2023.11.12 9:31
Olvasási idő 5:02
Hegedűs Eszter

Siker, pénz, izzadás – Kipróbáltam a Bikram jógát, és azt is elmondom, ki áll a gyilkos módszer mögött

Siker, pénz, izzadás – Kipróbáltam a Bikram jógát, és azt is elmondom, ki áll a gyilkos módszer mögött
Forrás Bikram Yoga/ Facebook
SPORT BIKRAM JÓGA DIÉTA JÓGA SPORT SZEXUÁLIS ZAKLATÁS

A jóga ma már nem számít újkeletű hóbortnak, ám ennek is számos válfaja létezik – ilyen például az úgynevezett Bikram jóga, ami azért igazán különleges, mert nem kevesebb, mint 38 Celsius fokban végzendő. De milyen is egy Bikram-óra?

 Az első Bikram órám csupán néhány hónappal ezelőtt esett meg, amikor a mozgás terén egyre fogyó motivációmra kerestem orvoslatot, miután a konditerem túl monotonná és lelketlenné kezdett válni. Ámbár túlzás lenne azt állítani, hogy a Bikram azonnal behúzott – ha igazán őszinte akarok lenni, akkor inkább a love-hate tengely hol egyik, hol másik oldalán találtam magam a gyakorlatok közben, ugyanis a kilencven perc tényleg egyfajta földi pokol, ám az a fajta, ami végül a mennybe repít.

A Bikram jógát 38 és 40 Celsius fok közötti hőmérsékletben végzik, ami a terembe belépve még csak egy rendkívül forró nyári napra emlékeztet, a mozgássorozatot megelőző légzőgyakorlattal kezd kellemetlenné válni, az első pozícióban erőlködve pedig már egészen fojtogató. Az első izzadságcseppek már a belépés utáni percekben gyöngyözni kezdenek az ember homlokán, és nem túlzás azt állítani, hogy a másfél óra végére facsarni lehetne a ruhákat, az arcunk pedig olyan vörös lesz, mint anno azokon a tesiórákon, amikor az ingafutást mérték.
@bsaremyinitials If I ever meet this Bikram character… so help me #yoga#beforeandafter♬ original sound - braydensingley

Összefoglalva tehát a Bikram jóga nem egy leányálom, ám valahol a kellemetlenül csöpögő izzadságunk letörlése, és a fájdalmas erőlködés között rá lehet ébredni, hogy miért is függtek rá annyian világszerte.

A Bikram jóga huszonhat pózból áll, amelyet két légzőgyakorlat keretez – a „valódi munka” kezdete előtt tehát egy sajátos, elsőre talán furcsának tűnő légzésgyakorlattal készülünk fel az utána következő, mintegy 88 perc hol kínzó, hol katartikus mozgássorozatára. A huszonhat póz mindegyikét két sorozatban végezzük el: az első tizenkettő álló-, míg az utóbbi tizennégy a matracon végzett, valamivel barátibb gyakorlatokból áll.

Kiemelt tartalom
Úgy gyarapodnak a súlyos szexuális bűncselekményekről szóló vádak Sean Diddy Combs ellen, hogy már követni is nehéz Úgy gyarapodnak a súlyos szexuális bűncselekményekről szóló vádak Sean Diddy Combs ellen, hogy már követni is nehéz 2024.4.20 10:42

A mozgássorozat első szegmense valóban pokoli nehéz. A szokatlan hőség, és a soha véget nem érőnek tűnő nyújtások közepette, csillagokat látva, volt, hogy a fél vesémet adtam volna egy hűs fuvallatért és egy behűtött zérókóláért. A második etap már jóval barátibb – az állógyakorlatok végeztével áttérünk a talajon végzett mozdulatsorra, ami szintén kihívásos, ám legalább attól nem kell félni, hogy az ember óriási dörejjel ájul el, és rontja el a jógaoktató és a többi résztvevő napjának hátralévő részét. Ez a fele tehát már lazább, ám ne tessék azt gondolni, hogy vége a nehézségeknek, azokat csupán a talajszinthez közelebb csoportosítjuk.

További könnyítés még, hogy a talajon végzett pozíciókat húsz másodpercig tartó „dead body pose” választja el egymástól, ami pontosan az, amit a neve sejtet: mozdulatlan fekvés, esetemben halk ima, amellyel két gyakorlat között készülünk a folytatásra.

@jesskumah What I learned from doing hot yoga for 30 days. ❤️ #hotyoga#bikramyoga#hotyogabenefits#hotyoga🔥#selfimprovement#personalimprovement♬ original sound - jess | personal growth 🤍

Azt mindenképpen érdemes elmondani, hogy a jógaóra oroszlánrészét letudva a kedélyállapotomon is jelentős javulást éreztem – az óra előtt még javában cikázó gondolatok teljesen lecsendesültek, nem telefonoztam (ezen az óratípuson nem is lehet), ahogy azt a konditeremben két sorozat között mindig megtenném, és valahogy minden frusztrációm tova szállt.

A koncentráltan eltöltött másfél óra, a liternyi izzadság, és a testi határaim feszegetése egy olyan tudatállapotba repít, amit korábban nem tapasztaltam, és amiről őszintén úgy gondolom, hogy mindenkinek érdemes kipróbálnia egyszer, ha módjában áll.

A forrójóga kétségtelenül jó, nemcsak az elmének, de a testnek is, hiszen hajlékonyabbá tesz, továbbá méregtelenít és a bőrnek is jó, na meg egy csomó kalóriát is eléget.

A Bikram jóga feltalálója, Bikram Choudhury. Forrás Bob Riha, Jr./Getty Images

A Bikram jóga kipróbálása után még izgalmasabb a mélyére nézni annak, hogy ki is áll a kínzó, de katartikus mozgássorozat mögött. Sztereotípiákra támaszkodva akár azt is gondolhatnánk, hogy egy puritán életmódot folytató, spirituális gururól lehet szó, aki rég elfordult a testi örömöktől, a nagyzoláshoz pedig soha nem is volt köze – az igazságtól pedig nem is állhatnánk távolabb. Bikram Choudhury dicsőséges felemelkedéséről, enyhén szólva is megosztó, nárcisztikusnak ható személyiségéről, és a ragadozó leleplezéséről a Netflix készített dokumentumfilmet 2019-ben Bikram: Yogi, Guru, Predator címmel.

A forrójógaként is emlegetett Bikram jóga annak (állítólagos) megalkotójáról, Bikram Choudhury-ről kapta a nevét – a 79 éves indiai guru a hetvenes években vándorolt az Egyesült Államokba, ahol véghez vitte mindazt, amit az amerikai álom ígér. Bikram keményen dolgozott, megkérte a munkája árát, birodalmat épített, majd kis híján bele is bukott – de erről majd később. Érdemes ugyanis a művészt elválasztani az alkotástól, hiszen a guru maga enyhén szólva is ellentmondásos, de ha a Bikram jógát nézzük, úgy kétségtelen, hogy a mozgásforma jó – pokoli ugyan, de jó.

A film egy jelentős hányadában – ahogy azt már megszokhattuk a szexuális zaklatókról szóló dokumentumfilmekről – már-már Stockholm-szindrómába átcsapó módon méltatják Bikram lényét annak korábbi tanítványai – a guru utánozhatatlan volt, a gyakorlatsorozat, amit megalkotott minden testi és lelki bajt meggyógyít, a hangja pedig olyan, mint az angyaloké. Bikramnak saját bevallása szerint indiai lévén sem kellett küszködnie a zöldkártyáért – maga Nixon elnök ajándékozott neki egyet, amiért a guru meggyógyította annak – egyébként állítólag amputálásra ítélt – beteg lábát. A végére ugyan kiderül, hogy ebből a hangzatos sztoriból minden bizonnyal egy szó sem igaz.

Kiemelt tartalom
Sportolókhoz és szurkolókhoz is szóló kollekciót mutatott be a Dorko Sportolókhoz és szurkolókhoz is szóló kollekciót mutatott be a Dorko 2024.4.12 11:40

A dokumentumfilm szerint Bikram tanítási stílusa nem illeszkedett éppenséggel az amerikai sztereotípiák finomkodó, „you are doing amazing, sweetie” kategóriájába. A guru gond nélkül szégyenítette meg a tanítványokat, nevezte őket kövérnek, sőt, gyakran voltak rasszista és szexista megnyilvánulásai is, a tanítványai mégis rajongással szerették.

Forrás Bob Riha, Jr./Getty Images

A jógi jött, és meglovagolta Amerika tehetősebb rétegeinek egyre növekvő keresletét minden olyan dolog felé, amin szerepel az „egészséges” címke – minél „spiribb”, annál jobb. Bikram tanítása tömegeket húzott be, gazdag ember lett, drága autókkal, órákkal és házzal nagyzolt, amikor pedig a jógi mivolt és a hivalkodó, már-már megalomániás életmód közötti disszonanciáról kérdezte egy újságíró, ő csupán annyit felelt: „attól függ, milyen jógi vagy. Én egy amerikai jógi vagyok.” Bikram tehát nem küzdött önbizalomhiánnyal – a guru több korabeli interjúban is self-made man mivoltával, női rajongótáborával, vagy éppen azzal kérkedik, hogy alig alszik harminc órát egy hónapban – ez utóbbi ugyan eléggé weird flex.

Bikramot azért talán nem is igazán lehet hibáztatni, amiért kissé fejébe szállt a siker – indiaiként kész jógabirodalmat építeni az Egyesült Államokban, és azt elérni, hogy olyan szupersztárok űzzék az ember saját módszerét, mint Kim Kardashian, vagy Robert Downey Jr., tényleg elismerésre méltó teljesítmény. Az azonban, hogy mi zajlott a színfalak mögött, már nem csak némi ártalmatlan fellengzés: Bikram hidegvérrel szedte áldozatait a mindenre elszánt tanítványok között, ami nem fulladt ki néhány kéretlen kommentben.

Choudhury szakmai tudását használta fel, hogy szexuálisan zaklassa női tanítványait. Forrás Joan Adlen/Getty Images

A guru több női tanítványát is megerőszakolta, erre pedig elsődleges platformja az a kilenchetes, (egyébként tízezer dollárt kóstáló) rendkívül intenzív képzés volt, ahol a jövő Bikram-oktatóit trenírozta. Áldozatai tudták, hogy ha kiállnak a történtekkel, úgy jóeséllyel a saját jógaoktató karrierjüket áldozzák fel, hiszen a stúdiónyitáshoz Bikram jóváhagyására van szükségük – így hallgattak, legalábbis egy ideig. A film végül azt is felpenderíti, hogy a Bikram nevét viselő, forradalmi póz-sorozatot tulajdonképpen nem is a notórius guru alkotta meg, hanem annak tanítója, ami már önmagában is elegendő ahhoz, hogy kényessé tegye a Bikram-jelenséget, hiszen azt jelentené, hogy a guru egyetlen eredményét is valaki mástól lopta.

Kiemelt tartalom
700 millió dollárt keres Ótani Sóhei, a világ legjobban fizetett sportolója – De ki ő, és miért ér ennyit a baseball? 700 millió dollárt keres Ótani Sóhei, a világ legjobban fizetett sportolója – De ki ő, és miért ér ennyit a baseball? 2024.4.10 19:18

Úgy tűnt, hogy Bikram birodalmának 2013-ban jön el a vége – ebben az évben összesen hét nő állt elő azzal, hogy a jógaguru megerőszakolta, vagy szexuálisan bántalmazta. Bikramot végül több, mint hétmillió dollárnyi kártérítésre ítélték, amit nem fizetett ki, a vádakat pedig hajthatatlanul tagadta. Az Egyesült Államokat végül kénytelen volt elhagyni, ám ez nem jelentette a karrierje végét, ugyanis érthetetlen módon nem igazán érte utol a cancel culture – a film debütálásának évében, 2019-ben Spanyolországban oktatta a híres módszert, idén februárban pedig a kanadai Vancouverben hirdetett oktatóképzést, amihez ráadásul „a főnök visszatér” szlogennel kampányolt.

Ugyan Bikram tettei kifejezetten súlyosak, ez nem változtat a tényen, hogy az állítólagosan általa alkotott jóga valóban fantasztikus, és valószínűleg sokak számára lehetne a régóta keresett, tökéletes mozgásforma – az, hogy el szeretnénk-e választani az alkotást és az alkotót, már inkább rajtunk múlik.       

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!