2023.11.15 12:29
Olvasási idő 1:45
Szöllősi Anna

„A művészet szabad, azt korlátozni nem lehet“ – A Néprajzi Múzeum kordonozó igazgatójának üzent az Egységes Diákfront

KÖZÉLET KÉPZŐMŰVÉSZET LMBTQ MÚZEUM

Az Egységes Diákfront arra szólította fel a Néprajzi Múzeum igazgatóját, hogy távolítsa el az ominózus kordont a Néprajzi Múzeumból, vagy mondjon le. A szervezet csütörtökre egy rendhagyó múzeumlátogatást is szervez, ahol választ várnak a követeléseikre.

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, a Néprajzi Múzeum is beállt az LMBTQ-csoportok elleni hergelésbe, és serényen kordonozgatni kezdett: egy 1967-es fotóriportot kerítettek el, amelyet Claudia Andujar félig magyar származású brazil fotóművész készített homoszexuális emberekről.

A kiállításon kétnyelvű tábla figyelmezteti a látogatókat: „A kiállítás ezen része csak 18 év feletti személyek számára látogatható”, és külön teremőr felügyeli a fekete szalaggal elválasztott részt. Az Indiánok. Lelkek. Túlélők. című kiállítás a művész munkásságát mutatja be, az ominózus képek Andujar korai életművéből valók. 

Kiemelt tartalom
Közel hatvanéves, LMBTQ-embereket ábrázoló fotókat kordonoztak el a Néprajzi Múzeumban Közel hatvanéves, LMBTQ-embereket ábrázoló fotókat kordonoztak el a Néprajzi Múzeumban 2023.11.13 8:10

Az Egységes Diákfront az eseten felbuzdulva nyílt levelet intézett a Néprajzi Múzeum igazgatójához egy találkozó reményében, amit változtatás nélkül közlünk:

Felhívás Dr. Kemecsi Lajos főigazgatónak

Tisztelt Főigazgató Úr!

Az Ön által vezetett intézményben a napokban kordont helyeztek el Claudia Andujar műalkotásai köré. A kordonra helyezett papírfecni szerint a kiállítás 18 éven aluliak számára nem látogatható. 

Ez cenzúra. Ez a művészet korlátozása. 

Felszólítjuk Önt, hogy távolíttassa el a kihelyezett kordont. Amennyiben a Néprajzi Múzeum szerint bizonyos művek „homoszexuális propaganda”-ként definiálhatók, az intézmény láthatóan nincs tisztában a művészet fogalmával. A művészet szabad, annak korlátozása a művészi szabadság korlátozása. 

Claudia Andujar művei egyszer már cenzúrázva voltak. Ez most megint megtörtént. A művész fotói a janomami törzset mutatja be, ezáltal a valóságot tárja az alkotást megtekintő elé. A valóság akkor is valóság marad, ha egy politikai erő azt megpróbálja eltörölni. Ezért felszólítjuk Önt arra, hogy ne engedjen a politikai nyomásnak, álljon ki a szakmájáért és a művészet szabadságáért. A kultúra mindenkié, a művészet mindenkié!

Amennyiben ennek nem tesz eleget, Ön és intézménye aktívan korlátozza a diákságot és a fiatalságot a szabad művelődésében. Azt gondoljuk, hogy ennél a diákság többet érdemel, hogy generációnk tagjaiból akkor lesznek tudatos állampolgárok, ha kulturálódhatnak. Ebben való akadályozásunk súlyos következményekkel jár. Önnek felelőssége van abban, hogy a művelődéshez való jogunkat szabadon gyakoroljuk. Amennyiben ezt a lehetőséget megvonja tőlünk, abban az esetben azonnali lemondásra szólítjuk fel!

Tudjuk, hogy Maga szakember. A szakmája számos előnyt és lehetőséget nyújt a társadalom egésze számára, kérjük, hogy ne vonja meg ezeket az előnyöket a diákságtól. Ne legyen a Mephisto Hendrik Höfgenje, a szakmája képviselete nem azt jelenti, hogy pozíciója megtartása végett kiszolgálja a hatalom amorális akaratát. Ellenben kérjük, hogy járuljon hozzá a diákság kultúrához való jogának biztosításához!

Kérdezzük tehát, hogy egyetért-e Ön azzal, hogy:

  • A művészet szabad, azt korlátozni nem lehet.
  • A kultúra mindenkié!

Amennyiben igen, kérjük azonnali hatállyal távolítsa el az Indiánok. Lelkek. Túlélők. című fotókiállításon kihelyezett kordont azért, hogy biztosítsa a diákok számára a művelődés jogát.

Amennyiben nem, felszólítjuk arra, hogy mondjon le, mivel diszkriminatív eszközökkel korlátozza a kultúra és a művészet szabadságát.

A párbeszédre nyitottak vagyunk, november 16-án, csütörtök délután 5 órakor kérjük, hogy találkozzon velünk a Néprajzi Múzeumban, hogy választ adjon a követelésünkre.