2024.6.1 8:49
Olvasási idő 3:59
Kovács M. Dávid

Hová menjünk, miket nézzünk júniusban? – 7 kiállítás, amivel berúghatod a nyarat

Hová menjünk, miket nézzünk júniusban? – 7 kiállítás, amivel berúghatod a nyarat
Forrás Juhász G. Tamás
KULTÚRA BUDAPEST DESIGN ÉPÍTÉSZET GÖRDESZKA KÉPZŐMŰVÉSZET KIÁLLÍTÁS PÉCS PROGRAMAJÁNLÓ STREET ART

A Kádár-kockák, az art deco, a gördeszkázás és a street art, valamint a legnagyobb magyar és külföldi dívák világához is közelebb kerülhetsz ebben a hónapban. Hét izgalmas vagy annak ígérkező tárlatot ajánlunk a Refresher havi kiállításajánlójában.

Street Up: gördeszka, street art és hiphop Pécsen

Deszkás bemutatókkal, hiphoppal, szakmai workshopokkal és előadásokkal, valamint street art és gördeszka-kiállításokkal várja ezen a nyáron a városi kultúra és művészet kedvelőit a pécsi Street Up fesztivál.

Az eseménysorozat egyik kiemelkedő programja az Art of Skate – A gördeszka Kaliforniától Pécsig című kiállítás, ami a gördeszkázás történetét és művészetét mutatja be az első próbálkozásoktól egészen addig, amíg 2021-ben olimpiai sportággá nem vált. A Pécsi Galériában látható tárlat több mint száz művészi alkotással készült gördeszkát, a deszkás életérzés relikviáit, a hozzá kapcsolódó divatot és művészeti alkotásokat, fotókat és kulturális jelenségeket mutatja be. A kiállítás kurátora Philippe Danjean, aki a párizsi Fluctuart street art galériában tavaly bemutatott kiállítását rendezi újra Pécsen.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Street Up Fesztivál (@street.up.fesztival) által megosztott bejegyzés

A fesztivál címadó tárlatát, a nemzetközi street art munkákat bemutató, Street up című kiállítást a Zsolnay Negyedben található m21 Galériában láthatjuk. A Yasha Young független kurátor közreműködésével létrejött tárlaton az általa képviselt öt nemzetközi street art művész mutatkozik be: Nuno Viegas Portugáliából, Christian Boehmer és Adultremix Németországból, Julien de Casabianca Franciaországból, valamint Millo Olaszországból. A galéria meghívására érkezik a kiállításra a francia Erell, a francia-osztrák Jana és JS alkotópáros, a lengyel NDZW, a román Lost Optic, valamint a venezuelai Zeus Salas. A magyar street artot Void, Fat Heat, Gospe, MNU, Mejo, Napush, FSing, Renesound és Fort Imre képviselik.

Art of Skate – A gördeszka Kaliforniától Pécsig
Pécsi Galéria; 7621 Pécs, Széchenyi tér 7-8.
2024. május 24. — szeptember 15.

Street Up - Nemzetközi urban art kiállítás
m21 Galéria; 7626 Pécs, Major utca 21.
2024. május 30. — szeptember 22.

A magyar vidék panelje: a Kádár-kocka

A Kádár-kockák eredetét és átalakulását járja körül a budapesti Ludwig Múzeum új, Kis magyar kockológia - A modernitás hajlékai a Kádár-korszakban című kiállítása, amelynek célja, hogy bemutassa a magyar vidék jellegzetes kockaházait. Az 1960-as és 1970-es évek tipikus családi háza a mai napig meghatározza településeink képét.

A magyarországi szocreál utáni műépítészet által lenézett mostohagyermek a múlt század legmaradandóbb építészeti formájának bizonyult. [...] Bárhogyan is viszonyulunk a kockaházhoz, az épített kulturális örökségünk része

– írják a kiállítás ismertetőjében.

A kiállítás változatos művészeti médiumok és installációk segítségével mutatja be a háztípus eredetét, alakulását, illetve hogy milyen szerepet töltött be a magyarországi vizuális kultúra történetében.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Bukta Imre (@buktaimre) által megosztott bejegyzés

A kiállítás gerincét a kockaház megjelenésének értelmezése adja kortárs képzőművészek kockaház-tematikájú művein keresztül, Bukta Imrétől Oláh Maráig.

Kis magyar kockológia – A modernitás hajlékai a Kádár-korszakban
Ludwig Múzeum; 1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.
2024. május 18. – augusztus 18.

Határtalan design: jubileumi kiállítás a Kiscelli Múzeumban

Május 9-én, az Európa-napon nyílt meg a huszadik Határtalan design kiállítás a Kiscelli Múzeumban, amelynek válogatásában 22 ország több mint 200 alkotójának munkái láthatók. 2024-ben olasz, osztrák, szlovák dizájnerek és egyetemi hallgatók munkái kerülnek a középpontba.

A budapesti Kiscelli Múzeum Határtalan design című kiállításának részlete.
A budapesti Kiscelli Múzeum Határtalan design című kiállításának részlete. Forrás Juhász G. Tamás

A jubileumi kiállításon nemzetközileg is meghatározó dizájnerek munkái is helyet kapnak.

Közéjük tartozik a finn Yrjö Kukkapuro, továbbá a középgenerációhoz tartozó tervezők, mint a cseh Studio Dechem, a dán Rasmus Fenhann, a Párizsban élő iráni India Mahdavi vagy a francia Constance Guisset.

A kiállítást 2004 és 2012 között Made in Hungary címmel rendezték meg a Lakástrend és design kiállítás részeként, majd rövid időre a Millenárisra költözött a bemutató, 2014-től 2019-ig pedig a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Új Budapest Galériájában volt látható.

Határtalan design
Kiscelli Múzeum; 1037 Budapest, Kiscelli utca 108.
2024. május 10. – június 23.

Akváriumokban elhelyezett víziszobrok Mindák Gergely kiállításán

Az akvarisztika és a szobrászművészet kerül különleges kapcsolatba Mindák Gergely Az édentől nem messze című kiállításán, amit közel másfél hónapon keresztül a budapesti Karinthy Szalonban lehet ingyen megtekinteni.

A képzőművész vizes élőhelyeken felbukkanó természeti formákat készített el betonból, melyek mocsári és vízi növények, illetve erdei mohák környezetében láthatók. A tárlat azt mutatja meg, ahogy a természet visszafoglalja a területet az embertől.

Ez a kiállítás az ember természettel való együttélését, kapcsolódását, és az ebből fakadó kölcsönhatások, változások témáit járja körül. Alap inspirációja a város határa, egy terület, ami sem az idézőjeles vadonhoz, sem a kiépített mesterséges környezetünkhöz nem tartozik igazán, úgy, hogy mégis mindkettőnek része

– mondja a kiállításról az alkotó.

Mindák Gergely grafikushallgatóként kezdett alkotni, majd színházi installációival hívta fel magára a figyelmet, de a legtöbben talán a Szigeten csodálhatták meg műveit, ahol az Art Zone központi installációját tervezte, majd valósította meg többedmagával.

Mindák Gergely: Az édentől nem messze
Karinthy Szalon; 1111 Budapest, Karinthy Frigyes út 22.
2024. május 14. – június 21.

Csak pár lépésre Rihanna, Beyoncé és Madonna fellépőruháitól

London után elsőként Budapesten látható a londoni Victoria and Albert Múzeum Dívák & Ikonok című nemzetközi utazókiállítása, amelyet május második felétől a Magyar Zene házában tekinthetünk meg.

Rihanna fellépőruhái a Magyar Zene Háza Dívák & Ikonok című időszaki kiállításán.
Rihanna fellépőruhái a Magyar Zene Háza Dívák & Ikonok című időszaki kiállításán. Forrás Szigetváry Zsolt / MTI

A tárlaton többek között Rihanna, Beyoncé, Björk, Cher, Britney Spears, Billie Eilish, Tina Turner, Edith Piaf, Marilyn Monroe, Maria Callas, Janet Jackson, Barbra Streisand, Adele, P!nk, Annie Lennox, Ella Fitzgerald, Liza Minnelli, Amy Winehouse, Whitney Houston, Madonna és Mariah Carey fellépőruháit és személyes tárgyait láthatjuk.

Kiemelt tartalom
Hamarosan testközelből láthatod Billie Eilish, Rihanna, Beyoncé és Madonna fellépőruháit Budapesten Hamarosan testközelből láthatod Billie Eilish, Rihanna, Beyoncé és Madonna fellépőruháit Budapesten 2023.12.12 14:12

A Magyar Zene Háza a hazai hírességekről sem feledkezik meg, a magyar szórakoztatóipar olyan művészeinek történetét, társadalmi hatását, művészi teljesítményét, szerepét és kreativitását is bemutatja, mint Blaha Lujza, Karády Katalin, Cserháti Zsuzsa, Koncz Zsuzsa, Péterfy Bori vagy Rúzsa Magdi.

Dívák & Ikonok
Magyar Zene Háza; 1146 Budapest, Olof Palme sétány 3.
2024. május 18. – szeptember 15.

Dresszkód: art deco, bubifrizura, trikókombiné

Új fejezetéhez érkezett az Iparművészeti Múzeum legnépszerűbb kiállítás-sorozata, a Dresszkód, amely ezúttal – az intézmény gyűjteményében őrzött ruhák és kiegészítők segítségével – a két világháború közötti női divatot és a megváltozott életmódot kívánja bemutatni a Ráth György-villában.

Ahogy a kiállítás ajánlójában írják: „Éppen csak száz évet lépünk vissza az időben: a világháború idején munkába álltak a nők, a húszas évekre pedig teljesen megváltozott a társadalmi helyzetük. Megjelent az önálló, modern, önmagáról gondoskodni tudó és akaró nő. [...]  A háború után megjelent a bakfis alkatú nő, aki melltartót vagy trikókombinét is csak azért hordott, hogy alakját lányossá varázsolja. A haját fiússá tette a fülre simuló bubifrizurával, és az egyenes szabású ruhája annyira röviddé vált, hogy gyakran a térde is kivillant“.

Az Epres Panni részvételével megnyitott kiállításon nemcsak különleges estélyiket és hétköznapi viseleteket láthatunk, hanem megismerkedhetünk a korszak smink- és frizuradivatjával, valamint az is kiderül, az első világháborús anyaghiány, majd az 1929-es gazdasági világválság miatt milyen anyagok és kiegészítők kerültek a női ruhatárakba.

Dresszkód: art deco
Ráth György-villa;  1068 Budapest, Városligeti fasor 12.
2024. május 12 - 2025. január 12.