2023.4.16 10:15
Olvasási idő 2:02

Hamarosan itt a nap, amikor a Lányok rájöhetnek akár arra is, hogyan uralhatják a Földet – Készülődik a Lányok napja!

TECH-TUDOMÁNY EGYENJOGÚSÁG

Ma már mindenki influenszer akar lenni... Vagy mégsem? Hamarosan itt a Lányok napja, amely tökéletes alkalom arra, hogy a fiatal nők is betekintést nyerjenek a STEM területek világába. Érdekelnek a tudományos területek? Akkor április 27-e a te napod!

 Az idősebb generáció könnyen hiheti azt, hogy a mai fiatalok el vannak veszve, nincsenek céljaink, nem érdekelnek minket a jó ügyek, ridegek vagyunk minden olyan munka és társadalmi jelenség iránt, amiért küzdeni kellene.

A Lányok Napja, 2012 óta évente megrendezésre kerülő, STEM (matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai) területek iránt érdeklődő fiatal lányokat célzó programsorozat bebizonyítja, hogy ez nem így van, és a mai tiniknek is igazán szerteágazó az érdeklődési körük. Sőt, az idősebb generációnak felelőssége, hogy az ő nyelvükön mutasson nekik irányt az ilyen felszínes állítások helyett.

Forrás Lányok napja

Úgy látjuk, hogy még mindig él egy erős tévhit a fiatal lányok, nők és sok esetben a szülők körében is a technológiai szakmák és természettudományos területek kapcsán. Sokan vannak akik úgy gondolják, ezek a területek nem nőknek valók, és mivel nem kapják meg a kezdő lökést, megerősítést, többnyire el sem indulnak ezen az úton

– ezen szeretne változtatni a NaTE (Nők a Tudományban Egyesület) Lányok Napja programja.

És mégis hogyan teszik ezt?

Idén április 27-én is elhozzák azt a napot, amikor fiatal lányok ezrei szerezhetnek életre szóló inspirációt pályaválasztásukhoz az ország legismertebb techvállalatai, egyetemei és kutatóintézetei segítségével, akik egyedülálló bepillantást engednek a kulisszák mögé.

A kép illusztráció. Forrás GETTY IMAGES

Ezen a napon a lányok nem csak azt ismerik meg, hogyan hasznosíthatják az iskolában tanultakat az életben, de igazi robotokkal találkozhatnak, világcégek gyáraiban nézhetnek körül, laborokban próbálhatnak ki igazi kísérleteket, és, ami a legfontosabb: megtapasztalhatják, milyen hatással lesz életükre választott szakmájuk. Saját szemükkel láthatják, hogyan tölti munkanapját egy szoftvertesztelő, közlekedésmérnök vagy épp egy kutató, hogy a lányok első kézből kapjanak információkat a szakmák valódi kihívásairól és a elhelyezkedési lehetőségeikről. Hiszen missziónk, hogy ne a társadalmi vagy családi elvárásokat követve, hanem a saját tapasztalataik és élményeik alapján hozzák meg a döntést: merre tanulnak tovább és milyen karriert választanak.

Kiemelt tartalom
A halálával forradalmat indító nő és emberi jogi öröksége – Mi is a Szaharov-díj, amit idén Mahsza Amini kapott? A halálával forradalmat indító nő és emberi jogi öröksége – Mi is a Szaharov-díj, amit idén Mahsza Amini kapott? 2023.12.17 3:12

Arról, hogy milyen cégek, egyetemek, kutatóintézetek csatlakoztak idén a Lányok napjához, és milyen programokra jelentkezhetnek az érdeklődők, itt tájékozódhatsz

A Lányok Napja számokban

 Az eddigi 11 év során 15.000 résztvevője volt a Lányok napja eseménynek, ami 40 városban és 190 fogadóintézményben zajlott, és nem titkolt cél, hogy a 2023. április 27-én megrendezésre kerülő Lányok Napja újra elérje, sőt túlszárnyalja a járvány előtti részvételi számokat.

Miért fontos ez?

 Az UNESCO 2021. évi jelentése alapján a nők továbbra is nagyon alulreprezentáltak mind a STEM-fókuszú oktatásban, mind ezzel a területtel összefüggő karrierekben: a mérnöki diplomát szerzők mindössze 28 százalékát, a mesterséges intelligenciával foglalkozók 22 százalékát teszik ki.

Forrás GETTY IMAGES

Az Európai Bizottság Women in Digital Scoreboard 2021-es kiadványa szerint a nők csak körülbelül egyharmadát teszik ki a STEM területeken végző diplomásoknak Európában.

2021-ben 14% volt a nők aránya az ICT területen, az EU-ban 19,1%. 

A szoftverfejlesztői (és tágabb kontextusban az egész IT) szakma ma az egyik legférfiközpontúbb foglalkozási terület, 2021-ben szoftverfejlesztési területen a férfiak aránya 91,67% volt. Még többet mond minden szónál, hogy a női dolgozók aránya az öt legnagyobb technológiai vállalatnál:

-        Apple 34%

-        Google 33%

-        Microsoft 29%

-        Amazon 45%

-        Facebook 37%

Míg a munkaerőpiacon egyre jobban felértékelődnek a technológiai és informatikai ismeretek, a nők közül még mindig lényegesen kevesebben választják ezeket a szakterületeket, ami nagy hatással van arra, hogy természettudományos és informatikai szektorban évek óta munkaerőhiány uralkodik.