2023.11.13 8:10
Olvasási idő 1:03
Maier Péter

Közel hatvanéves, LMBTQ-embereket ábrázoló fotókat kordonoztak el a Néprajzi Múzeumban

KÖZÉLET FOTOGRÁFIA FOTÓK KÉPZŐMŰVÉSZET LMBTQ

Valószínűleg a Magyar Nemzeti Múzeum esetéből „okulva“ egy 1967-es fotóriport képei köré vontak fel kordont a Néprajzi Múzeumban. Az okot valószínűleg senkinek nem kell kifejteni.

A Néprajzi Múzeum is letette a névjegyét az úgynevezett gyermekvédelemben: feltehetően a Magyar Nemzeti Múzeum körüli hercehurcából tanulva kordonnal vettek körbe homoszexuálisokat ábrázoló fotókat a Népszava cikke szerint.

A elkerített képsorozat egy 1967-es fotóriport, amelyet Claudia Andujar félig magyar származású brazil fotóművész készített homoszexuális emberekről. Az Indiánok. Lelkek. Túlélők. című kiállítás a művész munkásságát mutatja be, az ominózus képek Andujar korai életművéből valók.

Az említett részén a kiállításnak kétnyelvű tábla figyelmezteti a látogatókat: „A kiállítás ezen része csak 18 év feletti személyek számára látogatható”, és külön teremőr felügyeli a fekete szalaggal elválasztott részt. Érdekesség, hogy – ahogy a lap írja – a homoszexuálisok hétköznapjait bemutató, São Paulóban és Rio de Janeiróban 1967 júniusában készített sorozatot már cenzúrázták korábban is, Andujar ezen munkája a Realidade magazin novemberi számához készült, ám a cikkhez csupán egyetlen fotót közöltek egy rövid megjegyzéssel, amely arra utal, hogy a fotóriportot cenzúrázták.

Kiemelt tartalom
Hová menjünk, miket nézzünk májusban? – 7 kiállítás, ami közelebb hozza a nyarat Hová menjünk, miket nézzünk májusban? – 7 kiállítás, ami közelebb hozza a nyarat 2 nappal ezelőtt

Nehéz nem arra következtetni, hogy a kordonozás összefüggésben van azzal, hogy néhány napja a Nemzeti Múzeum főigazgatóját, L. Simon Lászlót is azért meneszthették, mert nem tehette meg, hogy megvonja a World Press fotókiállítás látogatási jogát a 18 éven aluliaktól, ugyanis jogerősen nem kérhetett senkitől személyazonosító igazolványt a beléptetésnél. A World Pressszel kapcsolatban korábban Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom politikusa fogalmazott meg kritikát, miszerint LMBTQ-propagandát tartalmaz.

Claudia Andujar kiálltásának fókuszában egyébként nem a homoszexualitás áll, hanem a brazil őserdőben élő janomami indiánok, akik között visszafogott képeken örökített meg homoszexuális embereket a fotós. A 92 éves Andujar aktivistaként is tevékenykedik, szinte egész életét a janomamik bemutatásának és védelmének szentelte. Az Indiánok. Lelkek. Túlélők. című kiállítás szeptember 15. óta látogatható a Néprajzi Múzeumban.