2024.1.31 14:40
Olvasási idő 0:46
Szécsi Krisztián

Túl szexinek talált Jézus-ábrázolás miatt forronganak a spanyol katolikusok

KULTÚRA FESTMÉNY KÉPZŐMŰVÉSZET KERESZTÉNYSÉG MŰVÉSZET SPANYOLORSZÁG VALLÁS

A konzervatívok szerint a spanyol Salustiano Garcia alkotása „homoerotikus” és „szexualizált” képet fest a Megváltóról. A művész szerint őrült, aki a képében bármilyen szexualitást lát.

Spanyolországban nagy port kavart az a festmény, melyet a húsvét és az azt megelőző nagyhét alkalmából készített egy helyi művész. A konzervatív kritikusok „homoerotikusnak“ és „szexualizáltnak“ gondolják az alkotást, amely a feltámadása utáni pillanatban – félmeztelenül, fejdísszel és kidolgozott felsőtesttel – ábrázolja a Megváltót.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Salustiano (@salustiano.co) által megosztott bejegyzés

„Ez egy teljesen szégyenletes aberráció” – idézi az Instituto de Política Social nevű ultrakonzervatív katolikus szervezetet a 24.hu. A csoport tagjai szerint a festmény a megszokott keresztény szimbólumok helyett „nőies” és „camp” jegyekkel mutatja be Jézus Krisztust.

Ezzel szemben a Sevilla húsvéti ünnepségét szervező városi tanács védelmébe vette a festmény alkotóját, Salustiano Garciát, mondván, hogy az alkotás „a nagyhét ragyogó oldalát” mutatja be „a tekintélyes festő legtisztább stílusában”. Kis érdekesség, hogy a festőművész saját fiát, Horaciót használta modellnek. A vádakra Garcia csak annyit mondott: „aki az én Krisztus-képemben szexualitást lát, annak őrültnek kell lennie“.

Az ügyben a spanyol szélsőjobboldal is felszólalt: a magyar kormány politikai szövetségesének tekinthető VOX egyik képviselője, Javier Navarro egyszerű hangulatkeltést lát az alkotásban, véleménye szerint csupán „provokálni“ akartak vele.

Kiemelt tartalom
Egy karizmatikus vezető, egy radikális szekta és tömeges öngyilkosság 900 halottal – Ez volt a jonestowni mészárlás Egy karizmatikus vezető, egy radikális szekta és tömeges öngyilkosság 900 halottal – Ez volt a jonestowni mészárlás 2024.2.18 9:09

Ezzel szemben Juan Espadas, a Spanyol Szocialista Munkáspárt politikusa ugyancsak a feltámadó Megváltóról készült kép védelmére kelt, mint mondta, az alkotást ért kritikákban csupán homofób és gyűlölködő megnyilvánulásokat lát.