2024.5.23 18:18
Olvasási idő 2:09
Szöllősi Anna

Átrendeződött bulinegyedtérkép: kedvenc romkocsmáink, amik 2024-ben is várnak

Átrendeződött bulinegyedtérkép: kedvenc romkocsmáink, amik 2024-ben is várnak
Forrás Facebook / Szimpla
GASZTRO BUDAPEST KOCSMA ÖSSZEÁLLÍTÁS

Remélhetőleg hamarosan átfordulunk az igazi nyárba, ezért összegyűjtöttünk néhány romkocsmát Budapest belvárosában, amik kiállták az idők próbáját, ezért ezen a nyáron is szívesen látogatjuk őket.

Kuplung, Ellátókert, Sirály – csak néhány Budapest kultikus belvárosi kocsmái közül, amik az elmúlt néhány évben megszűntek, és jóval többek voltak, mint egy sört és bort mérő vendéglátóegység. De azért akadnak helyek, amik állják a sarat, és a bulinegyedben is sikerült többé-kevésbé megkímélni magukat a drasztikus drágulástól és a sugárban hányó brit legénybúcsúsoktól. Cikkünkben ezekből gyűjtöttünk össze néhányat.

Szimpla

Sokáig nem jártam a Szimplába, mondván, a bulinegyed egyik legfelkapottabb helye, nekem meg semmi kedvem nincs a hömpölygő, sörszagú brit legénybúcsúsok gyűrűjében elszopogatni az amúgy is aranyáron mért sörömet. Aztán bekerültem a budapesti körforgásba, addigra a hömpölygő, sörszagú emberekkel is megbarátkoztam, amikor egyszer a Szimplában kötöttem ki. Hamar megdőlt bennem a nagy gonddal felépített kép az idegesítő turistákról és a túlárazott kínálatról: régen ittam már ennyire olcsó fröccsöt ilyen ingerekben és vizualitásban gazdag helyen. Nagy plusz, hogy a Szimpla rendszeresen ad helyet ingyenes koncerteknek és jammelős esteknek, ami talán a város egyik legmultikultibb open mic programja, de vasárnaponként a gasztropiacba is belefuthatunk. 

Romkocsmák, ahova érdemes beülni 2024-ben
A Szimpla Kert Forrás Oscar Gonzalez/NurPhoto via Getty Images
 
A Szimpla 2001-ben nyitott meg minden idők első romkocsmájaként a Kazinczy utcában. A koncepció akkorát szólt, hogy a szimplás srácok Berlinben is tető alá hoztak egy hasonló helyet, és azóta Budapesten is sorra nőnek ki a földből hasonlóan bohém romkocsmák.

Rácskert

Szerkesztőségünk favoritja, a színész- és zenészközösség (és médiamunkások?) gyűjtőhelye, ahol nemcsak A besúgó stábja issza meg hétvégente a magáét, de Hont András és Kadarkai Endre is törzsvendégnek számítanak. A Dob utcai Rácskert az 1997 és 2004 között működő budai kocsma, a Ráckert után kapta a nevét: 2013-ban az egykori tulajdonosok úgy döntöttek, nyitnak egy hasonló feelingű helyet, és megpróbálnak átmenteni valamit a kultikus, bezárásra kényszerült Ráckertből a bulinegyedbe. 

Kiemelt tartalom
ADHD, Stockholm-szindróma, kényszerbetegség: 5 Disney hercegnő, akik valamilyen mentális zavarban szenvedhettek ADHD, Stockholm-szindróma, kényszerbetegség: 5 Disney hercegnő, akik valamilyen mentális zavarban szenvedhettek tegnap 09:31 -kor

A Rácskert az elmúlt években átalakuláson esett át, valamivel kisebb lett, az érdeklődés viszont nem csappant, úgyhogy ha biztosan asztalt akarsz kapni, érdemes foglalni vagy időben érkezni. A hely emellett rendszeresen áll be társadalmi ügyek (például a tanártüntetések vagy az SZFE elfoglalása elleni tiltakozás) mögé, talán ennek is köze lehet ahhoz,  hogy hétről hétre telt házzal rántja össze a belpesti értelmiséget.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Rácskert (@racskert) által megosztott bejegyzés

 

Mika Tivadar Mulató 

A Mika a nevét Mika Tivadar rézáru-gyárosról kapta, aki 1907-ben kiíratta a nevét az általa építtetett ház homlokzatára, ahol egyébként a saját vas- és rézárugyára is működött. A vendéglátóegység 2010 decemberében nyitott, és éveken át adott otthont olyan programsorozatnak, mint az Apu azért iszik, mert te sírsz Puzsér-est. 2021-ben hagyományos értelemben véve lehúzták a rolót, de jó időben a kerthelyiség a mai napig kinyit. 

Kőleves

Életem első budapesti kocsmázására a Kőlevesben került sor, közel 10 éve, ami már akkor is funky kertibútorokkal volt felszerelkezve, és egy csomó színes festmény díszítette. Azon kívül, hogy felnőttem, azóta nem sok minden változott, stabilan állja a sarat: napközben menüzhetünk vagy limonádézhatunk, este pedig jól hozza a tipikus romkocsmafílinget, ahol a turisták és a helyiek jól megférnek egymás mellett. 

+ 1 Fekete Kutya

A Fekete Kutya nem egy tipikus romkocsma, de a nyári hétvégék hasonlóan telnek a hely teraszán a felgyülemlő embertömeg gyűrűjében. A Kutyában találunk mindent, ami egy belvárosi helyhez méltó, az ismerős hipszterarcoktól kezdve a basic piákon és a tubiszódán át a tapasválogatásig. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!