2023.12.23 16:49
Olvasási idő 1:40
Maier Péter

Óriási dupla drum and bass-bulival zárja az évet az Akvárium

ZENE AKVÁRIUM KLUB ELEKTRONIKUS ZENE KONCERT

A műfaj egyik legmeghatározóbb párosa, a Chase & Status kétszer is megtölti az Akvát a hónap végén. De nem csak miattuk megyünk.

Nem akármekkora név érkezik Budapestre 2023 utolsó napjaira. Nem véletlen, hogy a december 29-i és 30-i duplakoncert mindkét etapja egyaránt teltházas. A Chase & Status az elmúlt két évtized egyik legmeghatározóbb drum and bass-produkciója, egy olyan műfajé, amely most egyértelműen reneszánszát éli.

A Chase & Status egyik koncertje 2019-ben
A Chase & Status egyik koncertje 2019-ben Forrás Joseph Okpako/WireImage

Megszállott hálószobai DJ-kből a műfaj legnagyobbjai közé

A Chase & Status duó tagjai, Saul Milton (Chase) és Will Kennard (Status) a brit könnyűzene egyik legfontosabb városába, Manchesterbe jártak egyetemre, ahol egy közös barátjukon keresztül találkoztak. Állításuk szerint, ami összehozta őket, az a totális megszállottság, nem csak az elektronikus zene, hanem általánosságban a zenével kapcsolatban.

Mindent hallgattunk, korai jungle-t '94-ből, hardcore rave cuccokat a 80-as évek végéről, Joy Divisiont, Tears for Fearstől a Nirvanán át a Pearl Jamig, Biggie Smallsig és a Wu Tangig, igazi eklektikus mixet

– mondták egy interjúban

Miután elkezdtek zenéket készíteni a hálószobájukban, elég hamar felfedezte őket magának az underground szcéna. Kibuktak a bölcsészettudományi karról, és mindent erre tettek fel. 2007 és 2009 között három daluk is felkerült a UK Dance Singles toplistára, ez az időszak jelentette a mainstream áttörést, amely a 2011-es No More Idols című albummal teljesedett be. Ezen olyan előadókkal dolgoztak együtt, mint CeeLo Green, Dizzee Rascal, Plan B vagy Tempa T.

Azóta nem igazán álltak le huzamosabb időre. Eddig összesen 7 albumuk jelent meg, illetve producerként és remixek által olyan sztárokkal dolgoztak együtt, mint Rihanna vagy Rita Ora. Az, hogy a Chase & Status (és ezzel együtt a d'n'b is) milyen szinteken éli sokadvirágzását, mi sem mutatja jobban, hogy a duó legnagyobb slágere idén jelent meg, és pörgött óriásit. Ez a Baddadan, amelyen közreműködik a brit DJ-k kedvenc emszíje, Flowdan, illetve Trigga és Takura. Feltehetőleg erre a számra várható a legextrémebb megőrülés 29-én és 30-án a Nagyhallban.

Ha pedig arra vagy kíváncsi, mennyire izzasztó egy Chase & Status-buli valójában, akkor elég jó belépő lesz a Boiler Room-szettjük, amely pár hete került fel az internetre.

Komoly nevek jönnek még a szcénából

A Bladerunnaz által szervezet duplaesemény mindkét napjára komoly line-up állt össze. Az első nap, azaz december 29-én a szintén brit Mozey lesz a másodikszámú név, aki közre is működött a duó idei albumának egyik dalában.

Egy nappal később pedig Lens kever majd a Chase & Status előtt. A brightoni DJ szettjére leginkább a Hospital Mixtape-jével érdemes készülni, amely 42 percnyi kőkemény fejrázás.

A bulikon a hazai szcéna is képviselteti magát, 29-én Statik, 30-án Chris.SU rak szettet, illetve mindkét nap fellép majd IAN Autorun. Egy igazi örömünnep lesz a törtütemek hazai kedvelőinek, nem csoda, hogy elfogytak a jegyek mindkét napra. Ti jöttök?