2023.12.12 14:12
Olvasási idő 1:38
Kovács M. Dávid

Hamarosan testközelből láthatod Billie Eilish, Rihanna, Beyoncé és Madonna fellépőruháit Budapesten

KULTÚRA BEYONCÉ BILLIE EILISH DIVAT KIÁLLÍTÁS MADONNA RIHANNA

London után elsőként Budapesten lesz látható a "Dívák & Ikonok" című kiállítás, amit 2024 májusától láthatunk majd a Magyar Zene Házában.

2024 májusában nagyszabású nemzetközi utazókiállítás érkezik a Magyar Zene Házába, ahol egy-egy ikonikus szetten keresztül érezhetjük majd magunkat csupán pár lépésnyi távolságra a szórakoztatóipar történetének legismertebb női előadóművészeihez.

A Dívák & Ikonok című kiállítást a világ legnagyobb iparművészeti és designmúzeuma, a londoni Victoria and Albert Múzeum rendezte. A nyitás óta teltházzal futó tárlat 2024 áprilisában zár az eredeti helyszínen, majd utazókiállításként folytatja útját a világ legkülönbözőbbpontjait, első alkalommal azonban Budapestre érkezik.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Magyar Zene Háza (@magyarzenehaza) által megosztott bejegyzés

Ahogy a Magyar Zene Háza oldalán írják, az új időszaki kiállítás a dívák történetébe ad betekintést az operavilág nagyjaitól és némafilmsztároktól kezdve a mozivászon hírességein át napjaink világsztárjaiig.

A tárlaton többek között Rihanna, Björk, Britney Spears, Adele, Whitney Houston, Pink, Janelle Monáe, Amy Winehouse, Tina Turner, Cher, Marilyn Monroe, Maria Callas, Edith Piaf, Ingrid Bergman, Billie Eilish, Beyoncé, Lady Gaga és Madonna eredeti fellépőruháit, illetve jelmezeit láthatjuk.

„A tárlat teljes képet nyújt a díva jelenségéről, így minden generáció megtalálja benne a számára vonzó tartalmat. Az is, akit az olyan klasszikus filmsztárok, mint Elizabeth Taylor vagy Marilyn Monroe érdekelnek, az is, akinek Cher, Tina Turner, vagy később Madonna jelentette a fiatalságát, de az is, akit Rihanna vagy Billie Eilish hoz lázba“ – idézi Batta Andrást, a Zene Háza ügyvezető igazgatóját az MTI.

Kiemelt tartalom
Elszállt az ihlet? Ezek a kínai social media trendek garantáltan felélesztik a kreatív energiáidat Elszállt az ihlet? Ezek a kínai social media trendek garantáltan felélesztik a kreatív energiáidat 2 nappal ezelőtt

Ahogy a sajtóközleményben írják, a tárlat első része történelmi kontextusba helyezi a díva megteremtését, feltárja a színpad és a képernyő sztárjait, akik létezésükkel formálták napjaink popkultúráját, míg a második részében a modern dívát ünnepli. A V&A kiállítása több száz tárgyat mutat be a múzeum saját gyűjteményéből és a világ minden tájáról kölcsönzött darabokból.


A látogatók megismerhetik Ingrid Bergman történetét a Jeanne d'Arcról szóló filmben hordott ruháján keresztül, illetve Sarah Bernhardt, Josephine Baker, Edith Piaf, Marlene Dietrich és sok más ikonikus előadóművész életének drámáját is.

Több jelmez első alkalommal látható, mint például Maria Callas Norma szerepében viselt színpadi ruhája a Covent Garden 1952-es produkciójából, vagy Marilyn Monroe rojtos fekete ruhája a Van, aki forrón szereti című filmből, de a tárlaton megtekinthetők a sztárok divattervezője, Bob Mackie által tervezett ikonikus szettek is

– írják az intézmény közleményében.

A tájékoztató szerint a budapesti kiállítást kiegészítik a történelmi jelentőségű magyar dívák fejezeteivel is, a jövő évi kiállításhoz kapcsolódóan pedig több alkalommal tűnnek majd fel időszakos, pop-up installációk a Zene Háza különböző tereiben – elsőként a december 20-án nyíló, ingyenesen látogatható Díva-tranzit című installáció.

A Dívák & Ikonok kiállításra 2023. december 11-től, hétfőtől, válthatóak early bird jegyek: először ajándékutalvány formájában, majd 2024 januárjától teljes áron, már időpontokra is lehet foglalni. További részletek a Magyar Zene Háza oldalán.