2024.5.7 9:51
Olvasási idő 1:14
Masszi-Rigó Csilla

Veszélybe került a Műegyetem működése, akkora a forráshiány a rektor szerint

KÖZÉLET BUDAPESTI MŰSZAKI EGYETEM EGYETEM FELSŐOKTATÁS MŰEGYETEM OKTATÁS

Az egyetem vezetősége levélben kért támogatást, válasz azonban április eleje óta nem érkezett. A levél tarthatatlan állapotot emleget, a vezetőség attól tart, csoportos létszámleépítést kell végrehajtani.

Olyan nagy a finanszírozási probléma a Budapesti Műszaki Egyetemen, hogy a rektor és nyolc kar dékánja áprilisban egyszeri költségvetési támogatást kért 2024-re a Kulturális és Innovációs Minisztériumtól, hogy biztosítani tudják az alapvető működésüket – írja a 444.hu

Veszélyben lehet a Műegyetem működése
Forrás Wikipedia/ Thaler

A Műegyetemen április 29-én, múlt hétfőn, tartottak szenátusi ülést, amelyen kiderült, hogy az egyetem rektora, Czigány Tibor nem pályázik újra posztjára, az ülésen azonban szó esett az egyetemet egyre inkább szorongató gazdasági helyzetről is. A rektor felolvasta azt a levelet, melyet a vezetőség Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszternek küldött még április 9-én. 

Kötelességünknek érezzük jelezni miniszter úrnak, hogy a BME 2024. évi feladatellátás finanszírozása veszélyben van


– áll a levélben.

Ahogy írják, ennek oka, hogy „az egyetem működtetésére rendelkezésre álló források, benne kiemelten fenntartói támogatás reálértéke folyamatosan csökkent az elmúlt években, és a magas inflációs környezetben mára nem nyújtanak fedezetet a legszükségesebb kiadásokra sem, ami tarthatatlan állapothoz vezetett.”

Az egyetem számára a 2024. évi működés finanszírozására előirányzott összeg reálértéken mintegy 40 százaléka annak, amit a fenntartó 20 évvel ezelőtt biztosított.


Hozzátették: az előirányzott forrásból az egyetemi oktatás megszervezése és alapvető működése nem biztosítható. A levélben megfogalmazott aggályok szerint akkora az egyetemi költségvetésben a hiány, hogy ha nem kapnak pénzt, akkor csoportos létszámleépítést kell végrehajtani. 

Ez nemcsak nagy elégedetlenséget és országos visszhangot váltana ki, hanem a BME oktatói, kutatói állományának olyan visszafordíthatatlan károsodását eredményezné, amelyből a kilábalás a finanszírozás helyreállítása után is évtizedeket venne igénybe

– olvasható a levélben, melyben az egyetem felszólítja a minisztériumot, hogy nyújtson egyszeri költségvetési támogatást a BME-nek, hogy az alapbéreket, és a napi működési valamint fenntartási költségeket ki tudják fizetni.

Kiemelt tartalom
Hogyan érdemes ápolni a baráti kapcsolatainkat a középiskola után? – 7 tipp, amivel könnyebb lesz időt szánni egymásra Hogyan érdemes ápolni a baráti kapcsolatainkat a középiskola után? – 7 tipp, amivel könnyebb lesz időt szánni egymásra 2024.5.13 18:48

Czigány Tibor elmondása szerint a levélre eddig nem érkezett válasz, Hankó Balázs felsőoktatásért felelős államtitkár azonban április 17-én tanácskozni hívta az állami egyetemek rektorait, hogy a bérekről tárgyaljanak. A Műegyetem rektora ekkor megpróbálta szóba hozni az egyetem kétséges anyagi helyzetét, az államtitkár ugyanakkor azt mondta neki, ez nem része a bértárgyalásnak.