2024.7.1 18:46
Olvasási idő 3:51
Kremmer Magdi

Intuitív étkezés: a diéta, aminek az a lényege, hogy ne diétázz

ÉLETMÓD BODY POSITIVITY DIÉTA SZÉPSÉGIDEÁL

Ha eleged van a diétaiparból, és helyre tennéd az étellel való viszonyodat, akkor az intuitív étkezést neked találták ki.

Egyél azt, amit szeretnél, de szigorúan csak reggel 8 és este 6 között.“ „A szénhidrátot és a cukrot teljesen hagyd el, és egyél inkább több zsírt, a tested majd elkezdi abból előállítani az energiát.“ „Mérj le mindent, amit megeszel, ha több kalóriát égetsz el, mint amennyit beviszel, fogyni fogsz.“  Ha valaki diétázott már élete során, akkor biztos, hogy találkozott már ezekhez hasonló tanácsokkal.

Ahány ember, annyi féle diéta. Ha fogyásról van szó, mindenki másra esküszik, amivel nem is lenne baj, hiszen mind mások vagyunk, és természetes, hogy a diétázás során is más válik be. Van azonban egy nagy gond a legtöbb fogyókúrával: a céljuk nem az, hogy rendbe hozzuk az ételhez és a testünkhöz fűződő viszonyt, sokkal inkább az, hogy elérjünk egy, a társadalomban ideálisnak tartott külsőt.

A diétaiparnak nem éri meg az, ha megszeretjük magunkat, ahogy az sem, ha esetleg tartósan, egészséges úton fogyunk le. Az újabb és újabb őrült fogyókúrák és fitneszprogramok kitalálói a bizonytalanságainkból termelnek profitot, és akkor járnak a legjobban, ha mindig megvesszük a legújabb diétás szakánykönyvet, előfizetünk a legjobb kalóriaszámláló appra és harminc napos kihívásra.

Az intuitív étkezés ezzel a szemlélettel számol le. Diétának, fogyókúrának a hagyományos értelemben véve nem is nevezhető, mivel az elsődleges célja nem az, hogy megváltozzon a testünk, hanem az, hogy helyre rakjuk az étkezéshez fűződő viszonyunkat. 

Natacha Oceane az intuitív étkezést népszerűsítű influenszer is a módszer segítségével hozta rendbe az ételhez való viszonyát. 


Az intuitív étkezés elméletét kidolgozó Evelyn Tribole és Elyse Resch dietetikusok szerint a diétakultúrában való szocializáció hatására az emberek ételhez való hozzáállása teljesen megváltozik. Nem táplálékot, hanem kalóriákat, bűnös vagy épp egészséges fogásokat, a fogyás vagy a hízás eszközeit látjuk, amikor ételre nézünk. Különböző szabályok szerint étkezünk, teljesen elfelejtettük azt, hogy milyen is ösztönösen, intuitívan enni.

Kiemelt tartalom
A rágcsáló férfiak nyara: mi az a hot rodent men trend, ami fittyet hány a hollywoodi férfi szépségideálra? A rágcsáló férfiak nyara: mi az a hot rodent men trend, ami fittyet hány a hollywoodi férfi szépségideálra? 2024.6.22 9:49

A szerzőpáros úgy gondolja, hogy a testünk pontosan tudja, hogy mire van szüksége, a hízás egyik fő oka a túlevés, amit viszont jellemzően szigorú diéták előznek meg. Ha viszont újra megtanuljuk értelmezni a testünk jelzéseit, akkor és azt esszük, amire a szervezetünknek szüksége van, a testsúlyunk is be fog állni egy egészséges szintre. Persze az intuitív étkezés önmagában nem szünteti meg az ételfüggőséget, az étkezési zavarokra sem jelent megoldást, de ha valaki régóta a diéták és fogyókúrák ördögi körében próbál változtatni a testén sikertelenül, érdemes adni neki egy próbát. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Evelyn Tribole MS RDN (@evelyntribole) által megosztott bejegyzés

"Csakis te lehetsz a saját tested szakértője."

Az intuitív étkezés 10 alapelve

Evelyn Tribole és Elyse Resch megalkották az intuitív étkezés 10 alapelvét, amelyek segítenek megérteni, hogy miről is szól ez a „diéta“, és ezeket gyakorolva neki is vághatunk az ételhez fűződő rossz viszonyunk helyreállításának. 

1.) Utasítsd el a diétamentalitást!

Iratkozz le a gyors és könnyű fogyást ígérő fitneszinfluenszerek csatornáiról, hajítsd ki a diétázásról szóló könyveket. Légy dühös, amikor fogyásról szóló reklámokkal találod szembe magadat, és merj haragudni minden olyan alkalomért, amikor kemény munkával lefogytál, de rövid idővel később visszahíztál minden kilót. 

Forrás UCG / Contributor

2.) Tiszteld az éhségedet!

Add meg a testednek a szükséges tápanyagokat. A koplalás előbb-utóbb túlevéshez vezet. Tartsd tiszteletben a tested jelzéseit, és amikor megéhezel, add meg a szervezetednek azt, amire szüksége van. 

3.) Békélj meg az étellel!

Fejezd be az ételek elleni küzdelmet, és fogadj el egy döntetlent. Nem kell legyőznöd az ételeket, és azok sem fognak felülkerekedni rajtad. Engedd meg magadnak, hogy bűntudat nélkül egyél, azt, amit csak akarsz. Amikor bizonyos ételeket tiltólistára helyezel, csak még jobban fogod kívánni azokat, aztán ha végül mégis eszel a „bűnös“ ételekből, könnyebben eszed túl magadat, most már „minden mindegy“ alapon. 

4.) Kérdőjelezd meg az „ételrendőrséget“!

Rengeteg étkezéssel kapcsolatos szabály él a fejünkben anélkül, hogy észrevennénk. Tudatosítsd ezeket, és gondold végig, hogy valóban van-e létjogosultságuk. Tényleg minden fehér kenyér rossz? Lesz bármi bajom, ha este hat után eszem? Számold fel az értelmetlen szabályokat, amik csak arra szolgálnak, hogy kontrolláld a természetes éhségedet. 

5.) Fedezd fel az élvezetet az evésben!

Amikor diétázunk, az ételt sokszor egyszerű üzemanyagként kezeljük, pedig egy jól összerakott fogásnak hatalmas élvezeti értéke is van. Ne tagadd meg magadtól a finom ételeket, és amikor eszel, koncentrálj az ízekre, az ételek állagára, az összetevők harmóniájára.

Julia Roberts az Ízek, imák, szerelmek főszerepében. A jelenetben elmondja, hogy Olaszországban meghízott, de nem érdekli. Forrás Columbia Pictures

6.) Érezd a teltséget!

Ahhoz, hogy tiszteletben tartsuk a teltségérzetünket, tudnunk kell, hogy legközelebb, amikor megéhezünk, meg fogjuk adni magunknak azt, amire vágyunk. Figyelj oda a tested jelzéseire, és addig egyél, amíg kellemes teltségérzetet nem érzel. Étkezés közben állj meg néha, gondold végig, hogy milyen az étel íze, mennyire vagy még éhes. 

7.) Fordulj magadhoz kedvességgel!

A szorongás, a magány, az unalom és a düh olyan érzelmek, amelyeket mindannyian megtapasztalunk az életünk során. Mindegyiknek megvan a maga kiváltó oka, és mindegyiknek megvan a maga kezelési módja. Bár az evés rövid ideig vigasztalhat, elterelheti a figyelmünket a fájdalomról, az ételek nem oldják meg a nehéz érzéseket. Fordulj magadhoz kedvességgel és megértéssel, foglalkozz a nehéz érzéseiddel. Azokat ne elfojtani, hanem megérteni és megoldani próbáld. 

8.) Tiszteld a tested!

Az, akinek 40-es a lába, nem próbálja meg belepasszírozni magát egy 38-as cipőbe. Mindenki rendelkezik olyan testi adottságokkal, amelyeket nem tud megváltoztatni. Fogadd el és tiszteld a testedet, ne akarj teljesen máshogy kinézni, mint ami a genetikádból adódik.

9.) Mozogj, hogy jól érezd magad!

Mozogni jó. Főleg, ha nem azért csinálod, hogy elégess 600 kalóriát vagy tökéletes derekat faragj magadnak. Keress olyan mozgásformát, amit élvezettel csinálsz, és ami jót tesz a testednek – sokkal jobb, mint muszájból járni az edzőterembe.

Az intuitív étkezés 10 alapelve
Mert mozogni mindig jó. Forrás Sex and the City / HBO

10.) Tartsd szem előtt az egészséged!

Olyan ételeket válassz, amelyek a testedre, az ízlelőbimbóidra és a lelkedre is pozitívan hatnak. Nem kell tökéletesen enned ahhoz, hogy egészséges légy. Nem lesz semmi bajod egy-egy csokiszelettől vagy gyorséttermes ebédtől. Az számít, hogy hosszú távon mit eszel, nem pedig az, hogy milyen pillanatnyi döntéseket hozol.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, a Spotifyon és a Facebookon is!