2024.5.16 19:19
Olvasási idő 4:37
Maier Péter

A nagy 2024-es fesztiválkörkép: ezekkel a zenei fesztiválokkal szemezünk idén nyáron

A nagy 2024-es fesztiválkörkép: ezekkel a zenei fesztiválokkal szemezünk idén nyáron
Forrás Balogh Zoltán / MTI
ZENE BÁNKITÓ FESZTIVÁL CAMPUS FESZTIVÁL EXIT FESZTIVÁL FESZTIVÁL FISHING ON ORFŰ INOTA FESZTIVÁL KOLORÁDÓ SOPRONFEST STRAND SZIGET VÉNÉGY FESZTIVÁL

Összeszedtük a 2024-es nyár legfontosabb eseményeit Magyarországon és a régióban. Az már látszik, hogy nem fogunk unatkozni.

A hétvégi SopronFesttel már a szezon korai szelei támadnak fel. Habár több fesztivál csökkentett üzemmódban dübörög a korábbiakhoz képest, azért így is egész szép és tartalmas nyara lesz annak, aki bejárná a zenei élet legfontosabb eseményeit. Cikkünkben összeszedtük, melyek azok a hazai és régiós fesztiválok, amiket mi kinéztünk maguknak, és amikkel a helyetekben is kacérkodnánk.

Ahogy említettük, a fesztiválszezon előszele már ezen a hétvégén is fúj majd, Sopronban ugyanis május 17. és 19. között megrendezik a Volt utódjaként emlegetett SopronFestet, ahol Azahriah exkluzív koncertet ad. De rajta kívül színpadra lép még tulajdonképpen mindenki, aki megmozgatta a fiatal (vagy akár az idősebb) generációt az utóbbi években.

Ezt követően át is lépünk júniusba, ahol az iskolai évzárók után indul be az élet. Június 20. és 23. között a nagymarosi VéNégy Fesztiválon lép fel a releváns magyar zenekarok és előadók egy jelentős része, amit a magyar alternatív zene legendássá váló fesztiválja, a Fishing on Orfű (június 26-29.) követ, amely mostanra messze több, mint a gitárzene ünnepe, ugyanis a line-up telis-tele van releváns hiphop- és elektronikus zenei előadókkal: Krúbi, Co Lee és Ótvar Pestis csak pár név azok közül, akik ott lesznek Orfűn.

Krúbi a 2023-as Fishing on Orfű fesztiválon
Krúbi a 2023-as Fishing on Orfű fesztiválon Forrás Fishing on Orfű / Facebook

A legzajosabb hónap egyértelműen a július lesz, ami a Balaton Sounddal és a Kolorádóval indul be. A két fesztivál tökéletes átfedésben van egymással (mindkettőt július 3. és 6. között rendezik meg), de valljuk be, nem nagyon van olyan ismerősünk, aki sajnálja, hogy nem lehet ott mindkettőn. Félreértés ne essék, mi tavaly nagyon jól éreztük magunkat a Soundon, de a Marshmello, John Newman és Borgore által színesített névsor feltehetőleg más közönséget vonz, mint a Kolorádó, ami a budapesti underground egyik legkedvencebb fesztiválja, és felvonultatja az alternatív hiphop-, elektronikus és gitárzene lefontosabb arcait.

Azokban a napokban, július 4. és 6. között lesz egyébként a Toxic Weekend fesztivál is Orfűn, ami a punk szubkultúra egyik legfontosabb eseménye a nyáron, különösen úgy, hogy itt lép majd fel először Magyarországon a brit Buzzcocks együttes.

Nem sokkal a Kolorádó után jön a budapesti underground másik kedvenc fesztiválja, a Bánkitó, ahol sok változás lesz az eddigiekhez képest, de a lényege valószínűleg megmarad: mostanra rengetegen járnak oda, és óriási lett a hype körülötte, de mégis megtartotta a családias hangulatát, ami nyilvánvalóan a lenyűgöző helyszínből is adódik. Július 10. és 13. között rendezik meg.  

Forrás Bánkitó Fesztivál

Ez egyébként egy meglehetősen sűrű hétvége lesz, ugyanis pénteken-szombaton dübörög az INOTA, ami most nem az erőmű teljes területét öleli majd fel, de két dolgot biztosan megtart majd tavalyról: a speciális hangulatot és az elektronikus zenét. Mindemellett ekkortájt lesz az EFOTT is, ahol tavaly mi is ott voltunk. Idén július 10. és 14. között várják a veretni vágyó egyetemistákat a Velencei-tóhoz. Szintén azokban a napokban lesz Magyarország legnagyobb rock- és metálfesztiválja is: a Rockmaratont július 11. és 15. között rendezik meg a dunaújvárosi Szalki-szigeten, ahol magyar és külföldi rockzenekarok koncerteznek majd, köztük olyan nevek, mint a Judas Priest.

Július 19-én indul a nyár talán leghosszabb fesztiválja, a Kapolcson és környékén megrendezett Művészetek Völgye, amely július 28-ig tart majd, és az összművészeti programok mellett természetesen a hazai zenei élet legnagyobbjait is felvonultatja, különösen az alternatív szcénából.

Immár második alkalommal lesz OTL Camp, ahol a hazai trap legfontosabb kollektívája verbuválja össze az óriás méretűre nőtt közösséget, amely a műfaj és a bulisorozat köré szerveződött. A traptábort július 25. és 27. között rendezik meg Dunaújvárosban. Rögtön ezután kezdődik Debrecen legnagyobb fesztiválja a mainstream zenei élet színe-javával: a Campust július 24. és 28. között rendezik meg. 

Campus Fesztivál Forrás Campus Fesztivál/ Facebook

Július utolsó és augusztus első napjaira esik a színházkedvelők kedvenc fesztiválja, az Ördögkatlan (július 30. - augusztus 3.), illetve Székesfehérvár legnagyobb bulija, a Fezen (július 31. - augusztus 3.) is. A dél-dunántúli összművészeti fesztiválon a színházi programok mellett természetesen koncertek (például Analog Balaton és Carson Coma) is lesznek. A Fezenen pedig a leghíresebb magyar előadók, köztük Beton.Hofi vagy Dzsúdló lépnek majd fel.

A legnagyobb hazai fesztivál a szokásos időpontban, augusztus 7-től 12-ig zajlik majd. A Szigetre olyan nevek jönnek, mint Fred again.., Halsey vagy Liam Gallagher, és idén különösen erősnek tűnik az elektronikus zenei felhozatal olyan produkciókkal, mint Skrillex, Four Tet, Nia Archives, Barry Can't Swim vagy az Overmono.

Sziget 2022 Forrás Sziget Fesztivál

A kísérleti és pszichedelikus zene kedvelőinek a Fekete Zajt ajánljuk, amit Mátra Sástón rendeznek meg augusztus 15. és 19. között, és kétségkívül ez az egyik legkülönlegesebb hangulatú fesztivál Magyarországon. 

Augusztus 22. és 24. között két eseményt is rendeznek. Egyrészről Zamárdiba, a Strand Fesztiválra várják azokat, akik a Balaton-parton hallgatnák meg a hazai zenei élet legrelevánsabb arcait, illetve olyan külföldi neveket, mint a nemrég az Akvát kétszer megtöltő Chase & Status, illetve a brit Elderbrook. Ugyanebben az időpontban pedig a Hello Wood és Kattt bulisorozat csapata közösen szervezik meg a második Kráter Fesztivált, ahova az alternatív elektronikus zene kedvelőit várják. A Haláp-hegy kráterében megrendezett hepajon fellép az Analog Balaton, illetve olyan bulisorozatok alkotói érkeznek majd táncoltatni, mint a Blue Sun Radio, a Kamarave, a Nofear vagy a Santsat.

A nyarat szokás szerint Szegeden zárjuk, ahol ismét lesz SZIN, többek között Zara Larsson és Azahriah koncertjeivel, a fesztivál augusztus 28-tól 31-ig tart majd. Aki viszont kicsit kijjebb tolná a nyarat, annak tudunk ajánlani szeptemberben is egyet s mást. A szüreti szezonba lépve a zempléni Tállyán olyan zenekarok koncerteznek, mint a Carson Coma vagy az Analog Balaton. A Kerekdomb Fesztivált egyébként szeptember 13. és 15. között rendezik meg. De nemcsak vidéken lesz nagy buli szeptemberben, hiszen beindulnak a szemeszternyitó fesztiválok is, amelyek közül egyértelműen a BME Egyetemi Napok a legnagyobb durranás. Ez szeptember 17-től 19-ig tart majd, és az előző évekből kiindulva a legrelevánsabb magyar előadókat vonultatja majd fel.

Forrás Szegedi Ifjúsági Napok - SZIN/ Facebook

Országhatáron túli fesztiválok, amikkel szemeznénk a helyedben

Amennyiben a fesztiválozást egybekötnéd egy nagyobb utazással, elég izgalmas történések lesznek a régióban, nem messze az országhatártól.

Június 7-én és 8-án rendezik meg a varsói Orange fesztivált, ahova olyan előadók érkeznek, mint Nicki Minaj, Kenya Grace vagy Troye Sivan. Egy héttel később pedig jön az ausztriai Nova Rock, ahol a mainstream rockzene legnagyobb sztárjai mellett Azahriah is fellép. Ezek mellett szemezünk még a június 20. és 22. között futó, prágai Metronome fesztivállal is, ahol többek között az elmúlt év egyik legnagyobb gitárzenei szenzációja, a Last Dinner Party is koncertet ad.  

Fotó a tavalyi Nova Rockról
Fotó a tavalyi Nova Rockról Forrás Nova Rock

Július 4. és 7. között lesz a marosvásárhelyi Vibe Fesztivál, ahol rengeteg hazai zenekar és előadó lép fel, nem véletlenül az erdélyi magyar fiatalok egyik legkedveltebb bulija. A hónap legnagyobb szenzációja a környékünkön egyértelműen a Rolling Loud, amit idén Bécs mellé hoznak el. Július 5. és 7. között olyan new school rapsztárok csinálnak bulit a szomszédunkban, mint Travis Scott vagy Playboi Carti. 

Szintén júliusban jön a szlovák Pohoda (11-től 13-ig), a szerbiai Exit (10-14.) és az erdélyi Electric Castle (17-21.)ezek egyaránt komoly nemzetközi sztárokat tudnak elcsábítani. Aki pedig az ősz elején Berlinbe utazna, annak kiemelten ajánljuk a Lollapaloozát. Szeptember 7-én és 8-án többek között Burna Boy és Sam Smith is fellép a német fővárosban.

Írd meg, veled hol találkozunk!

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!