2023.11.27 18:02
Olvasási idő 2:53
Kremmer Magdi

Város vs. vidék: miért szeretne egyre több fiatal a természet közelébe menekülni?

Város vs. vidék: miért szeretne egyre több fiatal a természet közelébe menekülni?
Forrás GETTY IMAGES
ÉLETMÓD FIATAL FELNŐTTEK LAKHATÁS LAKHATÁSI VÁLSÁG TERMÉSZET VÁROS VIDÉK

A városi létforma egyre kevésbé vonzó, ezért egyre több fiatal hagyná ott a fővárost, hogy inkább vidékre költözzön helyette. De mennyivel érzi magát jobban az ember természetközelben? És a közösségi médiában látott kép vajon mennyire tükrözi a valóságot?

Mivel egy kis – igaz, Budapest melletti – faluban nőttem fel, számomra mindig egyértelmű volt, hogy természetközelben élni csodálatos dolog. A családi házunk az erdő szélén állt, reggel madarak csicsergésére ébredtem, nyaranta fényszennyezés nélkül nézhettem a csillaghullást, és a szüleim bármikor kérdés nélkül elengedtek, hogy az utcán játsszak a szomszéd gyerekekkel. Bár a Budapestre költözésem után a városi létet is megszerettem, abban mindig biztos voltam, hogyha egyszer saját családom lesz, én is inkább egy hangulatos faluban vagy kisvárosban szeretném nevelni a saját gyerekeimet. A tősgyökeres fővárosi barátaim sokáig nem értették ezt a vágyamat, manapság viszont egyre gyakrabban tapasztalom, hogy a kortársaim egy része vidéki életről álmodozik.

Visszatérő téma lett a vidékre költözés baráti beszélgetések során, több ezer fős Facebook-csoportok jöttek létre a városi létet hátrahagyni vágyó fiatalok számára, és töretlen népszerűségnek örvend a farmer életet bemutató magyar TikTok-csatorna is. De miért nem érzik jól magukat egyre többen a városban, és vajon tényleg annyira más az élet vidéken?

@remenyfarm Átalakulás 3...2...1 🌷🌾🌺 #reményfarm#farm#tanya#vidék#fenntarthatóság#szabadtartás#állat#ruha#népviselet#divat#népi#átalakulás♬ eredeti hang - Remény Farm

Annak ellenére, hogy ma már az emberek többsége városokban él, a város, mint olyan, viszonylag új találmány. A modern ember 200 ezer éve már kisközösségeket hozott létre, de az első városokat csupán 10 ezer évvel ezelőtt alapították. Épp ezért a valaha élt 108 milliárd ember csupán kis része tapasztalta meg a városi létet, és azt is csak az elmúlt évezredekben.

A városi élet és a vele járó gyors és jelentős változások kihívásokat állítottak az egyébként könnyen alkalmazkodó emberi faj elé. Thomas Fuchs német filozófus és pszichiáter szerint a városban az idő múlását gyorsabbnak érezzük és lineárisan képzeljük el, ami nincs összhangban az ősibb, az évszakok változásához kötődő időérzékeléssel. Ez a disszonancia pedig negatív hatással van a mentális egészségünkre, depressziót és szorongást okozhat. A városi forgatagban minden gyorsan történik, ritkán tapasztalunk nyugalmat. Az érzékszerveink folyamatosan készenlétben állnak: hangok, szagok és színek állandó kavalkádja vesz körül bennünket. Ez a folyamatos, ingereknek való kitettség fárasztó az ember számára, és könnyen túlstimulációt okozhat.

Egyre több város ismeri fel, hogy az embereknek szüksége van arra, hogy távol legyen az állandó ingerektől, épp ezért próbálják szabályozni a felesleges stimulánsokat. A legnagyobb városok próbálnak minél több zöldterületet csempészni a betondzsungelekbe, São Paulóban és Csennaiban betiltották a reklámtáblákat, Olaszországban pedig aranykorát éli a hagyományos életmódot támogató „slow cities” mozgalom.

Kiemelt tartalom
Hiába tarolja le pár száz forintos cuccokkal a Temu a Sheint, az olcsó kütyük új tárháza talán még problémásabb Hiába tarolja le pár száz forintos cuccokkal a Temu a Sheint, az olcsó kütyük új tárháza talán még problémásabb 2024.4.6 9:20

A legtöbb nagyvárost azonban olyan korokban építették, amikor a mentális egészség még nem jelent meg mint szempont. Kutatások szerint a különböző mentális problémák gyakoribbak a városokban, mint a kisebb településeken. A szorongásos zavarok 21 százalékkal gyakrabban érintik a városlakókat, míg a hangulatzavarok 39 százalékkal gyakoribbak.

@jakuseknal Kik azok a Jakusék? 🏡 @Lotti @Dani #jakuseknal#vidékiélet#erdő#természet#fyp#foryou#nekedbelegyen♬ eredeti hang - Jakuséknál az erdő szélén

 

Magyarországon egyre növekvő trend, hogy a fővárosi lakosok az agglomerációba költöznek, ami egyaránt köszönhető a budapesti árak emelkedésének és a vidéki élet vonzó tulajdonságainak. Az egekbe szökő élelmiszer- és albérletárak mellett a szolgáltatások drágulása teszi egyre inkább élhetetlenné a fővárost. A technikai fejlődésnek és a Covid miatt ma már sok munkahelyen bevett home office-nak köszönhetően rengeteg munkavállaló vált mobilissá. Ha pedig a munkád miatt már nem vagy egy városi irodához kötve, akkor miért ne lennél inkább természetközelben, ráadásul olcsóbban?

A magyar kormány szociálpolitikai intézkedései is a vidékre költözést a támogatják. A kistelepülések fejlesztésére létrehozott Magyar Falu Programnak köszönhetően számos falu infrastruktúrája ment keresztül jelentős fejlődésen. A programhoz szorosan kapcsolódó falusi CSOK pedig szintén arra ösztönzi a fiatal családosokat, hogy vidéken vásároljanak ingatlant.

Kiemelt tartalom
„Bocsi, már elvitte más, de azért sok sikert” – Mi vezetett az európai lakásválsághoz? „Bocsi, már elvitte más, de azért sok sikert” – Mi vezetett az európai lakásválsághoz? 2024.3.28 19:07

A fiatalabb generációk számára mindemellett kiemelten fontos az egészség- és környezettudatosság, és nagyon úgy tűnik, hogy a városi lét egyre kevésbé divatos manapság. Egyre többen szeretnék a saját kiskertjükben a saját bioparadicsomjukat nevelni, az ökológiai lábnyom csökkentése és az önfenntartó életmód vágya is vonzza a fiatalokat.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

zsófia (@rimoczizsofi) által megosztott bejegyzés

Persze a vidéki életről alkotott kép sokak számára közösségimédia-posztokból és YouTube-videókból áll össze, és egyáltalán nem áll a realitás talaján. Önfenntartó gazdálkodást létrehozni, minden nap egy veteményes kertet gondozni, illetve állatokat tartani, egyáltalán nem könnyű, de nem is feltétlenül pénztárcabarát feladat. A vidéki és a városi létnek egyaránt megvannak a maga előnyei és hátrányai, és az is biztos, hogy mindenki számára máshogy néz ki az ideális lakóhely.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!