2024.1.28 12:54
Olvasási idő 1:27
Szöllősi Anna

Levessel locsolták le a Mona Lisát környezetvédő aktivisták

KULTÚRA FESTMÉNY KLÍMAAKTIVISTÁK

Egy klíma- és mezőgazdasági civil szervezet két aktivistája levessel öntötte le Leonardo da Vinci Mona Lisáját a párizsi Louvre múzeumban, így követelve az "egészséges és fenntartható élelmiszerhez" való jogot.

A netre is felkerült a videó, ahogy a Riposte Alimentaire aktivistái levessel locsolják le a Mona Listát védő golyóálló üveget vasárnap – írja a France24. Amikor a Louvre dolgozóinak feltűnt az eset, fekete kordonokat helyeztek a mű elé, és arra szólították fel a látogatókat, hogy hagyják el a termet. A Mona Listát az 1950-es évek óta golyóálló üveggel védik, aminek köszönhetően szerencsésen megúszta az aktivisták akciózását. 

„Mi a legfontosabb? A művészet, vagy az egészséges és fenntartható élelmiszerhez való jog? A mezőgazdasági rendszerünk beteg. A gazdáink belehalnak a munkába“ – kiabálták. (Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy egy műalkotás megrongálása elősegíti-e ennek a jognak az érvényesülését.)

A Riposte Alimentaire csoport önmagát egy olyan kollektívaként írja le, akik támogatják az éghajlatváltozással és a fenntartható mezőgazdasággal kapcsolatos fellépéseket. A csoport szerint a francia kormány megszegi az éghajlatvédelmi kötelezettségvállalásait, emellett a tagok arra szólítanak fel, hogy vezessenek be új rendszert, ami jobb hozzáférhetőséget biztosít az élelmiszerekhez, a gazdákat pedig fizessék meg tisztességesen. 

A mezőgazdasági politika régóta érzékeny téma Franciaországban, tekintve, hogy itt él a legtöbb termelő az unión belül. Az országban szerdán az utak elzárásával tüntettek a gazdák jobb munka- és életkörülmények reményében. A tiltakozás oka, hogy sok gazda küzd anyagi nehézségekkel, és veszélyben érzik a megélhetésüket, mivel az élelmiszer-kiskereskedők csökkenteni szeretnék az árakat a magas inflációs időszak után, és nyomást gyakorolnak a kormányra. Pénteken a kormány egy sor intézkedést jelentett be, ami a gazdák szerint viszont nem teljesíti teljes mértékben a követeléseiket, és azzal fenyegetőznek, hogy hétfőtől kezdődően Párizsba vonulnak, és lezárják a fővárosba vezető főutakat.

Támadások a művészet ellen

Nem először került támadás alá da Vinci remekműve: 2022 májusában valaki pudingos pitével dobta meg a festményt, és nem is a Mona Lisa az egyetlen műalkotás, amit aktivisták célba vettek: Johannes Vermeer Leány gyöngy fülbevalóval című festményét színes festékkel dobálták meg a hágai Mauritshuis múzeumban 2022 októberében, ugyanebben az évben környezetvédő aktivisták paradicsomlevest fröcsköltek Vincent van Gogh Napraforgók című festményére a londoni National Galleryben, Monet Szénaboglyák című festménye pedig burgonyapüré-támadást szenvedett el a potsdami Barberini múzeumban.