2023.5.16 14:53
Olvasási idő 3:20
Kremmer Magdi

Létezik-e olyan, hogy túl nagy? Miért nézünk ferde szemmel a korkülönbségre a párkapcsolatokban?

Létezik-e olyan, hogy túl nagy? Miért nézünk ferde szemmel a korkülönbségre a párkapcsolatokban?
Forrás Getty Images / Albert L. Ortega
TÁRSADALOM KORKÜLÖNBSÉG PÁRKAPCSOLAT

Miért okésabb, ha egy párkapcsolatban a férfi az idősebb, és úgy amúgy is, hány év korkülönbség az, ami még belefér?

George Clooney 17 évvel idősebb a feleségénél, a francia elnök a volt gimnáziumi tanárát vette el, Brigitte Macron 24 évvel idősebb, mint a férje Emmanuel Macron, DiCaprio pedig nem igazán randizik 25 év feletti nőkkel. A sztárvilág is tele van olyan párkapcsolatokkal, ahol a megszokottnál nagyobb a korkülönbség. De mitől elfogadott Clooney házassága és miért savazzák sokan Leót a randizási szokásai miatt? 

A francia elnöki pár. Brigitte Macron 24 évvel idősebb, mint a férje Emmanuel. Forrás GettyImages / Patrick van Katwijk

 

Komplexus vagy szerelem?

Amikor látunk egy párt szembetűnő korkülönbséggel, jogosan merül bennünk fel a kérdés: mégis miért akar valaki nála jóval idősebb emberrel randizni? Sokan azt gondolják, hogy ennek biztosan az az oka, hogy a fiatalabb félnek „mommy- vagy daddy issue-ja“, azaz anya- vagy apakomplexusa van, az idősebb fél pedig újra fiatalnak érezheti magát egy 10 vagy 20 évvel fiatalabb partner mellett. Persze ezek mind lehetséges okai lehetnek egy nagy korkülönbséggel rendelkező párkapcsolatnak, de egyáltalán nem feltételei annak.

Kiemelt tartalom
Rózsaszín ködtől a partnerségig: minden, amit a párkapcsolatok 5 legfontosabb szakaszáról tudni érdemes Rózsaszín ködtől a partnerségig: minden, amit a párkapcsolatok 5 legfontosabb szakaszáról tudni érdemes 2024.3.29 9:43

Sokan egyszerűen azért keresnek idősebb partnert, mert vágynak arra a stabilitásra, amit egy előrehaladottabb életszakaszban járó személy nyújtani tud. A 20-as, 30-as évek sokaknak az önkeresésről, a fejlődésről és a folyamatos bizonytalanságról szólnak. Van, aki azt szeretné, hogy a kapcsolatában közösen élje meg ezeket az élményeket és érzéseket a szerelmével, mások inkább stabilitást, biztos pontot keresnek a partnerükben. Ezt pedig könnyebben tudja biztosítani egy olyasvalaki, aki már kitalálta az életét, tudja, hogy mit csinál és biztos lábakon áll. Egy idősebb partner nem csak nagyobb stabilitást tud adni, de a korából fakadóan egyszerűen több élettapasztalattal rendelkezik. Ha valaki soha nem találja a közös hangot a saját korosztályával, könnyen lehet, hogy egy idősebb, tapasztaltabb, érettebb személy mellett fogja megtalálni, amit keres.

Persze a nagy korkülönbség egyenlőtlenséghez is vezethet egy párkapcsolatban. A fiatalabb fél kiszolgáltatottá válhat az idősebbnek, akinek a stabilitására támaszkodik. Ha a pár egyik tagja több hatalommal és befolyással rendelkezik, mint a másik, akkor ez könnyen vezethet egy szülő-gyerek kapcsolatra jellemző, egyenlőtlen dinamikához. Persze alá- és fölérendeltség bármilyen kapcsolatban kialakulhat, nincs szükség korkülönbségre ahhoz, hogy elcsússzanak az erőviszonyok.

 

A kor csak egy szám – vagy mégsem?

Akinek volt már egészséges, jól működő kapcsolata egy nála idősebb vagy fiatalabb partnerrel, úgy gondolhatja, hogy a kor tényleg csak egy szám és nem ez számít a párkeresésben. A közismert ökölszabály szerint a következőképp tudod kiszámolni, hogy okés-e a köztetek lévő korkülönbség:

  • 1. Felezd meg az életkorod és adj hozzá hetet. A partnered ne legyen fiatalabb a kapott számnál.
  • 2. Vonj ki hetet az életkorodból, majd duplázd meg a kapott számot. A partnered ne legyen idősebb a kapott számnál.

Eszerint egy 25 évesnek 20 és 36 közötti párt kellene találnia, ami szerintem egy elfogadható intervallumnak tűnik. Persze önmagában semmit nem jelent ez a szabály és teljesen jól működhet egy kapcsolat akkor is, ha nem teljesíti ezeket a feltételeket.

Kiemelt tartalom
Az 5 szeretetnyelv nem csak egy üres koncepció: ismerd meg a sajátod, hogy jobb legyen a kapcsolatod Az 5 szeretetnyelv nem csak egy üres koncepció: ismerd meg a sajátod, hogy jobb legyen a kapcsolatod 2024.2.24 9:52

A kornál fontosabb kérdés, hogy milyen élethelyzetben és szakaszban vannak a felek. Egy 16 éves jogilag randizhat egy 25 évessel, és a nyolc év korkülönbség nem is tűnik olyan soknak. De ha egy gimis kamaszt látunk együtt egy dolgozó, egyetemet végzett fiatal felnőttel, biztosan felvonjuk a szemöldökünket. Egy 35 éves és egy 43 éves személy kapcsolatán senki nem fog fennakadni, pedig ugyanúgy nyolc év a különbség kettejük között. Bár működhet jól egy kapcsolat jelentős korkülönbséggel is, az eltérő életszakaszok hatással lehetnek a kapcsolat dinamikájára és ebből a szempontból nézve a kor nem csupán egy szám. 

Valószínűleg éppen ezért tartjuk álompárnak George és Amal Clooneyt, akikre ránézve senkinek nem az jut eszébe, hogy Amal mennyivel fiatalabb a férjénél. A páros 2014-ben kelt egybe, amikor George 52, Amal pedig 36 éves volt. Mindketten sikeres karriert és számos párkapcsolatot tudhattak már ekkor maguk mögött és senkiben nem merült fel, hogy nem lennének egyenlő felek a kapcsolatban. Ezzel szemben Leonardo DiCaprio, aki az elmúlt években újra és újra azzal kerül a bulvárlapok címlapjára, hogy egyre fiatalabb lányokkal randizik, egyértelműen nem komoly partnert keres. Leo félévente váltogatja a fiatal barátnőit és bár elképzelhető, hogy egy 23 év különbséggel rendelkező párkapcsolat is egyenlőségre épül, nagyon úgy tűnik, hogy ő a lányokkal tényleg csak a saját fiatalságát üldözi.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

@famoussclosett által megosztott bejegyzés

Bár a Leo-féle viselkedést, vagy épp a sugar kapcsolatokat gyakran elítélik, az még mindig elfogadottabb, hogyha a férfi az idősebb, mint a nő. Sokan furcsán néznek már akkor is, hogyha csupán 4-5 évvel idősebb a lány a fiúnál, 10 vagy 20 éves korkülönbség a nő javára egyenesen kirívónak tűnik. Furcsa kettős mérce ez, aminek az okai többek között a hagyományos nemi szerepekhez vezetnek vissza. Számos kultúrában a férfiak hagyományosan hatalmi és tekintélyi pozíciót töltenek be, ebbe a képbe beleillenek azok a kapcsolatok, ahol a férfi az idősebb. Ezek a kapcsolatok társadalmilag elfogadottabbak és megerősítik a férfiasság és a férfidominancia elképzeléseit. A „trófeafeleségek“ és a „sugar daddyk“ is tovább erősítették azt az elképzelést, hogy a fiatalabb partnerrel rendelkező idősebb férfiak sikeresnek, gazdagnak és erősnek számítanak. Ezzel szemben azok a kapcsolatok, ahol a nő idősebb, megkérdőjelezik a hagyományos nemi normákat, különösen azt az elképzelést, hogy a nőknek fiatalabbnak kell lenniük férfi partnereiknél. Szerencsére a társadalom egyre inkább elfogadó azokkal a kapcsolatokkal szemben is, ahol a nő az idősebb és egyre kevésbé nézzük jó szemmel az egyenlőtlenségre épülő kapcsolatokat.

Kiemelt tartalom
Így alakította át a Tinder és társai a randizás szokásainkat – Tényleg „veszélyes“ ismerősnek az ismerősével randizni? Így alakította át a Tinder és társai a randizás szokásainkat – Tényleg „veszélyes“ ismerősnek az ismerősével randizni? 2023.5.14 10:35