2024.5.23 16:02
Olvasási idő 0:48
Szöllősi Anna

Gördeszka-kiállítás nyílik Pécsen, ahol AC/DC és Vasarely ihletésű darabok is helyet kapnak

KULTÚRA GÖRDESZKA KIÁLLÍTÁS PROGRAMAJÁNLÓ SPORT

Péntektől a Pécsi Galériában várja az érdeklődőket az "Art of Skate" kiállítás, ami a gördeszkázás történetét, kulturális beágyazottságát és a művészettel való kapcsolatát mutatja be.

Az Art of Skate című kiállítást először Párizsban rendezték meg 2022-ben, ahol hat hét alatt mintegy 50 ezer látogatója volt. A tárlat május 24-től a Pécsi Galériában várja az érdeklődőket, megszólítva mindenkit a deszkázó tiniktől az avatott művészetkedvelőkig.

A kiállításon láthatunk dizájnolt deszkákat, underground relikviákat, magazinokat és plakátokat a ’60-es évekből. A kiállított deszkák között található AC/DC és Vasarely ihletésű is, valamint láthatók lesznek Keith Haring amerikai pop-art- és graffitiművész tribut deszkái is. A híres New York-i graffitiművész, Lady Pink, Kenny Scharf, Andy Warhol és Cleon Peterson is játékos formában mutatkoznak be ezeken a felületeken. Továbbá itt lesz az első gördeszka prototípusa, a tokiói olimpia amerikai gördeszkás versenymeze és az idei párizsi olimpia gördeszkafutamának érmei. 

Gördeszka-kiállítás nyílik Pécsett
Gördeszka-kiállítás nyílik Pécsett Forrás Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

Nemcsak deszkák, fotók is szép számmal találhatók a tárlaton, köztük az első amerikai street-art fotós, Martha Cooper képei. A kiállítás kitekint a deszkázás magyarországi történetére is, amelyhez a Deák 17 Galéria Az utca nem játszótér című kiállításából kölcsönzött dokumentumokat a szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. A kiállítás – a teljesség igénye nélkül – a kortárs magyar gördeszkás kultúra és művészet néhány meghatározó alakját és társulását is bemutatja.

A kiállítás kurátora: Philippe Danjean, független urban art kurátor és gyűjtő
Szaktanácsadó és arculat: Lizom Dávid
Művészeti vezető: Fekete Valéria (ZSÖK – Vizuális Művészeti Centrum)