2023.12.11 19:57
Olvasási idő 2:41
Mucsi Blanka

Az EU védené, a magyar törvényhozás bombázná a független sajtót – Elmagyarázzuk, miért olyan fontos az objektív újságírás

Az EU védené, a magyar törvényhozás bombázná a független sajtót – Elmagyarázzuk, miért olyan fontos az objektív újságírás
Forrás Eko Siswono Toyudho/Anadolu Agency/Getty Images
UROPE EURÓPAI UNIÓ MAGYARORSZÁG POLITIKA SZÓLÁSSZABADSÁG ÚJSÁGÍRÁS

Miközben Magyarország még mindig nem teljesít túl jól a médiahelyzet-rangsorban, az Európai Unió inkább védené a független sajtót. A jó hír, hogy ebből mi, olvasók is kivehetjük a részünket.

2022-ben Európa-szerte romlott a független média helyzete, Magyarország pedig Lengyelországgal karöltve a hátsó padsorban ül – derült ki az év első felében közzétett, Liberties Rule of Law Report 2023 nevű jogállamisági jelentésből, amelynek Magyarországról szóló részét a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) fordította.

A szabad sajtó és a médiapluralizmus olyan alapvető jogok, amelyeknek nem csak az Európai Unióban, hanem az egész világon alapvetőnek kellene lennie, hiszen a független média alátámasztja a tényeket, ellensúlyozza a narratívákat, beszámol a túlkapásokról és tájékoztat bennünket.

Sok országban éppen ezért a kormány kiemelt célpontjának számít, és nálunk sincs ez másképp: a kormány most a szuverenitás állítólagos védelmében törvény-, illetve alkotmánymódosítással büntetné a külföldről támogatott sajtóorgánumokat, ezzel a lépéssel pedig gyakorlatilag ellehetetlenítené a független médiumok munkáját.

@szlazsanszky#szlazsánszkyferenc#lapszemle#betonhofi#cenzúra#köztévé#orbánviktor#pegasus♬ BAGIRA - Beton.Hofi & Hundred Sins

 

Az EU jobban védené a sajtószabadságot

Hogy az Unióban megvédjék a tömegtájékoztatás szabadságát és a sajtómunkásokat, az Európai Parlament október elején elfogadta álláspontját, amely szerint eddig példátlan intézkedésekkel tiltanák meg, hogy a tagállamok beavatkozzanak a szerkesztőségek döntéseibe és külső nyomást alkalmazzanak az újságírókon. Az elmúlt évtizedekben a világ számos állama alkalmazott valamiféle kényszert (vagy éppen erőszakot) a független médiumokon és a náluk dolgozó szakembereken. Éppen ezért fontos, hogy mi itt, az Európai Unióban megőrizzük a sajtószabadságot, és ezért az olvasói oldalról is sokat tehetünk, például tudatos médiafogyasztással, hiszen több helyről tájékozódni, kritikus sajtóorgánumokat olvasni lehetetlen független médiumok nélkül. De beszéljünk egy kicsit arról, hogy miért is olyan fontos, hogy független, hiteles forrásokból tájékozódjunk.

@hupolitics Nincs mit tenni...#propaganda#politika#fiatalorbánviktor#plakátország♬ eredeti hang – hupolitics - hupolitics

 

1.) A szabad sajtó a demokrácia egyik építőeleme

A sokszínű és szabad média a demokrácia fontos eleme, mert ellenőrzést gyakorol a rendszer felett, és éppen emiatt az autoriter hatalmak nemezise, amelyek azonban egyre összébb húzzák a hurkot az újságírók körül. A független médiamunkásoknak meg kell küzdeniük a rájuk nehezedő politikai és pénzügyi nyomással, amin mi úgy segíthetünk, hogy olvasóként a büdzsénkhez mérten támogatjuk azokat a kritikus sajtóorgánumokat, ahonnan nap mint nap tájékozódunk, mert nélkülünk veszélybe kerülhet a fennmaradásuk.

2.) Alapvető emberi jog

A szólásszabadság és a független sajtó alapvető emberi jogok, hiszen cenzúra alatt egyetlen nemzet sem képes fenntarthatóan fejlődni. A demokratikus társadalmak csak akkor működhetnek jól, ha az emberek tájékozottak, szabadon hozzáférnek az információkhoz, és bátran megvitathatják véleményüket.

magyar televízó, híradó, mtva, meszes boglárka
Meszes Boglárka volt az állami média azon hírolvasója, aki 2021 áprilisában arcát adta a köztévé igen emlékezetes „Kérdésekkel provokált az újságíró” felvezetésű bejátszásához, amelyben azt vetetették egy osztrák újságíró, Franziska Tschinderle szemére, hogy kérdésekkel fordult a Fidesz EP-képviselőihez. Forrás MTVA / Hiradó

3.) Párbeszédre késztet

A független sajtó platformot biztosít a különböző nézőpontok számára, de egyben meg is kérdőjelezi azokat, és lehetővé teszi a véleményütköztetést a médiafogyasztók számára. Ezzel pedig semmi baj nincs, hiszen a nyílt viták termékeny táptalajként szolgálnak az emberi jogok előmozdításához.

4.) Kritikusan szemléli a világot

A politikai élet szereplői könnyen profitálhatnak abból, ha nem derül fény az igazságra. Márpedig ha a médiumok a kormány érdekeit szolgálják, a hatalom kiterjesztéseként funkcionálnak.

@laszlovagyok#tv#riporter#sajto#sajtoszabadsag♬ eredeti hang - laszlovagyok

5.) Megkönnyíti az életünket

A független médiumok újságírói számos bonyolult kérdésben segítenek minket elemzésekkel és magyarázatokkal. Sajtó nélkül aligha tudnánk arról, mi történik körülöttünk, hiszen a legtöbbünknek nincs elég ideje arra, hogy alaposan körbejárja a világ legégetőbb kérdéseit. A jó újságírók viszont helyettünk is felteszik a kérdéseket, ellenőrzik, illetve szűrik a híreket.

6.) Hangot ad a hangtalanoknak

Az újságírók nemcsak szűrik az információkat, de azt is tudják, kiknek érdemes elmondaniuk őket ahhoz, hogy hitelesen hangozzanak. A média platformot biztosít a kiszolgáltatott, marginalizált csoportoknak, így azok hangjai megoszthatják velünk saját történeteiket és nézőpontjukat.

Élőlánc a tanárokért 2022. október 27-én a Margit hídon. Forrás Mohos Márton / 24.hu

7.) Új perspektívákat nyit

Azáltal, hogy tájékozódunk, egyre többet akarunk majd tudni a körülöttünk lévő világról, de érdemes kritikus kíváncsisággal közelíteni a különböző sajtótermékek felé. Minden esetben kérdezzük meg magunktól, hogy az irányukból érkező üzenetek összhangban vannak-e a valósággal, vagy esetleg manipulációval próbálják megmásítani a szemléletünket.

8.) Segít választani

Egy demokrácia csak akkor életképes, ha a választók tájékozottak a politikai témákat illetően. Csak tudatos médiafogyasztással érthetjük meg a felmerülő kérdéseket, és hogy milyen pártok és politikusok képviselik leghatékonyabban az érdekeinket. A független sajtó munkatársai helyettünk is objektíven ellenőrzik az információkat, hogy a lehető legkevésbé legyünk kiszolgáltatva a politikai érdekcsoportoknak.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.