2024.6.4 13:18
Olvasási idő 0:57
Masszi-Rigó Csilla

Tizenkét milliárd forintnyi bírságra ítéltek egy szaporító telepet, ami négyezer kutyát tartott állatkísérleti célokra

TÁRSADALOM ÁLLATVÉDELEM KUTYA

A kutyákat még 2022-ben mentették ki egy amerikai létesítményből, ahol felkavaró körülmények között tartották őket.

Rekordösszegű, 35 millió dolláros bírságot kapott állatkínzás miatt az Envigo nevű vállalat, amely összesen 4000 beagle fajtájú kutyát tartott állatkísérletekre Virginia államban, írja a BBC.

A több mint 12 milliárd forintnak megfelelő bírság az állatjóléti törvény alapján valaha kiszabott legnagyobb büntetés az amerikai igazságügyi minisztérium szerint. Christopher Kavanaugh ügyész nyilatkozata alapján „az Envigo olyan üzleti kultúrát támogatott, ami a profitot és a kényelmet helyezte előtérbe a törvények betartásával szemben”.

4000 kutyát tartott illegálisan egy tenyésztő
Egy munkatárs mutatja egy beagle fülét a Homeward Trails Animal Rescue állatmentő központban a virginiai Fairfaxben 2022. július 21-én. A beagle-ök fülét korábban az Envigo tenyésztelepén tetoválták beazonosítás céljából. Forrás Ryan M. Kelly for The Washington Post via Getty Images

A BBC híre szerint a telephelyen tartott állatok felkavaró körülmények között éltek, a tenyésztő kukacos, penészes és ürülékkel szennyezett tápot adott a kutyáknak, de volt, hogy a szoptatós kutyák egyáltalán nem is kaptak enni. A vád szerint nemcsak az állatokat bántották, de a környezetet is szennyezte a vállalat, amely nem kezelte megfelelően a telephelyen a szennyvizet.

A kutyákat még 2022-ben mentették ki a létesítményből, azóta minden állatnak találtak gazdát.

Az igazságügyi minisztérium hétfői közlése szerint az Envigo elismerte, hogy nem tartotta be az állatvédelmi törvényben rögzített normákat, mivel nem biztosított többek között megfelelő állatorvosi ellátást, megfelelő személyzetet és biztonságos életkörülményeket a létesítményben elhelyezett kutyák számára.


A tenyésztő testvérvállalata, az Envigo Global Services Inc. szintén elismerte, hogy nem kezelte megfelelően a szennyvizet, ami hátrányosan befolyásolta a kutyák egészségét, illetve szennyezte a környezetet. A megállapodás értelmében a cégnek 22 millió dollárt kell fizetnie az amerikai kormánynak, valamint körülbelül 1,1 millió dollárt a virginiai Állatvadászati Munkacsoportnak és körülbelül 1,9 millió dollárt a Humane Society of the United States-nek a beagle-ök megmentésében nyújtott segítségért.