2024.1.13 14:33
Olvasási idő 2:09
Kremmer Magdi

Narancshéjelmélet: a TikTok szerint így derítheted ki, hogy milyen jó a párkapcsolatod

Narancshéjelmélet: a TikTok szerint így derítheted ki, hogy milyen jó a párkapcsolatod
Forrás Netflix/ The lost daughter
ÉLETMÓD PÁRKAPCSOLAT SZERELEM TIKTOK TREND

A TikTok rengeteg kihívásnak és trendnek ad otthont, a divatról és életmódról szóló tartalmak mellett pedig párkapcsolati tanácsokban sem szűkölködik. A legújabb párkapcsolati trend, a narancshéjelmélet megmutatja, hogy jól működik-e a kapcsolatod.

A romkomokból már kiskamaszként mind megtanultuk, hogy az igaz szerelmet grandiózus és nyálasan romantikus gesztusokkal lehet bebizonyítani. Óriási virágcsokrok, ablak alatt adott szerenádok, szívhez szóló szerelmi vallomások és utolsó pillanatos reptéri találkozások kellenek ahhoz, hogy a főhős elhiggye: tényleg szeretik őt. A való életben a legtöbben valószínűleg egyáltalán nem vágyunk ilyen filmbe illő jelenetekre, sőt inkább kellemetlenül érezzük magunkat, ha valaki közönség előtt nyilvánítja ki az érzelmeit.

Mi az a narancshéj-elmélet?
Nagy tettek kellenének ahhoz, hogy bizonyítsuk a szerelmet? Forrás Universal Pictures

A TikTok-on terjedő különböző trendek és elméletek gyakran próbálják megfejteni az élet nagy kérdéseit. Legyen szó az élethez való hozzáállásról, pénzügyi szokásainkról, étkezési tanácsokról, sportról vagy épp divatról, a közösségi médiában minden témában találunk szakértőket. Ez alól természetesen a párkapcsolatok sem képeznek kivételt, az egyik TikTok-trend épp azt igyekszik megfejteni, hogy mitől igazán jó egy kapcsolat.

Kiemelt tartalom
Elszállt az ihlet? Ezek a kínai social media trendek garantáltan felélesztik a kreatív energiáidat Elszállt az ihlet? Ezek a kínai social media trendek garantáltan felélesztik a kreatív energiáidat 2024.4.25 18:22

A narancshéjelmélet szerint, ha a párod megtesz valamilyen apróságot érted anélkül, hogy kérned kellett volna, a cselekedet jól tükrözi, hogy mennyire ismer téged a partnered és mennyire gondoskodik rólad majd a jövőben. Tegyük fel, hogy nem szeretsz narancsot pucolni, mert bemegy a körmöd alá a narancshéj és minden csupa narancslé lesz. Megkéred párszor a barátod vagy barátnőd, hogy pucoljon neked meg egy narancsot. Ő ezt egy idő után megjegyzi és már kérés nélkül teszi meg ezt neked, amikor narancsot szeretnél enni. Legalábbis a TikTok szerint ennek így kellene lennie. A narancspucolás és más hasonló apróságok, mint feltenni a párod telefonját a töltőre, elpakolni vacsora után a maradékot vagy felvenni a másikat egy fárasztó nap után olyan dolgok, amiket mindenki képes megtenni, mégis törődésre és figyelmességre utal, ha kérés nélkül megteszed ezeket a partneredért.

@lolabellla Stop making everything so deep in the comments - it’s literaly just a tiktok lol 😙 #orangepeeltheory♬ Idea 22 (Slowed + Reverb) - Gibran Alcocer

Az #orangepeeltheory hashtagre már több, mint 50 millióan kerestek rá TikTok-on, rengeteg videó készült, amelyekben a felhasználók bemutatják, hogy milyen mindennapi apróságokat tesz meg értük a partnerük. Azonban a szívmelengető szerelmes tartalmak mellett elkezdődött a narancshéjelmélet “tesztként” való használata is.

A felhasználók szerint, hogyha megkérsz valakit, hogy tegyen meg neked egy ennyire egyszerű dolgot, mint egy narancs megpucolása, a másik fél reakciója sokat elmond kettőtök kapcsolatáról. Kedvesen elveszi tőled a narancsot és rögtön nekilát a gyümölcs hámozásának? Akkor jó csávót/csajt fogtál ki! Visszakérdez és nem érti, hogy miért kéne neki megpucolnia a te narancsodat? Lehet, hogy a jövőben sem fog megtenni neked szívességeket! Legalábbis néhányan TikTokon így gondolják.
@neanotmia

Feelings

♬ We'll Never Have Sex - Leith Ross

 

Lisa Marie Bobby amerikai pszichológus, párkapcsolati tanácsadó szerint, ha valaki nem segít a mindennapi feladataink ellátásában, az valóban jelentheti azt, hogy nagyobb nehézségek idején sem lehet majd számítani rájuk. Ennek ellenére Bobby szerint nem szabad a narancshéjelmélet és hasonló tesztek alapján véleményt alkotnunk a partnerünkről és a kapcsolatunkról.

„Az ilyen tesztek bizalmatlanságra és bizonytalanságra utalnak.”

Ahelyett, hogy megkérnéd, hogy pucoljon meg neked egy narancsot, inkább koncentrálj ennél mélyebb szempontokra. A narancspucolásra adott reakcióját sok minden befolyásolhatja, az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy tudtok-e beszélgetni egymással, hogy milyen a kommunikáció kettőtök között, türelmes-e veled a partnered és oda figyel-e az igényeidre. Végső soron a mindennapi interakciók és dinamikák, és nem pedig a narancshéj fogja eldönteni, hogy valóban összeilletek-e.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!