2024.1.4 16:41
Olvasási idő 2:12
Kremmer Magdi

Mi lesz a gyerekkel, ha sosem beszélnek vele a szexről? – Ezért fontos a szexpozitív nevelés

ÉLETMÓD SZEX SZEXUALITÁS

A szex amennyire természetes része az életnek, olyannyira tabutéma sokak számára. Mi van akkor, ha egy gyerek sosem beszél a szüleivel a szexről, és milyen pozitív hatásai vannak a szexpozitív nevelésnek?

A szex teljesen természetes része az életnek, tulajdonképpen annak kiindulópontja. Mindenki életében eljön az a pont, amikor először kezd ismerkedni a szexualitással és egyáltalán nem mindegy, hogy a szülők ilyenkor hogyan kezelik a témát. Sok vallásban és kultúrában a szex és az intimitás tabunak, az önkielégítés bűnnek, a szexuális fantáziák pedig szégyellni való dolognak számítanak. A szexről való gondolkodás azonban elkerülhetetlen és nagy károkat tud okozni, ha egy gyerek érdeklődése és kérdései elutasításra találnak.

A nyugati kultúrában a szexualitásról való gondolkodás sokat változott az évszázadok során. Az ókori görögökre és rómaiakra akár szexuális szabadság úttörőiként is gondolhatunk, hiszen számukra a szex az élet mindennapi részét képezte. Míg a nők számára a szex elsősorban reprodukciós célokat töltött be, a férfiak szabadon megélhették vágyaikat, sem a szexualitás ábrázolása, sem pedig a homoszexualitás nem volt tabuként kezelve.

szexpozitív nevelés
Részlet az Indiában található Khadzsuráhó templom faláról, melyet Kr.u. 885 és 1000 között építettek. Forrás GETTY IMAGES

A kereszténység térnyerésével a középkorban és az újkorban azonban a szexualitásról alkotott kép jelentősen átalakult, a szex elsősorban az utódnemzésről, semmint az élvezetekről szólt. A 18-19. században szigorú erkölcsi normák szabályozták az emberek életét, a szemérmesség, a test eltakarása, a szexualitástól való tartózkodás vált megszokottá. Az 1960-as évek szexuális forradalma radikális változást hozott az addigi konzervatív normák világában. A feminista és szexpozitív mozgalmak hozzájárultak ahhoz, hogy széles körben is elfogadottá váljon a szex és a szexualitás, illetve ezek ábrázolása, a fogamzásgátlás és a homoszexualitás.

szexuális forradalom, szexpozitív nevelés
A 60-as években indult szexuális forradalom nagy hatással volt a mai társadalomra. Forrás Hair (1979)  - CIP Filmproduktion GmbH
A szexpozitív nevelés elterjedése is ehhez a korszakhoz köthető. A szexpozitív nevelés alapvetése, hogy (életkorhoz és fejlettséghez mérten) a testről, a párkapcsolatokról és a szexualitásról való gondolkodás és tanulás a gyermekkor, a serdülőkor és a felnőttkor teljesen természetes és egészséges része.

Épp ezért fontos, hogy a szülők képesek legyenek olyan témákról beszélgetni a gyerekeikkel, mint a nemi szerepek, nemi identitás, a beleegyezés fontossága, az intimitás vagy az egészséges kapcsolatok működése. A szexpozitív szülők őszintén válaszolnak a gyermekeik kérdéseire és megbízható információkkal látják el őket a témában. Mindez segít a határok betartásának gyakorlásában, a másokkal való megfelelő kommunikáció elsajátításában és egy pozitív testkép kialakításában. A szexpozitivitás a szexualitásra alapvetően az emberi lét természetes részeként tekint és a szexhez és szexualitáshoz való pozitív és tiszteletteljes hozzáállást hangsúlyozza. A szexpozitív nevelés hiánya, vagyis a szexnegativitás ahhoz a meggyőződéshez vezethet, hogy a szex egy káros, szégyellni való, bűnös dolog, amit szigorú keretek között kell tartani.

szexpozitív nevelés szexualitás
Képzeljük csak el, milyen minőségű szexuális felvilágosítást adhatott annak idején Dursley bácsi és Petunia néni a kis Dudley-nak. Forrás Harry Potter and The Chamber of Secrets (2002) - Warner Bros.

A szexpozitív nevelés manapság azért is kimondottan fontos, mert az internetnek köszönhetően a pornó minden korábbinál könnyebben elérhető. A gyerekek nagyon fiatal korban, már 6-8 évesen találkoznak pornográf tartalmakkal, ami meghatározhatja és negatívan befolyásolhatja a szexről alkotott képüket. A szexről való nyílt és őszinte kommunikáció abban is segíthet, hogy a gyerekek a saját testükkel komfortos felnőtteké váljanak. Egy meztelen test nem feltétlenül kell, hogy szexuális legyen, a meztelenség egyáltalán nem szégyellnivaló dolog. A meztelenség tabusítása és túlszexualizálása pont az ellenkezőjét éri el.

Kiemelt tartalom
Túlórák, injekciókkal ébren tartott erekciók: így készültek a kilencvenes évek legendás pornófilmjei Magyarországon Túlórák, injekciókkal ébren tartott erekciók: így készültek a kilencvenes évek legendás pornófilmjei Magyarországon 2024.2.25 10:07

Sok fiatal nincs tisztában a saját határaival, a beleegyezésről, a fogamzásgátlásról és a nemi betegségek veszélyeiről az iskolai felvilágosításon hallanak először – már ha hallanak róla érdemi információt. Ha azonban a szülő már gyermekkorban egy biztonságos és pozitív hozzáállást képvisel a szex kapcsán, jó eséllyel a fiatal szexuálisan aktív időszakában is mer majd kérdezni és beszélni a szexről és egy tudatosabb, határokat tisztelő és a saját testével és szexualitásával komfortos felnőtt válik majd belőle.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!