2023.11.21 10:59
Olvasási idő 0:57
Masszi-Rigó Csilla

Megérkezett a kártyajáték, ami megmutatja, milyen szeretetteljes és sokszínű lehet egy család

TÁRSADALOM A CSALÁD AZ CSALÁD CSALÁD LMBTQ MOZAIKCSALÁD NUKLEÁRIS CSALÁD SZIVÁRVÁNYCSALÁD

A család az család, akkor is ha szivárvány, mozaik vagy nukleáris. A Szivárványcsaládokért Alapítvány kártyajátéka a sokféleség szépségét mutatja meg a játékosoknak.

A magyar családok sokféleségét mutatja be a Szivárványcsaládokért Alapítvány új projektje, amely kártyajáték, videó- és podcastsorozat formájában segít megérteni, milyen változatos családformák létezhetnek társadalmunkban. 

A frissen debütáló sorozatokban olyan ismert arcok mesélnek magukról és családjukról, mint Linczényi Márkó, Pál Márton, Kovács Patrícia, Tapasztó Orsi vagy Ott Anna, történeteik és a kártyajáték által pedig tisztább és átlátható képet kaphatunk arról, milyen is az élet például egy szivárványcsaládban, egy mozaikcsaládban vagy éppen egy nukleáris családban. Az alapítvány a családok sokszínűségéről szeretne párbeszédet folytatni, ugyanis – ahogy arra a Humen Online is felhívja a figyelmet – a KSH cenzus adataiból is jól látszik, hogy a család fogalma sokkal tágabb, mint azt sokan gondolják vagy jogilag elismerik ma Magyarországon. 

Az alkotók szerint fontos megmutatni, hogy nemcsak a nukleáris, de az attól eltérő családmodelleknél is ugyanazok az értékek számítanak, vagyis hogy a gyerekek és a felnőttek egyaránt egy törődő, szerető és féltő közegben alkossanak közös egységet. 

A Szivárványcsaládokért Alapítvány kártyajátéka bemutatja, milyen sokszínű lehet egy család. Forrás Szivárványcsaládokért Alapítvány/ acsaladazcsalad.hu

A család az család elnevezésű kártyajátékot pszichológusok és mentálhigiénés szakemberek segítségével dolgozták ki, célja pedig nem más, mint megmutatni a játékosoknak minden olyan családi felállást, amivel a mindennapokban is találkozhatunk. A játék nemcsak tényeket mutat be, de párbeszédeket indít az emberek között, kérdéseket generál és ledönti a tévhiteket, sztereotípiákat. 

Kiemelt tartalom
B*zizni vagy nem b*zizni? – Útmutató, mit és mit nem illik mondani, hogy ne légy egy tapló paraszt B*zizni vagy nem b*zizni? – Útmutató, mit és mit nem illik mondani, hogy ne légy egy tapló paraszt 2024.2.4 10:38

A kártya november 20-tól megvásárolható a Pagony és a Book24 hálózataiban, valamint a Partizán weboldalán. Utóbbi ráadásul decembertől 13 részes podcastsorozat indít, melyben egy-egy családtípus képviselője beszélget Hennel Éva mentálhigiénés szakemberrel és mediátorral, illetve Pál Márton családjogi aktivistával, az alapítvány kurátorával.