2023.8.28 12:52
Olvasási idő 4:34
Kovács M. Dávid

Johnny Depp kanos királyként, Emma Stone pofonosztó tudósként vonul be Miskolcra – ezek lesznek a CineFest legjobban várt filmjei

Johnny Depp kanos királyként, Emma Stone pofonosztó tudósként vonul be Miskolcra – ezek lesznek a CineFest legjobban várt filmjei
Forrás Fórum Hungary Kft.
FILMEK + SOROZATOK CINEFEST MISKOLCI NEMZETKÖZI FILMFESZTIVÁL FILMEK FILMFESZTIVÁL MISKOLC

Aki nem járt még a cannes-i, a berlini vagy a velencei filmfesztiválokon, de szívesen látná a legnagyobbat szóló filmeket, vagy a magyar alkotók legújabb munkáira kíváncsi, annak minden szeptemberben a miskolci CineFesten a helye.

Idén is a lesajnált és rosszhírű északkelet-magyarországi régió központjában rendezik meg az itthon és külföldön egyaránt hazánk legismertebb filmes eseményének tartott CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált, ami üdítő cáfolata annak a tévhitnek, hogy a legizgalmasabb kulturális programok kizárólag a fővárosban történhetnek.

A misckolci filmfesztiválon idén is az év legnagyobb filmes dobásaival találkozhat a mozirajongó közönség. A tizenhét nemzetközi versenyfilm között megtaláljuk például Cannes, Velence, a Sundance, Berlin és Karlovy Vary legjavát, mindezek mellett pedig egy magyar alkotás világpremierjét is a borsodi megyeszékhelyen tartják.

A homár és az Egy szent szarvas meggyilkolása című filmeket jegyző Jorgosz Lanthimosz (Yorgos Lanthimos) legújabb rendezése, a Szegény párák például a CineFesttel párhuzamosan zajló 2023-as velencei versenyprogramból érkezik Miskolcra. A görög rendező mozija ráadásul Magyarországon forgott, többek között Emma Stone, Willem Dafoe és Mark Ruffalo szereplésével.

A magyar mozirajongók Miskolcon láthatják először Wim Wenders életművének legfrissebb alkotását is: a Párizs, Texas és a Berlin felett az ég rendezője ezúttal egy tokiói történettel gazdagítja megkerülhetetlen életművét. A Tökéletes napok című film főszereplője Jakuso Kodzsi (Kōji Yakusho), aki a legjobb alakításért járó díjjal tért haza Cannes-ból.

A jellegzetes rendezői stílusáról és szélsőségesen száraz humoráról ismert élő legenda, a finn Aki Kaurismäki idén 12 év után a legjobb formájában tért vissza Cannes-ba, ahol a zsűri díját nyerte el a Hulló levelek című mélabús romantikus vígjátékával, ami szintén látható lesz a borsodi filmfesztiválon. Csakúgy mint Juliette Binoche és Benoit Magimel filmje, az Ízek és szenvedélyek, amely a legjobb rendezés díját hozta el Cannes-ból.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te felismered a magyar filmeket emojik alapján? REFRESHER-KVÍZ: Te felismered a magyar filmeket emojik alapján? ma 09:29 -kor

És ha már Cannes: a francia filmfesztivál idei versenyprogramjából érkezik Miskolcra a Fényes jövő című alkotás, amelynek egyik szerepét Anger Zsolt alakítja, jön továbbá az Un Certain Regard szekció két filmje, a Thomas Cailley rendezte Állati királyság és Monia Chokri rendezése, A szerelem természete, valamint a cannes-i Filmkészítők kéthete (Quinzaine des cinéastes) programban szereplő grúz alkotás, a Rigó, rigó, Szederinda, Sean Price Williams amerikai operatőr rendezői debütálása, az Édes kelet, illetve a francia Cédric Kahn A Goldman ügy című rendezése, amely Pierre Goldman szélsőbaloldali aktivista történetét meséli el.

Ezek mellett Miskolcon láthatjuk elsőként azt a bolgár társadalmi drámát, amely Karlovy Varyból a legjobb filmnek járó Kristályglóbuszt hozta el. Sztefan Komandarev Blaga leckéi című rendezése egy nyugdíjazott tanárnő történetét mutatja be, akit a megözvegyülése után telefonos csalók ejtenek át – nekünk, magyaroknak erről az alaphelyzetről valószínűleg Deák Kristóf Az unoka című rendezése villan be. A főszerepet alakító Eli Skorcseva a legjobb színésznőnek járó díjat is elhozta.

Kiemelt tartalom
Johnny Depp Budapesten forgott promóvideója csak a kezdet – Rengeteg nyalánkságot hozott a régió legfontosabb filmfesztiválja Johnny Depp Budapesten forgott promóvideója csak a kezdet – Rengeteg nyalánkságot hozott a régió legfontosabb filmfesztiválja 2023.7.10 17:42

A Cinefest programjában szerepel továbbá a Karlovy Varyban bemutatott Vörös szobák című film is, amelyet már most az év leginnovatívabb és leginkább zavarba ejtő mozgóképeként emlegetnek. A kanadai Pascal Plante mozijában egy fiatal nő egy sorozatgyilkos megszállottja lesz, akit három kiskorú lány brutális meggyilkolásával vádolnak. Közben a valóság és a képzelet közötti határ egyre inkább összemosódik a fejében.

A 2023-as év legnagyobb kritikus- és közönség kedvenc romantikus filmje, az amerikai Előző életek egy szívszorító történet az életre szóló döntésekről, a kihagyott lehetőségekről és az igaz szerelemről. A Sundance Filmfesztivál és a Berlinale versenyprogramjában bemutatott film a Rolling Stone magazin szerint „a legjobb film, amit idén csak láthatsz”.

A régiónk is megjelenik a CineFest versenyprogramjában

Tudor Giurgiu román filmrendező korábban a Miért én? című alkotásával járt a CineFesten, ezúttal azonban egy magyar koprodukcióban készült történelmi filmmel jelentkezik Libertate '89 - Nagyszeben címmel, amely az 1989-es forradalom kaotikus napjaiban játszódik. A film világpremierje Szarajevóban volt.

A Velencében vetített szlovák-cseh Áldozat című film izgalmas dráma egy nőről, aki a család és a helyes út között vergődve keresi az igazságot. „Amikor az ukrán bevándorló Irina fiát megtámadják, az egész város szolidaritást vállal a családdal, és elítéli roma szomszédjaikat, akik állítólag elkövették a bűncselekményt. Hamarosan azonban egy másfajta igazság kezd kirajzolódni“ – írják a film szinopszisában.

Tóth Barnabás az Oscar-nevezett Akik maradtak után a Mesterjátszma című filmjével tér vissza a CineFestre. Az alkotást Stefan Zweig Sakknovellája ihlette, de a cselekményt 1956-ra, az utolsó menekültvonatra helyezte át, hitchcocki feszültséget teremtve. A film főszereplői többek között Váradi Gergely, Varga-Járó Sára, Hajduk Károly, Mácsai Pál és Péterfy Bori.

Johnny Depp visszatérése a Kitekintő szekcióban

Hasonló izgalmakat rejt a CineFest Kitekintő szekciója is, amely idén többek között két magyar remekművel, továbbá Cannes nyitófilmjével – amely egyben a miskolci fesztivál nyitófilmje is – és Arany Pálma-díjasával várja az érdeklődőket.

Kiemelt tartalom
Egy nap autóba szállt, és örökre felszívódott a női Bob Dylan, de a történetét feldolgozó road movie téged is jobb emberré tehet Egy nap autóba szállt, és örökre felszívódott a női Bob Dylan, de a történetét feldolgozó road movie téged is jobb emberré tehet 2023.8.13 9:39

A CineFest nyitófilmje egyenesen a 2023-as cannes-i filmfesztiválról érkezik Miskolcra: a Jeanne Du Barry – A szerető Johnny Depp nagy visszatérése, illetve hosszú ideje első európai filmje is egyben, amelyben XV. (avagy: Hőnszeretett) Lajos francia királyt alakítja. Az uralkodó utolsó hivatalos szeretőjét, a címszereplő Jeanne-t a film rendezője, Maïwenn alakítja – ő az a nő, akit akkori férje, Luc Besson Az ötödik elem forgatása alatt elhagyott Milla Jovovich miatt.

A CineFest zárófilmje a világ legrangosabb filmfesztiváljának fődíját, az Arany Pálmát elnyerő Egy zuhanás anatómiája lesz. Justine Triet lélektani krimijében egy sikeres német írónő – akit a Toni Erdmann főszereplője, Sandra Hüller alakít – idillinek látszó élete kártyavárként omlik össze, amikor francia férje váratlanul életét veszti. A már-már hitchcocki hagyományokat követő filmben a rendezőt elsősorban a házasság és az emberi kapcsolatok legmélyebb rétegei érdeklik.

Reisz Gábor első nagyjátékfilmje, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan hatalmas közönségsiker volt a CineFesten, valamint elnyerte a fesztivál nagydíját, a Zukor Adolf-díjat. Ahogy korábban a Refresher is beszámolt róla, a rendező legújabb, Magyarázat mindenre című alkotásának világpremierje a CineFesttel párhuzamosan zajló Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon lesz, a magyar közönség pedig Miskolcon láthatja először a filmet.

Kiemelt tartalom
"Felszállok a villamosra, és több az őrült, mint a normális ember" – befutott az új Reisz Gábor-film előzetese 2023.8.11 10:43

Szakonyi Noémi Veronika és Vincze Máté Artur tavaly szintén Zukor Adolf-díjat kaptak a Hat hét című alkotásukért, idén pedig producerként térnek vissza Miskolcra a Nem halok meg című dokumentumfilmmel, amely Einspach Gábor galériatulajdonos és kortárs műgyűjtő történetét meséli el. Miután megtudja, hogy hasnyálmirigyrákban szenved, a férfi a betegségében nem a tragédiát, hanem a lehetőséget látja a teljes újrakezdésre. Dér Asia, a nagy sikerű Anyáim története társrendezője a kezelés legelejétől fogva követi Einspach Gábor mindennapjait a Nem halok meg című alkotásban, amelynek világpremierje nem sokkal a CineFest után, egy A-kategóriás fesztiválon lesz.

Még több zseniális dokumentumfilm a CineFesten

Nagy meglepetésre a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Arany Medve-díját a párizsi pszichiátriai központ betegeiről és gondozóiról szóló Az Adamanton nyerte. A francia Nicolas Philibert filmje a CineFest idei dokumentumfilmes programjában kapott helyet.

Csakúgy, mint a Mennyi szépség és kín című, nagyszabású, érzelmekkel átszőtt alkotás, amely Nan Goldinról, a nemzetközileg elismert művészről és aktivistáról szól. Az Oscar-díjas Citizenfour rendezője, Laura Poitras legújabb alkotásával elnyerte a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt, ráadásul a legjobb dokumentumfilm kategóriában Oscar-díjra jelölték.

Az amerikai SXSW fesztiválról érkezik a Hívjál csak Billnek című film, amely William Shatner karrierjét beszéli el, akit a hazai közönség legalább annyira ismer a T.J. Hooker címszereplőjeként, mint az eredeti Star Trek-sorozat – és a belőle készült Űrszekerek-mozifilmek – Kirk kapitányaként.

A CineFest nemzetközi filmfesztivált idén szeptember 1. és 9. között rendezik meg Miskolcon; a rendezvény részletes programjáról, a vetítési időpontokról, valamint a kísérőprogramokról az esemény honlapján tájékozódhatsz.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!