2024.7.27 10:15
Olvasási idő 8:11
Szécsi Krisztián

Josef Fritzl 24 évig tartotta fogva saját lányát egy pincében, ahol 7 gyermeket nemzett vele – az amstetteni rém története

TÖRTÉNETEK GYERMEKBÁNTALMAZÁS TÖRTÉNETEK TRUE CRIME
Érzékeny tartalom
A cikk tartalmazhat:
  • terméket vagy szolgáltatást 18 éven felüliek számára
  • szex, meztelenség vagy más felnőtt tartalom
  • erőszakos, véres vagy arra érzékenyek számára nem megfelelő tartalom
Igen, elmúltam 18 éves
És el szeretném olvasni a cikket.
Vissza a nyitóoldalraVissza

Az osztrák férfi kettős életet élt: a felszínen feleségével, gyermekeivel az átlagos emberek mindennapjait, ám a ház alatt található pincében lánya és a tőle származó gyermekei várták. Elisabeth Fritzl szabadulása csak a véletlen műve volt.

2008. április 28-án az osztrák rendőrség bilincsben vezette ki saját házából Josef Fritzlt. A szabadságvesztéssel járó vádemelés okai példátlanok voltak Ausztria és az egész kontinens történetében is: a férfi 24 éven keresztül tartotta fogva lányát egy pincében, miközben egy emelettel feljebb, családjuk abban a tudatban élt, hogy Elisabeth réges-régen megszökött otthonról. A helyzetet tovább súlyosbította, hogy a férfi ez idő alatt szexuális játékszernek használta a lányt, akivel végül hét gyermeket nemzett. Az, hogy az akkor már 42 éves Elisabeth megmenekült apjától, és hogy gyermekei, a 20 éves Kerstin, 18 éves Stefan és a 4 éves Felix életükben először pillanthatták meg a napvilágot, csupán a véletlennek köszönhető.

Josef Fritzl, az amstetteni rém.
Josef Fritzl, az amstetteni rém. Forrás APA via Getty Images

Egy szadista elméje

Sok bűnözőhöz hasonlóan Jozef Fritzl szadista hajlamait is elsődlegesen tragikus gyermekkorában kell keresnünk. A férfi 1935-ben született Ausztriában, mintegy 90 kilométerre Adolf Hitler szülővárosától – hároméves volt, amikor a Führer annektálta az országot és a Harmadik Birodalomhoz csatolta. Az apja még kiskorában elhagyta a családot, Maria Fritzl (született Nenning) pedig az öklével, mintsem anyai szeretettel nevelte fiát. A visszaemlékezések szerint naponta kékre és lilára verte a gyermeket, de a fizikai abúzuson túl módszeresen megalázta, becsmérelte, elemeiben tette lelki sérültté fiát. Kis érdekesség, hogy a szakértőkkel készített első interjúkban Fritzl a világ legjobb nőjeként jellemezte édesanyját, miközben elismerte, hogy szigorú volt, és megkövetelte a szükséges fegyelmet. Később azonban, miután jobban megnyílt a pszichiátereknek, maga is belátta, hogy édesanyja közel sem járt előtte követendő példával.

Adolf Hitler 1938. március 15-án Bécsben.
Adolf Hitler 1938. március 15-án Bécsben. Forrás The Print Collector/Print Collector/Getty Images

A férfi egyébként inkább a kor politikai atmoszféráját hibáztatta maga szadizmusának kialakulásában: „A náci időkben nőttem fel, és ez azt jelentette, hogy az embereket irányítani kell, és tisztelni kell a tekintélyt. Azt hiszem, átvettem néhányat ezekből a régi értékekből. Ez persze mind tudatalatti volt. Ennek ellenére nem vagyok az a szörnyeteg, akinek a médiában lefestenek.“

Kiemelt tartalom
Judith Barsi tragikus története: világhírű gyereksztár lehetett volna a magyar kislányból, akivel a saját apja végzett Judith Barsi tragikus története: világhírű gyereksztár lehetett volna a magyar kislányból, akivel a saját apja végzett 2024.7.14 10:28

A középiskolai tanulmányainak befejezése után Fritzl úgy döntött, hogy a műszaki ismereteit mélyíti el. 21 éves volt, amikor beleszeretett leendő feleségébe, Rosemarie-be. Az ifjú pár összeházasodott, majd hét gyermekük, két fiú és öt lány született szerelmükből – köztük a kis Elizabeth 1966. április 6-án. Egy ideig Fritzl édesanyja is a családdal lakott. Miután a férfi sikeresen mérnöki diplomát szerzett, Linzben kapott állást és villamosmérnökként kezdett dolgozni, ám az önálló és felnőtt, sőt apai élettel együtt felszínre törtek sötét vágyai is. Az osztrák hatóságok ez idő tájt vették nyilvántartásba Fritzlt.

A férfinek két esetben volt dolga a rendőrséggel. Egy 1967-es jelentés és egy ugyanebben az évben kiadott sajtóközlemény szerint egy 21 éves nő elleni nemi erőszak kísérletének gyanúsítottjaként, továbbá szeméremsértés miatt vették őrizetbe. Majd ugyanebben az évben betört, halálosan megfenyegetett és megerőszakolt egy mindössze 24 éves nőt. A bíróság 18 hónapos börtönbüntetésre ítélte, amelyből mindössze 1 évet töltött le. Kérdéses, hogy a 12 hónap valóban elegendő büntetés-e a nemi erőszakért, de Rosemarie nem hagyta el, és továbbra is a felesége maradt.

Az 1960-as és 1970-es évek fordulóján, büntetésének letöltése után visszatért szülővárosába, Amstettenbe. Itt 1969-től 1971-ig egy építőanyag-gyártó cégnél helyezkedett el, később műszaki berendezések értékesítője lett, és egész Ausztriát bejárta. Amikor 1995-ben betöltötte a 60. életévét, visszavonult az aktív munkavégzéstől, de bizonyos kereskedelmi tevékenységeket továbbra is folytatott. Az amstetteni lakóházán kívül Fritzl több más ingatlant is bérbe adott. 1972-ben megvásárolt egy vendégházat és egy mellette lévő kempinget a Mondsee-tónál – ezt feleségével együtt 1996-ig vezette.

Az amstetteni ház utcafrontja.
Az amstetteni ház utcafrontja. Forrás Johannes Simon/Getty Images

A pince

Fritzl családon belüli fajtalankodása 1977-ben kezdődött. A férfi először pornográf magazinokat hagyott ott Elisabeth lánya párnája alatt, majd később a beteges képzelgések tényleges tettekké váltak. A visszaemlékezések alapján ekkor bántalmazta szexuálisan először Elisabethet, aki ekkor még csupán 11 éves volt. Fritzlben keveredett a szexuális perverzió az atyai féltéssel. Ki tudja, hogy a vad pubertáskor miatt, vagy hogy meneküljön apja elől, akinek közeledéséről Elisabeth senkinek nem beszélt, de a lány 17 évesen egy barátjával Bécsbe szökött, ahonnan három hét után a rendőrök vitték vissza a Fritzl-házba, tehát vissza az apja karmai közé. Szülei ösztönzésére ezután elvégzett egy pincérnői tanfolyamot, és Linzben kapott munkát egy benzinkúti étteremben.

Elisabeth Fritzl egy osztályképen.
Elisabeth Fritzl egy osztályképen. Forrás Real Crime/ YouTube
Elisabeth viselkedése azonban elfogadhatatlan volt apja számára, és nem bocsátotta meg, hogy megszökött a szülői házból. Elárulva érezte magát, a lány pedig tovább erősködött, hogy mindenképpen elköltözik hazulról – az apja erről hallani sem akart. Így hát 1984. augusztus 28-án egy kitalált indokkal lecsalogatta Elisabethet az amstetteni családi házuk pincéjébe.

A pincét Fritzl évek hosszú munkája alatt építette ki, minden mérnöki szaktudását beletette. Volt benne világítás, és több, egymásba nyíló helyiség is. Feleségének azt mondta, hogy csupán egy nagy raktárt szeretne kialakítani házuk alatt. Azon a végzetes augusztusi napon, amikor leértek a frissen felújított és kiépített pincébe, a férfi hirtelen becsapta maguk mögött az ajtót. Josef azt mondta lányának, hogy valami baj történhetett: nem tudta újra kinyitni, és segítségre volt szüksége a megjavításához. Ám ezután kloroformmal átitatott rongyot szorított Elisabeth szájára és orrára, hogy elkábítsa. A lány eszméletlenül esett össze, Fritzl pedig megbilincselte. Elisabeth Fritzl a pince rabja lett. A pince ura saját apja volt. 

Josef Fritzl amstetteni családi házának pincéje.
Josef Fritzl amstetteni családi házának pincéje. Forrás SID Lower Austria via Getty Images
Josef Fritzl amstetteni családi házának pincéje.
A pince több egymásba nyíló helyiségből állt. Forrás SID Lower Austria via Getty Images

Lány, szerető, anya

Miután a lány nyomtalanul eltűnt, Fritzl maga hívta a hatóságokat, de természetesen a keresésük nem járt eredménnyel. Az első nyomot az apa vitte be a rendőrségre: egy levél volt, amelyet valóban Elisabeth írt – ám senki se sejtette, hogy milyen körülmények között. Még magában a borítékon is egy másik város bélyege szerepelt. Ebben a levélben Elisabeth arról írt, hogy már belefáradt abba az életbe, amelyet szüleivel élt, ezért megszökött egy ismeretlen helyre egy barátjával, egy vallási szektához csatlakozott, és arra kérte szüleit, hogy ne keressék őt. Fritzl tehát nyilvánvalóan mindent részletesen átgondolt.

Forrás AngelPietro/ Getty Images

Megkezdődött a kettős élet. Ezekben az években a férfi hetente többször meglátogatta Elisabethet, amikor élelemmel, vízzel és egyéb, a hosszú távú túléléshez szükséges dolgokkal látta el. Az alagsorban fürdőszobát alakított ki a számára, levitt neki egy televíziót, videókazettákat, hogy lánya el tudja valamivel ütni az idejét. De ez ne tévesszen meg senkit: mindezek csak ahhoz kellettek, hogy a lány életben maradhasson, így pedig kielégíthesse apja szexuális parafíliáit és perverzióit.

Kiemelt tartalom
A valódi Mauglit is farkasok nevelték, négykézláb járt és soha nem tanult meg beszélni – Dina Sanichar története A valódi Mauglit is farkasok nevelték, négykézláb járt és soha nem tanult meg beszélni – Dina Sanichar története 2024.7.9 20:11

Az igazság az, hogy Josef Fritzl lányát 24 évnyi fogsága alatt rendszeresen verte és megerőszakolta. A vérfertőző kapcsolatból hét gyermekük született, de nem mindegyik maradt életben. A kis Michael a szakszerű orvosi ellátás hiányába halt bele, három gyermek, Lisa, Monika és Alexander pedig végül kikerült a pince fogságából: Josef felköltöztette őket a családi ház földszintjére. Mindegyik csecsemőt titokban a bejárati ajtó elé helyezte el egy levél kíséretében azt a látszatot keltve, hogy Elisabeth lemond róluk, és arra kéri szüleit, hogy neveljék fel őket helyette is. Rosemarie semmit nem sejtett az igazságból. A gyerekeket még szociális munkások is rendszeresen látogatták, akik az évek során semmi gyanúsat nem vettek észre. És ami még hihetetlenebbé teszi az egész történetet: egy időben a Fritzl család bérbe adott egy földszinti szobát a házban, akik egyébként többször panaszkodtak az alagsorból érkező különös hangokra, Fritzl elmagyarázta nekik, hogy a furcsa zajt csak egy csőtörés okozza.

Elisabeth gyermekeit bármiféle orvosi szaksegítség nélkül hozta a világra. Fritzl előzőlegesen adott neki egy könyvet a gyermekek születéséről, egy törülközőt, pár papírzsebkendőt és egy ollót. Elisabeth Fritzl 18 évesen így szülte meg első gyermekét, majd a későbbiekben a többit is.

A zsarnoki szadizmus alól ezek a gyermekek sem találtak kibúvót: ha a pincében lakók viselkedését Josef nem találta megfelelőnek, több napra lekapcsolta az áramellátást és egyszerűen elvette tőlük az ennivalót. Volt, hogy hetekig feléjük sem nézett az addigra már éhező rabszolgáinak. És mivel indokolta a gyakori pincelátogatásait a felesége és a család többi tagja előtt? Simán egyszerű kifogásokat és hazugságokat talált ki, hogy bizonyos tervrajzokat készít cégeknek, és semmiképpen sem szeretné, hogy zavarják őt a munkában. Még azt is megtiltotta a feleségének, hogy akár csak egy kávét is levigyen neki.

Josef Fritzl 2009-ben ügyének bírói tárgyalásán.
Josef Fritzl 2009-ben, 74 évesen, ügyének bírói tárgyalásán. Forrás APA via Getty Images

A hiba

24 hosszú, megannyi kegyetlenkedéssel teli év telt el. Ám 2008. április 19-én Fritzl kettős élete egy szempillantás alatt meghasadt: Kerstin, legidősebb lányuk beteg lett. Az ekkor már tinédzser Kerstin egészségi állapota rohamosan romlott. Azonnal cselekedni kellett. Elisabeth könyörgött apjának, hogy kérjenek orvosi segítséget, máskülönben a lány halott lesz. Először a férfi hallani sem akart erről: gyógyszerekkel maga próbálta kikúrálni, ám nem járt sikerrel. Fritzl tehát beleegyezett, hogy Elizabeth segíthet neki kihozni a legidősebb lányukat a házból, hiszen ő maga – ekkor már 73 évesen – nem bírta volna egyedül, de utána vissza kell mennie a pincébe. Kerstin ekkor látta életében először a napfényt.

Kiemelt tartalom
Denise Huskins hihetetlen története: Az igazi Gone Girlnek hitt nő, akiről mindenki azt gondolta, megszervezte saját elrablását Denise Huskins hihetetlen története: Az igazi Gone Girlnek hitt nő, akiről mindenki azt gondolta, megszervezte saját elrablását 2024.4.21 9:32

Végül mentők vitték be a helyi kórházba Fritzléket, ahol veseelégtelenséget diagnosztizáltak a lánynál. Természetesen a kórház dolgozói érdeklődtek, ki az anyja, hiszen a teljes diagnózishoz szükségük lenne a szülei korábbi kórképeire is, mire a lány csak hebegett-habogott. A kétes válasz azonban nem tetszett az ovosoknak, ezért április 21-én értesítették a helyi rendőrséget. Ekkorra az esetet már a televízió is felkapta, és mindenki Kerstin anyját próbálta felkutatni. A nyomozók visszatértek az eltűnt Elisabeth Fritzl esetéhez. Újranyitották az ügyet.

A nyomozás egyik fontos mozzanata volt, hogy felkérték a vallási kultuszok szakértőjét, Manfred Wohlfahrtet, hogy vizsgálja meg azokat a leveleket, melyeket Elisabeth Fritzl írt az évek során. Fritzl sok éven át arra hivatkozott, hogy Elisabeth egy szektához csatlakozott, ám a szakember, miután megvizsgálta a leveleket, arra a következtetésre jutott, hogy semmi nem utal arra, hogy ez igaz lenne. A leveleket valaki úgy diktálta a lánynak. 

Április 26-án  Fritzl végzetes hibát követett el: megengedte, hogy Elisabeth meglátogathassa Stefannal és Felixszel a lábadozó Kerstint. Ám amint beértek a kórházba, a lányt kezelő orvos értesítette a rendőrséget, és Elisabeth és Josef Fritzlt a helyszínen őrizetbe vették.

X falu

Mindkettejüket egyenesen a rendőrőrsre vitték, ahol több órás kihallgatás vette kezdetét, amelyben Elisabeth elmesélte történetét, a 24 évig tartó raboskodást, az erőszakot, és hogy apja vele, saját lányával hét gyereket nemzett. 73 évesen Jozef Fritzlt közvetlenül a vallomása után letartóztatták.

Kiemelt tartalom
Flordelis de Souza, az 55 gyerekes családanya, politikus és gospelénekesnő, aki adoptált gyerekeivel ölette meg a férjét Flordelis de Souza, az 55 gyerekes családanya, politikus és gospelénekesnő, aki adoptált gyerekeivel ölette meg a férjét 2024.4.7 10:33

Április 28-án az egész ügy a nagy nyilvánosság elé került. Másnapra már DNS-bizonyíték is volt Fritzl ellen, ami egyértelműen bebizonyította, hogy nevelt gyermekeinek, továbbá Stefannak, Felixnek és Kirstennek valóban ő volt a vérszerinti édesapja. A rendőrség az ügyben mintegy száz embert hallgatott ki, akik között a családtagokon, Fritzl barátain és ismerősein kívül több tucat bérlő is beszélt Fritzlékkel való kapcsolataikról. 

@popfizzmedia Josef Fritzl, who did absolutely awful things speaks about life in prison. What’s worse is that he barley seems bothered! #truecrime#truecrimetiktok#truecrimecommunity#joseffritzl#fritzl♬ Suspense, horror, piano and music box - takaya

A bíróság ebben az ügyben nem volt hajlandó megalkuvást tenni, és gondatlanságból elkövetett emberöléssel, nemi erőszakkal, vérfertőzéssel, súlyos kényszer alkalmazásával, személyes szabadság korlátozásával és rabszolgasorsban tartással vádolta meg Fritzlt. Az esküdtek minden vádpontban bűnösnek mondták ki az amstetteni rémet. A négynapos tárgyalás után a bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte. Fritzl soha nem lebezett fel. 

Fritzl védőügyvédje, Rudolf Mayer védence következő szavait közölte. „24 évig tudtam, hogy amit csinálok, az nem helyes, hogy őrültnek kell lennem, ha ilyesmit teszek, de idővel normális lett, hogy a házam pincéjében egy második életet élek. De nem vagyok az a szörnyeteg, amilyennek a média lát.“

A védőügyvédjének bevallotta, hogy rendszeresen vitt virágot Elisabeth-nek, valamint játékokat és könyveket a közös gyermekeiknek. Gyakran töltöttek együtt időt, mint egy normális család. „Filmeket néztünk, és filmnézés közben ettünk“ – mondta Fritzl.

Számos kihallgatáson a férfi azzal indokolta a rabszolgatartást, hogy Elisabeth már nem engedelmeskedett semmilyen szabálynak. Egyszóval nem az ő elvárásainak megfelelően viselkedett. Ezért azt a feladatot tűzte ki maga elé, hogy létrehoz egy olyan helyet, ahol szükség esetén távol tarthatja a lányt a külvilágtól. A férfivel együtt dolgozó pszichiáterek szerint Fritzl szkizoid és szkizotip személyiségzavarokban szenved. 

Kiemelt tartalom
Tíz éve nem sikerült megválaszolni a nyomasztó kérdést: mi történt a Malajziából Kínába tartó repülővel? Tíz éve nem sikerült megválaszolni a nyomasztó kérdést: mi történt a Malajziából Kínába tartó repülővel? 2024.3.30 11:07

Szabadulásuk után Elisabeth Fritzl egy ismeretlen osztrák városba költözött hat gyermekével, melyet mindenki csak „X faluként“ emleget, és mind az osztrák hatóságok, mind a helybéliek nagy erőfeszítéseket tesznek a család magánéletének védelmében. A terapeutákhoz és más egészségügyi szakemberekhez való folyamatos hozzáférés mellett rendőri védelmet és testőröket is biztosítottak számukra, hogy biztonságban legyenek. Új otthonukat megfigyelőrendszerekkel látták el, amely a nap 24 órájában minden egyes kül- és beltéri mozgást rögzít. Elisabeth Fritzl és gyermekei mostanra mind új személyazonossággal rendelkeznek. A falu lakói szerint, „ahhoz képest, hogy min mentek keresztül, nagyon udvariasak, vidámak és sokat mosolyognak.“

@skynews Josef Fritzl, who kept his #daughter captive in his basement, raped her thousands of times, and fathered seven of her children, can be moved from #psychiatric detention to a normal #prison under certain conditions, a #court has ruled.   His #lawyer♬ original sound - Sky News

Josef Fritzl pedig azóta is él, az osztrák Krems tartományban található Stein börtönben, a mentálisan zavart betegek számára fenntartott szigorúan őrzött részlegben tartják fogva. Kis érdekesség, hogy idén az osztrák sajtó arról írt, hogy a közeljövőben egy sima, kevésbé speciális börtönbe kerülhet át a férfi.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!