2024.1.19 11:52
Olvasási idő 1:35
Krajnyák Petra

Nyilvánosságra került egy videó, amin 12 év munkaszolgálatra ítélnek két kamaszt, mert K-drámát néztek

KÖZÉLET ÉSZAK-KOREA SOROZATOK

A BBC Korean által megszerzett felvételen az látható, ahogy Észak-Koreában nyilvánosan 12 év kényszermunkára ítélnek két tizenéves fiút, amiért K-drámát néztek.

Nyilvánosan 12 év kényszermunkára ítéltek két tizenéves fiút Észak-Koreában, mert K-drámát néztek. A South and North Development (Sand) kutatóintézet által a BBC rendelkezésére bocsájtott videóban két 16 éves fiú látható, amint egy szabadtéri stadionban, több száz diák előtt megbilincselik őket. A hatóságok láthatóan erősen megdorgálják a fiúkat, amiért „nem gondolkodtak el mélyen az elkövetett kihágáson“.

Kim Dzsongun 2022-ben egy katonai parádén. Forrás Chung Sung-Jun/Getty Images

Észak-Koreában minden dél-koreai terméket, beleértve a szórakoztatóipar produktumait, – így a K-drámákat is – betiltottak. A szigorú tilalom ellenére vannak, akik hajlandóak megkockáztatni a legsúlyosabb büntetéseket is, hogy hozzáférhessenek a dél-koreai gyártású sorozatokhoz, melyek világszerte milliókat ültetnek képernyő elé. Egy menekült szerint az észak-koreai emberek számára a koreai dráma egyfajta drog, amely segít elfelejteni a kemény valóságot.

Kiemelt tartalom
A háború sohasem változik, de az adaptációnak ez tesz jót – Fallout sorozatkritika A háború sohasem változik, de az adaptációnak ez tesz jót – Fallout sorozatkritika 2024.4.20 10:19

A vélhetően 2022-ben készült videóhoz hasonló felvételek ritkán kerülnek nyilvánosságra, mivel az észak-koreai rezsim szigorú ellenőrzés alatt tartja és limitálja, hogy milyen fotók, videók és egyéb források kerülhetnek ki az izolált országból a külvilágba. Az észak-koreai menekültekkel dolgozó intézet szerint a videó azt bizonyítja, hogy a hatóságok sokkal keményebben lépnek fel az ilyen esetekben. Korábban az ilyen módon törvényt sértő kiskorúakat nem börtönbe, hanem ifjúsági munkatáborokba küldték, és a büntetés általában nem volt több öt évnél. 2020 óta azonban a dél-koreai szórakoztató műsorok megtekintéséért és terjesztéséért akár halálbüntetés is járhat.

Forrás Patrick AVENTURIER / Contributor

Az intézet munkatársai szerint a videót ideológiai nevelés és elrettentés céljával tették közzé Észak-Koreában, így figyelmeztetve a polgárokat, hogy tartózkodjanak a „dekadens tartalmaktól“. A videót hang ugyan nélkül hozta nyilvánosságra a BBC, így nem hallható az állami propagandát hirdető narrátor.

A beszélő az eredeti felvételen úgy fogalmazott:

A rohadó bábrezsim kultúrája még a tinédzserekre is átterjedt. Még csak 16 évesek, de máris tönkretették a jövőjüket.

Továbbá az elítélt fiúk neve és lakcíme is elhangzik.

Egy észak-koreai menekült csütörtökön a BBC Koreának elmondta, hogy még ha rajta is kapnak valakit egy amerikai sorozat nézése közben, némi kenőpénzzel elkerülhető a büntetés, ám egy dél-koreai dráma esetében akár le is lőhetik az illetőt.

A Kim-dinasztia által vezetett országban pénteken víz alatti nukleáris fegyverkísérleteket hajtottak végre néhány nappal azután, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető elvetette a Dél-Koreával való békés egyesülést. A szomszédos országot pedig fő ellenségeként határozta meg.

Kiemelt tartalom
Túléli, vagy a szemünk láttára omlik össze a Vaják-sorozat, amiből az író és Henry Cavill is teljesen kiábrándult? Túléli, vagy a szemünk láttára omlik össze a Vaják-sorozat, amiből az író és Henry Cavill is teljesen kiábrándult? 2024.4.19 20:14

A két Korea 2020-ban megsértette az 1950-53-as koreai háborút lezáró fegyverszünetet, a feszültség pedig azóta sem csökkent a félszigeten. A kommunista diktatúra és a demokratikus berendezkedésű Korea kapcsolatát egy valós eseményeken alapuló K-dráma, A szerelem siklóernyőn érkezik is bemutatja. Azonban fontos megjegyezni, hogy a készítők nem dokumentarista hitelességgel mutatják be az észak-koreai életet.