2023.4.26 11:01
Olvasási idő 1:22
Maier Péter

Fullos szikével, gyógyszermaradványokkal és csipesszel együtt találták meg egy ókori orvos sírját Magyarországon

TECH-TUDOMÁNY TÖRTÉNELEM

A Jászságban megtalált orvos i.sz. 1. században élhetett.

Egy római kori orvos sírját tárták fel a Jászságban az ELTE, a Jász Múzeum és az Eötvös Loránd Kutatóhálózat régészei. 

A kutatás során az eszközök vizsgálatából hamar felismerték, hogy egy korabeli orvos sírjáról van szó, akinek felszerelését a lábai mellé, két faládikában temették el. A sír szinte teljesen háborítatlan volt, leszámítva egy állatjárást, amely miatt az egyik szike átkerült a lábtól a fej mellé – mondta Samu Levente, az ELTE BTK Régészettudományi Intézet tudományos segédmunkatársa.

Az emberi maradványok, amelyek az ókori sírból kerültek elő Forrás Rusznák Gábor / ELTE BTK

A sírból fogó, tűk, csipesz, valamint sebészeti beavatkozásokra alkalmas, csúcsminőségű szikék, illetve gyógyszermaradványok kerültek elő. A rézötvözet szikéket ezüst tausírozással díszítették és cserélhető acélpengékkel látták el. A halott térdénél egy dörzskövet helyeztek el, amely a kopási nyomok alapján gyógynövények és egyéb gyógyszerek egybedolgozására lehetett alkalmas Samu Levente szerint.

Kiemelt tartalom
Az ágyak evolúciója, avagy min aludtak régen az emberek? Az ágyak evolúciója, avagy min aludtak régen az emberek? 2024.6.3 17:13

A kutatók beszámolója alapján az eszközök a korszak csúcsminőségét képviselik, és a korabeli viszonyok között kifejezetten komplex orvosi beavatkozások elvégzésére is.

Borhy László régész, az ELTE rektora kiemelte, hogy a Római Birodalom határain belül és kívül kifejezetten ritka egy ilyen, teljes orvosi készlet.


A radiokarbon kormeghatározás szerint a sír a Kr. u. 1. századra keltezhető, Pannonia tartomány megszervezésének időszakából. Borhy hozzátette, a folyamatban lévő genetikai vizsgálatok remélhetőleg fényt derítenek majd a római kori orvos származására is.


Varga Benedek, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum igazgatója „világszenzációnak“ nevezte a leletegyüttest. Egyetlen hasonló orvosi készletet tártak fel eddig a korból, az éppen a a birodalom leggazdagabb települései közé tartozó Pompeiiből származik.


Samu Levente az MTI kérdésére elmondta, hogy a sírban egy 50-60 év közötti férfi maradványai feküdtek, melyeken trauma, betegség nyomai nem fedezhetők fel.
Hozzátette, a genetikai kutatás mellett tervezik a csontváz izotópos vizsgálatát is, ez is segít meghatározni, hogy helyi származású volt-e az egykori orvos.


Gulyás András, a Jász Múzeum régész muzeológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy ez az időszak a Jászságban egy átmeneti periódus lehetett a kelta kori és római kori szarmata népességek között.


A jelenlegi adatok alapján nem eldönthető, hogy a sírba helyezett orvos egy helyi, magas presztízsű vezető gyógyítására érkezett vagy a római légiók egyik hadmozdulatát kísérhette - közölte Gulyás András, hozzátéve: a leletek elemzése mellett a helyszínen folytatják a terepi feltárást is.