2023.5.14 10:35
Olvasási idő 2:27
Kremmer Magdi

Így alakította át a Tinder és társai a randizás szokásainkat – Tényleg „veszélyes“ ismerősnek az ismerősével randizni?

Így alakította át a Tinder és társai a randizás szokásainkat – Tényleg „veszélyes“ ismerősnek az ismerősével randizni?
Forrás IMDB / Warner Bros. / A szerelem hálójában
TÁRSADALOM RANDIZÁS TINDER

Annak ellenére, hogy mindenki csinálja, senki nem vallja be szívesen: az online társkeresők és randiappok virágkorukat élik, mégis sokan szégyellik, hogy az interneten próbálnak párt találni.

Az internet és a digitális technológia fejlődése csupán néhány évtized alatt teljesen átformálta a világunkat. A zsebünkben mindig ott lapul egy mindent tudó mini számítógép, aminek segítségével bárhol és bármikor hozzájuthatunk a szükséges információkhoz. Nincs szükségünk papírtérképre, hogy tájékozódjunk, egy gombnyomással bármit megvehetünk, és nem kell ahhoz találkozunk valakivel, hogy az  tudjuk, mit csinált az elmúlt hetekben, Insta-posztjainak köszönhetően ugyanis már bármikor láthatjuk, mikor mit csinál. A digitális korszak, amiben élünk az életünk minden területére hatással van és ez alól a randizás sem lehet kivétel. 

Nem a 21. század vívmánya 

Az online randizás koncepciója már a 90-es években megszületett. Akkor még internetes chat oldalakon tudtak ismerkedni azok, akiknek egyébként nem volt szerencséje a társkeresésben. Az első társkeresők, mint a Match.com vagy az eHarmony nevű oldalak hasonló elképzelések szerint működtek, mint a mai randi appok. Bárki létrehozhatott egy profilt, az érdeklődési körük alapján összeillő emberek pedig chatelni kezdhettek. Ez rengeteg ember számára nyitotta meg az ismerkedés előtt a lehetőséget, az online társkeresők piaca pedig egyre bővülni kezdett.

Kiemelt tartalom
Erre figyelj oda az első randin: 7+1 tipp, hogy gördülékenyen menjen az ismerkedés  Erre figyelj oda az első randin: 7+1 tipp, hogy gördülékenyen menjen az ismerkedés 2024.4.6 10:14

Ahogy az okostelefonok a mindennapi életünk részévé váltak, az online ismerkedős oldalak számára is új lehetőség nyílt: létrejöttek a randiappok. 2022-ben már több, mint 8000 online randi oldal és applikáció közül válogathattak a felhasználók, akiknek a száma tavaly elérte a 366 milliót. Az internet megjelenése előtt a szerelem megtalálása még sokkal egyszerűbb módon történt: az emberek közös barátok, események vagy véletlen találkozások révén ismerték meg egymást. A személyes közeledés és a beszélgetés kezdeményezése teljesen megszokott volt, a kapcsolatteremtés a személyes interakciókon alapult. A digitális korban azonban sok személyes interakció költözött át az internetre, az „élő“ kapcsolatépítés és ismerkedés sokak számára idegennek, akár rémisztőnek tűnhet.

Lilly Allen és David Harbour a Raya nevű, hírességeknek készült exklúzív társkereső appon ismerkedtek meg. Forrás GettyImages / Rodin Eckenroth

Mit változtatott meg? 

Dr. Marie Bergström svéd szociológus 2010-óta kutatja az online randizás hatásait, többek között azt is, hogyan változtatta meg a szerelemhez való hozzáállásunkat. Bergström szerint azt a hagyományos elképzelést, ami szerint a szerelem egy véletlen kialakuló dolog, ami szembe jöhet velünk bármelyik utcasarkon, teljesen átírja az online randizás. Ahelyett, hogy a véletlenre bíznánk magunkat, aktívan keressük a lelkitársunkat az online világban.

Korábban a legtöbben barátokon, kollégákon, ismerősökön keresztül ismerték meg a párjukat, a másikkal való kapcsolódás, beszélgetés és ismerkedés gyakran közösségi eseményekhez kötődött. Ezzel szemben ma az ismerkedés az online világban, a négy fal között, „privátban“ történik. Lehetővé vált az egyének számára, hogy mások kíváncsi szemeitől távol próbáljanak romantikus kapcsolatokat kialakítani, a társaságban való ismerkedés szokatlanná vált.

Olyannyira, hogy Bergström kutatásai szerint sokan nem is szeretnek olyan emberekkel ismerkedni online, akikről tudják, hogy közös ismerőseik lehetnek, mivel nem akarják, hogy összemosódjon a romantikus kapcsolat és a szélesebb ismeretségi kör.

Emellett az online társkereső platformok egyszerűsége lehetővé tette, hogy az egyéjszakás kalandok és rövid kapcsolatok elterjedtebbé váljanak, ami szintén hozzájárul ahhoz az elképzeléshez, miszerint a párkapcsolati életet el kell választani a többi kapcsolatodtól.

Pro és kontra 

Sokan kritizálják a Tinderhez hasonló appokat amiatt, hogy felszínesek, kizárólag a külsőségekre alapoznak és mintegy „húspiacon“ válogatunk a nekünk tetsző és a kevésbé szimpatikus emberek között. A képekre építő randiappok valóban erősítik a külsőségek fontosságát, hiszen a legtöbben néhány másodperc alapján döntik el, hogy valakit jobbra vagy balra húznak. Bár a személyes találkozások során is előszőr a külső tulajdonságok keltik fel a figyelmünket, élőben a másik ember kisugárzása, gesztikulációja, hangja és természetesen a megnyilvánulásai is rengeteget hozzáadnak ahhoz, hogy vonzónak találjuk-e éppen az adott személyt. A randiappok válogató mechanizmusa elidegenítő, és gyakran leválasztja a személyt a kinézetéről.

Kiemelt tartalom
Rózsaszín ködtől a partnerségig: minden, amit a párkapcsolatok 5 legfontosabb szakaszáról tudni érdemes Rózsaszín ködtől a partnerségig: minden, amit a párkapcsolatok 5 legfontosabb szakaszáról tudni érdemes 2024.3.29 9:43

Persze nem csak negatívumai vannak az online randizásnak, a covid alatt például ezek az appok tették sokak számára lehetővé, hogy a lezárások mellett is tudjanak ismerkedni és kevésbé érezzék magukat magányosnak. A jövőben valószínűleg még nagyobb szerepet fognak játszani a társkeresésben az online platformok, de fontos lenne, hogy ne adjuk fel a személyes ismerkedést sem és próbáljunk meg időről időre kilépni a komfortzónánkból. 

Kiemelt tartalom
Régen normális volt, ma már borzolja a kedélyeket fiatalon házasodni – De miért is annyira ördögtől való dolog? Régen normális volt, ma már borzolja a kedélyeket fiatalon házasodni – De miért is annyira ördögtől való dolog? 2023.5.6 8:57