2023.12.15 11:55
Olvasási idő 1:48
Krajnyák Petra

Az Európai Parlament is kimondta: a család az család

UROPE EURÓPAI UNIÓ LMBTQ SZIVÁRVÁNYCSALÁD UROPE

A képviselők csütörtökön támogatták a szülői jogállás egységes elismerését az EU-ban, függetlenül attól, hogy a gyermek hogyan fogant, született vagy milyen családban él.

Az Európai Parlament képviselői csütörtökön elfogadták a szülői jogállás egységes elismerését biztosító jogszabálytervezetet, melynek értelmében az Európai Unió tagállamaiban élő gyerekeket azonos jogok illetik meg az oktatás, az egészségügyi ellátás területén, függetlenül a fogantatás, született módjától és a családi szerkezettől.

Az Európai Parlament honlapján olvasható közlemény szerint, a képviselők 366 szavazattal 145 ellenében és 23 tartózkodás mellett támogatták a tervezetet, amely biztosítja, hogy egy adott uniós ország által, saját nemzeti joga alapján meghatározott szülői jogállást a többi tagállam is köteles elismerni.

„Egyetlen gyermeket sem szabad megkülönböztetni a családja vagy a születési módja miatt. Jelenleg a gyermekek jogi értelemben elveszíthetik szüleiket, amikor egy másik tagállamba lépnek. Ez elfogadhatatlan. Ezzel a szavazással közelebb kerülünk ahhoz a célhoz, hogy ha egy tagállamban szülő vagy, akkor minden tagállamban szülő vagy”

– mondta a portugál képviselőnő, Maria-Manuel Leitão-Marques a plenáris szavazás után.

Továbbá elfogadták az európai szülői tanúsítvány bevezetését is, melynek célja a bürokrácia csökkentése és a szülői jogállás elismerésének megkönnyítése az EU-ban. Ugyan nem váltja ki a nemzeti dokumentumokat, ugyanakkor helyettük is használható lesz, és az EU összes nyelvén és elektronikus formában is elérhető lesz.

Kiemelt tartalom
Boldog évfordulót Magyarországnak! – 20 éve csatlakoztunk az EU-hoz, mi történt az elmúlt két évtizedben? Boldog évfordulót Magyarországnak! – 20 éve csatlakoztunk az EU-hoz, mi történt az elmúlt két évtizedben? 2 nappal ezelőtt

A tagállamok eldönthetik, hogy elfogadják-e például a béranyaságot, de a jogszabálytervezet értelmében kötelesek lesznek elismerni más uniós ország által megállapított szülői jogállásokat is. Továbbá lehetőségük lesz, szigorúan meghatározott esetekben a szülőség elismerését megtagadni, ha az nyilvánvalóan összeegyeztethetetlen a közrendjükkel. Minden esetet külön-külön kell majd vizsgálat alá vetni a hátrányos megkülönböztetés elkerülése érdekében, például az azonos nemű szülők gyermekeinek esetében.

Jelenleg kétmillió gyermek kerülhet olyan helyzetbe, hogy szüleit egy másik tagállamban nem ismerik el. Az uniós jog már előírja, hogy a gyermek uniós jogai alapján el kell ismerni a szülői jogállást, ám a nemzeti jog esetében ez nem így van. A Parlament 2017-ben már napirendre került az örökbefogadások határokon átnyúló elismerése és 2022-es állásfoglalásában üdvözölték a Bizottság kezdeményezését a rendszerben lévő kiskapuk bezárásáról.

A Fidesz képviselői nem támogatták a tervezetet, mely szerintük „ellentétes a magyar alaptörvénnyel“. A kormánypárt képviselője, Schaller-Baross Ernő „ideológiai és politikai túlkapásról” beszélt a tervezetről szóló vitában. Szerinte a szülői bizonyítvány terve veszélyezteti, hogy a család fogalmának meghatározása tagállami hatáskörben maradjon. Mint mondta:

„Önök újra és újra azt állítják, hogy nem kívánják aláásni a tradicionális keresztény családmodellt, de újra és újra bebizonyítják ennek az ellenkezőjét. A tagállamok polgárainak kezében kell hagyni a döntés lehetőségét, hogy kikkel és milyen módon kívánnak együtt élni.”

Az EP-képviselő úgy fogalmazott: „az uniós parlament ugyanarra az útra lép, mint amikor a korlátlan bevándorlást akarja a tagállamokra kényszeríteni“.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.