2024.1.20 9:32
Olvasási idő 2:36
Szöllősi Anna

Bajos csajok, iPod, Livestrong gumikarkötő: popkulturális momentumok és termékek, amik idén ünneplik 20-dik születésnapjukat

Bajos csajok, iPod, Livestrong gumikarkötő: popkulturális momentumok és termékek, amik idén ünneplik 20-dik születésnapjukat
Forrás REFRESHER / László Panna
KULTÚRA ÖSSZEÁLLÍTÁS POPKULTÚRA

2004-ben még nem az okostelón lógtunk (mert nem volt), a Myspace és az iPod a világ legmenőbb dolgának számított, és minden Britneyről meg a Y2K-ről szólt. Összegyűjtöttünk néhány popkulturális momentumot és terméket 2004-ből, amik idén lesznek 20 évesek!

Social media

RéGeN mInDeN jObB vOlT?! 2004-ben a fiatalok még nem a TikTokot pörgették, hanem az asztali gépen a Myspace-t, ami az év elejére elsőként érte el az egymillió felhasználót. Ez idő alatt Mark Zuckerbeg még a Harvardra járt, ahol társalapítóként elindította a Facebookot, és ebben az évben rukkolt elő a Google a Gmail bétaverziójával (pont április 1-jén, sokan pedig azt hitték, hogy csak egy jól marketingelt tréfáról van szó, mintsem egy valódi termékről).

A Myspace 2004-ben elérte az egymillió felhasználót.
Forrás GettyImages / Igor Golovniov/SOPA Images/LightRocket

Tech

A szuperkényelmes streaming korában nehéz elképzelni, hogy alig húsz éve egy külön készüléket hordoztunk magunkkal, hogy zenét dughassunk a fülünkbe, ami ráadásul még szupermenőnek is számított: az első generációs iPodot 2001-ben dobták piacra, 2004-ben pedig bemutatták az iPod minit, aminek a kívánt sikert a funky színváltozatai hozták meg. Ebben az évben jelent meg az iPod Photo is, mint első színes képernyős készülék. 

Az iPod MINI 2004-ben jelent meg.
Forrás Apple

2004-ben dobta piacra a Motorola a RAZR sorozat első, V3 modelljét: a flip (kinyitható) telefon vékony felépítése miatt kezdetben divattelefonnak számított, majd idővel csökkent az ára és tömegtermékké vált: 2006-ig több mint 50 millió darabot adtak el belőle.

Ezek az ikonikus darabok és pillanatok idén 20 évesek
Paris Hilton kezéből sem hiányozhatott a telefon, amit akkoriban mindenki magának akart. Forrás Jun Sato/WireImage for MOTOROLA
Forrás Unsplash / Alp Duran

Ebben az évben jelent meg a World of Warcraft is, ami minden idők egyik legnagyobb példányszámban eladott PC-s játéka lett (több mint 14 millió példányban kelt el), és a mai napig a gamerek egyik kedvenc online – durva függőséget okozó – szerepjátéka.

Sorozatok

2004-ben a fél világ szomorúságára leadták a kétezres évek legnépszerűbb sorozatának, a Jóbarátoknak a záróepizódját, ami 52,5 millió embert vonzott a képernyők elé, és a hatodik évaddal búcsút intett az akkor úttörőnek számító Szex és New York című sorozat is. Ugyanebben az évben debütált a Lost – Eltűntek, és a Született Feleségek is az ABC-n, és mindkettő nagy kasszasiker lett. 

Jóbarátok Forrás NBCU Photo Bank/NBCUniversal via Getty Images via Getty Images

Filmek 

2004-ben a Shrek 2 volt az év legnagyobb bevételt hozó filmje az Egyesült Államokban, amit a Pókember 2, A Passió és a Harry Potter és az azkabani fogoly követett. És persze nem felejthetjük le a listáról aBajos Csajokat, ami szintén ebben az évben jelent meg, és változtatta meg a popkultúrát mindörökre, de a Szerelmünk lapjai is 2004-ben ríkatta meg először a mozizókat. 

Forrás IMDB / Paramount Pictures / Bajos csajok

Divat 

A Lance Armstrong profi kerékpározó által alapított Lance Armstrong Foundation 2004-ben adta ki sárga, szilikonból készült jótékonysági karkötőjét, ami akkoriban olyan megkerülhetetlen része volt a szetteknek, mint a cipő vagy a nadrág, és a sztárok is előszeretettel viselték a csuklójukon. A karkötő a Tour de France végső győztese által elnyert sárga trikó után kapta színét. A Livestrong sikerén felbuzdulva számos jótékonysági alapítvány adott ki hasonló karkötőt pénzgyűjtés céljából.

Ben Stiller is Livestrong karkötőt viselt.
A sárga karkötőt Ben Stiller is viselte 2004-ben. Forrás GettyImages / Stephen Lovekin / FilmMagic)

2004-ben történt az is, hogy Karl Lagerfeld első tervezőként kollaborált a H&M-mel, ami nemcsak nagy sikert aratott, de a divatiparra is nagy hatást gyakorolt: ezután számos alacsonyabb árfekvésű kiskereskedő kezdett tervezői kollabokat piacra dobni. 

Zene

A Killers a Somebody Told Me sikere után újra kiadta ikonikus slágerét, a Mr. Brightside-ot, ami a következő évben robbant be igazán: 2005 júniusában a Billboard Hot 100-as listájának 10. helyére kúszott fel.

2004-ben Beyoncé öt Grammyt nyert ikonikus debütáló szólóalbumáért, a Dangerously In Love-ért – az énekesnő azóta 32 aranygramofont zsebelt be, ezzel hivatalosan is ő lett a Grammy legtöbbet díjazott művésze.

Kiemelt tartalom
Disney hercegnők, akiknek a karaktere történelmi személyekből inspirálódott Disney hercegnők, akiknek a karaktere történelmi személyekből inspirálódott tegnap 10:32 -kor

Ashlee Simpsonnak kicsit kínosabbra sikeredett az év: egy roppant kellemetlen technikai baki miatt kibukott, hogy playbackkelt az SNL-en. Alább meg is nézheted az incidenst, ahol a szekunder szégyenérzet garantált! 

Kultúra

A Dan Brown által írt – sokszor a felnőttek Harry Potterjeként is emlegetett – Da Vinci-kód 2004-ben már második éve vezette a New York Times bestsellerlistáját, a könyv pedig a mai napig népszerű olvasmánynak számít. 

Celebvilág

A celebtörténések tekintetében is mozgalmas volt 2004: Britney Spears hozzáment Kevin Federline-hoz (de azóta elváltak), Jennifer Lopez és Ben Affleck pedig felbontották az eljegyzésüket (de azóta megint egymásra találtak). Jude Law nem a szerelmi életével került a bulvárlapok címlapjára, hanem „ellenállhatatlan“ sármjával: a People magazin a valaha volt legszexibb férfinak választotta meg az angol színészt.

A People szerint 2004-ben Jude Law minden idők legszexibb férfija.
Forrás GettyImages / Jim Spellman / WireImage)
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!