2023.11.6 12:07
Olvasási idő 1:03
Maier Péter

Menesztették a Nemzeti Múzeum főigazgatóját a World Press Photo kiállítás körüli balhé után

KÖZÉLET MAGYAR NEMZETI MÚZEUM WORLD PRESS KIÁLLÍTÁS

A Kulturális és Innovációs Minisztérium közlése szerint L. Simon László „olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette“. A leváltott főigazgató nyilvánosan reagált a menesztésére.

Menesztette L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját Csák János miniszter – írta hétfő délelőtt a Magyar Nemzet. A kormányközeli lap értesülése szerint L. Simon hétfőn kapta meg az elbocsátásról szóló hivatalos dokumentumot.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium tájékoztatása arról szól, hogy a főigazgató, mivel az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette. A Kulturális és Innovációs Minisztérium elismeri L. Simon László korábbi érdemeit a kulturális területen végzett tevékenysége során – tették hozzá a közleményben.

L. Simon László menesztése azután következik, hogy Csák János kulturális és innovációs miniszter a családok védelméről szóló törvény érvényre jutásának biztosítását kérte számon rajta, azaz hogy 18 év alattiak számára ne lehessen látogatható a World Press fotókiállítás, amely például Dúró Dóra politikus szerint „LBTQ-propagandát“ közvetít. 

Kiemelt tartalom
Dúró Dóra pórul járt: beoltotta a Nemzeti Múzeum igazgatója, mégis látogathatják 18 év alattiak a World Press Photo kiállítást Dúró Dóra pórul járt: beoltotta a Nemzeti Múzeum igazgatója, mégis látogathatják 18 év alattiak a World Press Photo kiállítást 2023.11.2 9:04

A Magyar Nemzeti Múzeum ugyanakkor nem tudta jogerősen végrehajtani ezt a szigorítást, hiszen nem kérhetnek senkitől a beléptetésnél személyazonosító igazolványt, ez azonban – úgy tűnik – nem volt elég indok Csák János kulturális és innovációs miniszternek. L. Simon László 2021 júliusa óta volt hivatalban.

FRISSÍTÉS: L. Simon László később egy Facebookon közzétett sajtónyilatkozatban reagált a hírre, amelyben azt írta, hétfő reggel tudta meg, hogy távoznia kell a főigazgatói pozícióból.

A döntést tudomásul veszem, azonban elfogadni nem tudom azt. A World Press Photo kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg

– írta. „A minisztériumi közleményben foglaltakkal ellentétben a fenntartó utasítását késlekedés nélkül és maradéktalanul betartottuk, a 18 év alatti korlátozást bevezettük és erről a fenntartót azonnal értesítettük. Négy gyermekes apaként, nagyszülőként határozottan visszautasítom, hogy gyermekeinket tőlem vagy az általam vezetett intézménytől kellene megvédeni“ – tette hozzá L. Simon.