2024.1.24 11:53
Olvasási idő 0:59
Masszi-Rigó Csilla

Másfél percre van az emberiség a pusztulástól a végítélet órája szerint

TÁRSADALOM KÖRNYEZETSZENNYEZÉS KÖRNYEZETTUDATOSSÁG KÖRNYEZETVÉDELEM

Nem lett jobb, ugyanakkor rosszabb sem az állás az elmúlt években, a stagnálás ellenére azonban semmi okunk a nyugalomra.

Még mindig ketyeg a végítélet órája, a 2024-es állás szerint pedig másfél percre vagyunk az emberiség pusztulásától, vagyis attól, hogy éjfélt üssön az óra, derül ki a 24.hu cikkéből.

90 másodpercnél áll a végítélet órája
1991-ben állt a legjobban az óra. Forrás Carl Wagner/Chicago Tribune/Tribune News Service via Getty Images

Az aktuális állást a Bulletin of the Atomic Scientists kutatói minden évben a világban zajló események alapján döntik el: milyen háborúk dúlnak, hány országban pusztít éhínség, természeti katasztrófa vagy betegség. Idén már nem csak az számított bele a kalkulációba, hogy 2023 volt a hivatalosan mért legmelegebb év, a döntnökök már a mesterséges intelligencia esetleges negatív hatásait is potenciális veszélyforrásnak tartják.

A tudomány és a szakértők szerint 1947-ben – az óra eredeti beállításakor – még 7 percre voltunk a pusztulástól. A legtávolabb pedig 1991-ben voltunk ettől, amikor 17 perccel éjfél előtt állt az óra.

Az idei 90 másodperces állás a kutatók szerint nem meglepő: immáron második éve tart az orosz-ukrán háború, az Izrael és a Hamász között zajló konfliktus új erőre kapott, de a World Population Review adatai szerint jelenleg közel 30 országban zajlik valamilyen háború. 

Senkit ne tévesszen meg: az, hogy az óra megint 90 másodperccel éjfél előtt áll, nem azt jelenti, hogy a világ stabil, épp ellenkezőleg. A kormányoknak és az embereknek sürgősen cselekedniük kell

– mondta Rachel Bronson, a Bulletin elnök-vezérigazgatója.

A végítélet órája tavaly érte el először a 90 másodperces értéket, ami azt jelentette, hogy az emberiség közelebb került a katasztrófához, mint 1947 óta bármikor. Az, hogy az óra állása nem változott, csak azt jelzi, hogy az emberi faj önmegsemmisítésének kockázata ugyanolyan magas maradt, nem sikerült érdemben javítani a helyzetünkön.