2023.8.11 10:43
Olvasási idő 1:00
Kovács M. Dávid

"Felszállok a villamosra, és több az őrült, mint a normális ember" – befutott az új Reisz Gábor-film előzetese

FILMEK + SOROZATOK ELŐZETES MAGYAR FILM REISZ GÁBOR

Reisz Gábor következő filmje, a "Magyarázat mindenre" a velencei filmfesztiválon lesz először látható, ősztől pedig a magyar mozikat is beveszi majd.

Megérkezett az első előzetes Reisz Gábor harmadik, Magyarázat mindenre című nagyjátékfilmjéhez, amelynek világpremierje a pár hét múlva kezdődő Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon lesz.

Magyarázat mindenre Forrás Cirko Film

A VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan és a Rossz versek rendezőjének következő munkája a fesztivál „Orizzonti” (Horizontok) elnevezésű szekcióban fog szerepelni, amelyben rendszerint olyan filmek kapnak helyet, amelyek esztétikájukban és kifejezésmódjukban a legújabb trendeket képviselik.

Ahogy korábban írtuk, a maga 157 perces játékidejével a Magyarázat mindenre lesz Reisz Gábor eddigi pályájának leghosszabb alkotása – a VAN csupán 90, míg a Rossz versek 97 perces volt.

A filmben olyan színészek kaptak helyet, mint Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Sodró Eliza, Kizlinger Lilla és Urbanovits Krisztina. A film rendezője és forgatókönyvírója Reisz Gábor, a társforgatókönyvíró Schulze Éva.

A film előzetesét itt tudod megnézni:

Arra a kérdésre, hogy miről szól majd a Magyarázat mindenre, a film szinopszisa így felel: 

Nyár van Budapesten. A gimnazista Ábelnek az érettségire kellene készülni, de épp most ébredt rá, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba. Jakabnak családja van, pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei felszínre törnek, amikor Ábel történelemérettségije országos botrányba torkollik, ő pedig valahol a két oldal között áll, mindennek a kellős közepén, és még mindig szerelmes.

A 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivált 2023. augusztus 30. és szeptember 9. között tartják, a Magyarázat mindenre viszont kicsit később, október 5-től a magyar mozikban is látható lesz.