2023.7.10 17:42
Olvasási idő 2:58
Kovács M. Dávid

Johnny Depp Budapesten forgott promóvideója csak a kezdet – Rengeteg nyalánkságot hozott a régió legfontosabb filmfesztiválja

Johnny Depp Budapesten forgott promóvideója csak a kezdet – Rengeteg nyalánkságot hozott a régió legfontosabb filmfesztiválja
Forrás Gabriel Kuchta / Getty Images
FILMEK + SOROZATOK FILMEK FILMFESZTIVÁL KARLOVY VARY-I FILMFESZTIVÁL

Ezúttal is egy kelet-európai alkotás hozta el a fődíjat Közép-Kelet Európa egyetlen A listás filmfesztiváljáról, amely 2023-ban is dúskált a kényes társadalmi kérdéseket feszegető, rendkívül erős filmekben.

Egy bolgár bűnügyi drámának, Sztefan Komandarev Blaga leckéi (Blaga’s Lessons) című alkotásának ítélték a hétvégén a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a legjobb filmnek járó Kristályglóbuszt, valamint az ezzel együtt járó 25 ezer dolláros pénzjutalmat.

A Variety cikke szerint a bolgár rendező a gálán arról beszélt: filmjével a szülei generációjának kívánt emléket állítani, akik közül sokan a bolgár rendszerváltást kísérő vadkapitalista átállás áldozatai lettek. A társadalmi dráma egy nyugdíjazott tanárnő történetét mutatja be, akit a megözvegyülése után telefonos csalók ejtenek át, márpedig a szerencsétlenül járt asszony ebből a szerény megtakarításból szeretné eltemetni szeretett férjét. (Nekünk, magyaroknak erről az alaphelyzetről valószínűleg Deák Kristóf Az unoka című rendezése villan be.)

A Blaga leckéi főszerepét alakító Eli Skorcseva a legjobb színésznőnek járó díjat is behúzta, a rendező külön is megemlítette őt a köszönőbeszédében: „Szeretném a díjat a szüleim generációjának ajánlani – ők a filmünk igazi hősei. A bolgár piacgazdaság áldozatai lettek, amely gyakran ellopta vagyonuk nagy részét. Szeretnék köszönetet mondani a kollégáimnak és a hihetetlen Eli-nak is“ – idézi a filmfesztivál hivatalos beszámolója Komandarevet.

Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléjének fődíjáért idén 11 film versengett, magyar alkotás ezúttal nem volt közöttük. Az MTI a tudósítása szerint a szokásos 12 film idén azért csökkent 11-re, mert Kína néhány nappal a megnyitó előtt visszavonta valamennyi filmje jelölését. A prágai sajtó szerint mindez a megromlott cseh-kínai viszony következménye.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te felismered a magyar filmeket emojik alapján? REFRESHER-KVÍZ: Te felismered a magyar filmeket emojik alapján? ma 09:29 -kor

A fesztivál második legfontosabb elismerését, a zsűri különdíját idén az Iránban született, de 1985 óta Németországban élő Behrooz Karamizade rendező Üres hálók (Empty Nets) című filmje kapta. Az Iránban játszódó, erősen társadalomkritikus alkotás rendezője a köszönőbeszédében az iráni fiataloknak üzent. „Remélem, hogy a film erőt és bátorságot ad nekik“ – mondta.

Iránhoz ráadásul egy másik jelentősebb díj is kötődik: a legjobb rendező díját idén Babak Dzsalali (Babak Jalali) kapta a Fremont című munkájáért, amely az élet újrakezdéséről szól egy afgán menekült történetén keresztül. Az Üres hálók rendezőjéhez hasonlóan Dzsalali szintén Iránban született, majd Londonban nőtt fel.

Alkotásának egyik érdekessége, hogy főszereplője, Anaita Wali Zada egy valódi afgán menekült, akit először láthatunk filmen. A sztori másik főszereplőjét Jeremy Allen White, A mackó című sorozat sztárja alakítja.

A legjobb férfi színésznek járó elismerést Herbert Nordrum, A hipnózis (The Hypnosis) című skandináv mozi főszereplője kapta. Az Ernst De Geer által rendezett alkotást a fesztivál legjobb európai filmjének is megválasztották (Europa Cinemas Label), valamint a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) díjával is elismerték.

A Karlovy Vary-i Filmfesztivál záróceremóniájára Woody Harrelson is beköszönt: igaz, csak online, de azzal bókolt a közönségnek, hogy a Karlovy Vary-i a kedvenc filmfesztiválja. A színész a Champions (Bajnokok) című moziját mutatta be, amely a fesztivál zárófilmje volt.

Magyar siker nem volt idén Karlovy Varyban?

Mi, magyarok a cseh fürdőváros idei filmes versenyén ugyan nem voltunk érintettek, az elmúlt öt évben azonban több hazai sikernek is örvendhettünk Karlovy Varyban:

  • 2021-ben Kis Hajni Külön falka című filmje jutott ki az eseményre,
  • 2019-ben Kovács István az Ostrom című rendezésével a Young Director Award nevű elismerést húzta be,
  • 2018-ban pedig a Csuja László által jegyzett Virágvölgy a zsűri különdíját kapta meg.

A fesztivál fődíját az elmúlt tíz évben kétszer ítélték magyar alkotásnak: 2016-ban az Ernelláék Farkaséknál, míg 2013-ban A nagy füzet hozta el a Kristályglóbuszt.

Kiemelt tartalom
A Challengers egy látvány- és hangorgiával felvértezett sportdráma, amit egy szerelmi háromszög súlya emel a műfaj átlaga fölé A Challengers egy látvány- és hangorgiával felvértezett sportdráma, amit egy szerelmi háromszög súlya emel a műfaj átlaga fölé 2024.4.24 17:40

Egy kis magyar vonatkozása azonban mégiscsak volt a 2023-as Karlovy Vary-i Filmfesztiválnak: a budapesti Gellért Szállóban forgott ugyanis az esemény idei promófilmje, amelynek főszereplője Johnny Depp volt. A rendkívül vicces jelenet egy rémesen kellemetlen interjút idéz meg, amelyben egy újságíró azt próbálja kideríteni, hogy lehet az, hogy Depp még sosem kapott semmilyen díjat a filmfesztiválon.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Karlovy Vary IFF (@kviff) által megosztott bejegyzés

„Johnny szokás szerint késve érkezett, délután kettő helyett ötkor jött, és mindjárt az elején közölte velem, hogy inkább improvizálni szeretne“ – mondta a kisfilm rendezője, Ivan Zachariáš a mintegy két és fél órás forgatásról. Zachariášt állítása szerint váratlanul érte Depp kérése, de végül engedett a színésznek, és utólag már cseppet sem bánja, hogy így tett, hiszen így még jobban átjön Depp személyisége.

Amikor végeztünk, még mindig beszélgetni akart, pedig már várta a repülőgépe

– mondta Zachariáš a forgatásról. A kisfilmben a Gellért Szálló előcsarnoka mellett a Szabadság híd és a Szent Gellért tér is feltűnik.

Az idei fesztivál egyébként Alicia Vikander Firebrand című filmjének bemutatójával kezdődött, és Russell Crowe még ugyanezen a napon Kristályglóbuszt vehetett át az életművéért, majd zenekarával, az Indoor Garden Partyval koncertet is adott a megnyitónak helyet adó Thermal szálló előtti téren. A zárógálán Robin Wright kapott Kristályglóbuszt a munkásságáért.

Kiemelt tartalom
Imádják a rajongók a Deadpool & Rozsomák trailereit, de hogy lehet a káromkodó szuperhős a megoldás a Marvel összes problémájára? Imádják a rajongók a Deadpool & Rozsomák trailereit, de hogy lehet a káromkodó szuperhős a megoldás a Marvel összes problémájára? 2024.4.23 19:20

A hivatalos számadatok szerint idén több mint 10 ezer látogató tolongott a Karlovy Vary-i mozikban – vagyis nagyjából annyi, mint tavaly ilyenkor –, hogy 185 filmet, köztük 36 világpremiert nézzenek meg csaknem 450 vetítésen.