2023.5.6 8:57
Olvasási idő 2:14
Kremmer Magdi

Régen normális volt, ma már borzolja a kedélyeket fiatalon házasodni – De miért is annyira ördögtől való dolog?

Régen normális volt, ma már borzolja a kedélyeket fiatalon házasodni – De miért is annyira ördögtől való dolog?
Forrás IMDB / Szakítópróba
TÁRSADALOM FIATAL FELNŐTTEK HÁZASSÁG

Nemrég Millie Bobby Brown eljegyzése robbantotta fel a netet: a színésznő Jake Bongiovinak mondott igent. A rajongói ellenzik a házasságot, mert szerintük Millie túl fiatal a dologhoz, de valóban ennyire rossz dolog lenne fiatalon házasodni?

Nem kell túl sokat visszamennünk a múltban ahhoz, hogy a házasság a maitól egy teljesen eltérő jelentésével találjuk szembe magunkat. Még 60-70 évvel ezelőtt is sokkal inkább egy intézményként, nem pedig a szerelem legmagasabb kiteljesedéseként tekintettek a házasságra. A házasság fontos gazdasági szerepet töltött be az emberek életében, a vagyon összekötése és továbbörökítése, a családi egység megteremtése játszott döntő szerepet a házasodásban. A felnőtté válás fontos mérföldköve volt a házasság, hiszen ekkor a fiatalok kiléptek a szülők fennhatósága alól és elkezdték saját, önálló életüket. A szingliség és a válás szinte ismeretlen fogalmak voltak, a házasság intézményére mindenki egy életre szóló elköteleződésként tekintett. 

Egyre kitolódik 

Sokáig teljesen megszokott volt, hogy az emberek fiatalon, 18-20 évesen házasodtak. A házasság és a családalapítás volt a norma, az elfogadott és vágyott életút. A házasság előtti szex és randizás sem volt túl gyakori, a fiatalok udvaroltak egymásnak és ha a szülőknek sem volt fenntartása a párválasztással kapcsolatban, létrejöhetett a frigy. Persze ez egy teljesen más korszak és más társadalom normái voltak, az elmúlt évtizedekben rengeteget változott, hogy hogyan tekintünk a házasságra.

Kiemelt tartalom
Mamahotel és függetlenség: le lehet válni a szüleinkről, miközben otthon élünk? Mamahotel és függetlenség: le lehet válni a szüleinkről, miközben otthon élünk? 2024.1.24 18:01

A házasságot ma már nem egy megmásíthatatlan elköteleződésként látjuk, a válás lehetővé vált és sokkal gyakoribb, mint valaha. Házasodni egyéni döntés és arra is megvan a lehetőségünk, hogy kilépjünk egy nem kielégítő kapcsolatból. A nemi szerepek átalakulása is nagy szerepet játszott abban, hogy megváltozott a házasságról alkotott képünk. A női emancipáció lehetővé tette, hogy a nők ne csupán a családi tűzhely őrzőiként, a férfiak pedig ne csak kenyérkeresőként tekintsenek magukra. Az egyéni igények és szükségletek előtérbe kerültek és elfogadottá vált a randizás, a párkeresés, a többszöri próbálkozás a szerelemben, és a válás is. A házasság már a szerelem, a partnerség és az érzelmi kiteljesedés jelképe, nem pedig egy kötelező, praktikus intézmény.

Ma már mások a prioritások

Ahogy a házasságról alkotott kép változni kezdett, úgy tolódott ki az életkor is, amikor házasságot kötünk és családot alapítunk. A fiatalok később függetlenednek a szüleiktől, a tanulást, a karrierépítést, az egyéni fejlődést és útkeresést fontosnak és szükségesnek tartják mielőtt elköteleződnének és családot alapítanának. Senki nem furcsállja, ha valaki a 20-as, 30-as éveiben még nem házas, sőt inkább arra nézünk ferde szemmel, aki fiatalon házasodik. Ami néhány évtizede még normális volt ma már kiveri a biztosítékot, ahogy tette azt nemrég Millie Bobby Brown eljegyzése is.

Kiemelt tartalom
Eljegyezték a Stranger Things színésznőjét, Millie Bobby Brownt, amivel teljesen kiakasztotta Taylor Swift rajongóit Eljegyezték a Stranger Things színésznőjét, Millie Bobby Brownt, amivel teljesen kiakasztotta Taylor Swift rajongóit 2023.4.11 15:45

 

Akadnak kivételek 

A Stranger Things mindössze 19 éves sztárja Jon Bon Jovi fiával, Jake-el jegyezte el magát. A színésznő rajongói azonban nem örültek a híreknek, mivel szerintük Millie túl fiatal egy ilyen mértékű elköteleződéshez.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Millie Bobby Brown (@milliebobbybrown) által megosztott bejegyzés

Sokan gondolják úgy, hogy nem érdemes ilyen korban házasodni, mert egyszerűen az ember ilyenkor még nem képes igazán felelősségteljes döntéseket hozni és számolni a házasság hosszú távú következményeivel. Emellett pedig miért ne próbálnánk minél több tapasztalatot szerezni és fejlődni, hogyha megvan rá a lehetőségünk, még mielőtt elköteleződünk valaki mellett? Persze nem mindenki látja ilyen negatívan a fiatal szerelmeseket. Vannak, akik szerint ebben az életkorban már bőven tudunk felelősségteljes döntés hozni, és miért ne kelnének egybe, ha úgy érzik, van elég erős a kapcsolatuk? Gyakran érvelnek azzal a korai házasság mellett, hogy ilyenkor az ember még sokkal lelkesebb és energikusabb, készen áll tanulni, fejlődni, változtatni. Az biztos, hogy a házasság egy hatalmas és jó esetben életre szóló döntés, ezért fontos tudatosan átgondolni minden aspektusát, akár huszonévesek, akár idősebbek vagyunk. Ha pedig mégsem jönne össze valamiért a dolog, elvárni ma már könnyebben lehet…