2023.3.24 16:32
Olvasási idő 8:09
Szécsi Krisztián

Playback Péntek: Lana Del Rey, Depeche Mode és ibbigang a hét megjelenései között

Playback Péntek: Lana Del Rey, Depeche Mode és ibbigang a hét megjelenései között
Forrás Lana Del Rey
ZENE LANA DEL REY MAGYAR ZENE PLAYBACK PÉNTEK ZENE

New Music Friday Refresher-módra: a Playback Péntekben ezúttal is a hét legizgalmasabb könnyűzenei megjelenéseit gyűjtöttük össze. Ezen a héten Szécsi Krisztián szemlézte az év egyik legjobban várt albumját, és válogatott mellé néhány friss dalt is.

Albumok

Lana Del Rey: Did You Know That There's a Tunnel Under Ocean Blvd

„Lana Del Rey a 21. század legnagyobb amerikai dalszerzője“ – írja a Rolling Stones UK magazin márciusi számában, és az igazság az, hogy fülemben a legújabb Del Rey-művel, nem kívánok vitatkozni a britekkel.

Végre eljött ez a nap is: teljes valójában élvezhetjük Miss Elizabeth Grant, aka Lana Del Rey kilencedik stúdióalbumját, a Did You Know That There's a Tunnel Under Ocean Blvd-ot. Két évvel a főként gyermekkorából merítő, szüleivel való kapcsolatát bontogató Blue Banisters után az énekesnő ismét az otthont jelentő Lake Placid partjáról írja sorait: „Magamra veszek mindent, mi nehéz, elvonulok vele/ Értünk teszem, a családomért teszem“ – énekli a gospel-kezdésű The Grants című dalban, melyben már az első taktustól szárnyra kap az egész lemezt átölelő létfilozófiai kérdés: mi fontos igazán az életben?

Az egzisztencialista gondolatokat csak kitágítja a decemberben megjelent első felvezető dalában, az albumnak címet adó Did You Know That There's a Tunnel Under Ocean Blvd-ban, melyet követően egy zavaros, szinte már pszichedelikus intermezzo veszi kezdetét az instant közönségsiker A&W-val, az amerikai lelkipásztor, Judah Smith prédikációjára épülő Judah Smith Interlude-dal, a Candy Necklace és a John Batiste Interlude dalokkal.

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Taylor Swift, Azahriah, Manuel és Wavy a hét megjelenései között Playback Péntek: Taylor Swift, Azahriah, Manuel és Wavy a hét megjelenései között 2024.4.19 18:43

Az Ocean Blvd nem csupán egy intim betekintés a Grant család porlepte krónikájának lapjai közé, hanem hiteles lenyomata egy 37 éves nő lelkéről, érzéseiről, élményeiről, hogy miről is kellene szólnia egy párkapcsolatnak, mit jelent emlékezni, mit jelent felelősséget vállalni másokért, elsődlegesen magunkért, s mikor kell otthagynunk mindent a semmiért – ezek a kérdések jelennek meg a Sweet-től a Paris, Texas-on át egészen a Peppers című számokig.

Ami igazán különlegessé teszi ezt a lemezt, és ami talán fejlődés a zenei ítészek által a 21. század egyik legzseniálisabb albumjához, a 2019-es Norman fucking Rockwell!-hez képest, azt az önazonos énközpontúságban kell keresni. Babits írja: „A mindenséget vágyom versbe venni, de még tovább magamnál nem jutottam“ – az Ocean Blvd varázsa és örökérvényűsége valahol a magyar költő lírája és aközött a leggyalázatosabb bűn között kell keresni, amit ember emberrel tehet, amikor összetörik egy szív.

Ha ki kell mondanom, hát kimondom én: Lana Del Rey megírta karrierje legjobb albumját. A lemez azon túl, hogy gyönyörű és őszinte, igazi örömzene. A Lana-féle rétegzett és intermuzikális (főleg az NFR!-re utaló) melódia- és szólamépítést ezúttal is elsődlegesen Jack Antonoff producernek köszönhetjük, ami az énekesnő rendkívül intelligens és érzékeny versszerű szövegeivel párosulva szinte egy spoken word projekt érzetét kelti.

Az Ocean Blvd nem csupán egy album, hanem zenei élmény, az a baráti fül, ami meghallgatja fájdalmad, a tanács, amelyre mindig szükséged volt és az a pillanat, amit már olyan sokszor újrajátszottál elmédben, hogy a felismerhetetlenségbe roncsolódott.

Személyes kedvenceim az albumról: Paris, Texas, Let the Light In, Candy Necklace, Fingertips és a Peppers.

 

Depeche Mode: Memento Mori

Bár nagyon úgy tűnt, hogy soha nem születik meg a tizenötödik Depeche Mode album, végül mégis csak itt van a Memento Mori.

A zenekar nélkülözhetetlen hangtechnikusa, a mindössze 60 éves Fletcher halálát követően kérdéses volt, hogy ki lesz a közvetítő Dave Gahan és Martin Gore fanyar párosa között, vagy hogy képes lesz-e a zenekar egyáltalán még egységet alkotni. „Komolyan elgondolkoztunk, hogy talán ez jelenti a Depeche Mode végét“ – nyilatkozta nemrégiben Gore. Végülis egyben maradtak, egykori barátjuk, kollegájuk halála pedig új zenei távlatokat nyitott meg számukra.

Kiemelt tartalom
Record Store Day: exkluzív magyar kiadványokkal, akciókkal és DJ-kkel jön szombaton a lemezgyűjtők és a zeneőrültek ünnepe Record Store Day: exkluzív magyar kiadványokkal, akciókkal és DJ-kkel jön szombaton a lemezgyűjtők és a zeneőrültek ünnepe 2024.4.18 10:37

A sötétség, a misztikus feszültség, mely a zenekar örök hajtóereje, s pont ez a Depeche Mode-osság az, amin a lemez legjobb számai is pörögnek. A My Cosmos Is Mine nyitódal szétforgácsolódott statikus szintis hangzásával mozaikszerűen rakja ki az utat a többi dal számára ,és a záró Speak To Me-ig vadlovakként száguldanak végig a jobbnál jobb szerzemények.

A Depeche Mode azzal írta be magát végleg a világ zenei történelmébe, hogy újra definiálta az olyan absztrakt és nagystílű szavakat, mint sötétség, kegyetlenség és nihilizmus. Ki gondolta volna, hogy mind hangzásban, mind üzenetben tudnak még újat mondani a srácok?

 

Fall Out Boy: So Much (For) Stardust

2003-ban aligha gondolta volna bárki is – legkevésbé maguk a zenekar tagjai –, hogy a Fall Out Boy egyszer 20 múlva is még közönségre talál. Két évtized telt el azóta, hogy megjelent a srácok Take This To Your Grave című debütáló albuma, amely opus-nak a Paramore, a visszavonuló Panic! At The Disco vagy a My Chemical Romance mellett kellett, hogy labdába rúgjon az emo-pop-punk szcénán. Azóta a műfaj sokat változott, jött például Machine Gun Kelly vagy nothing.nowhere, de Pete Wentzékre még igény van.

A Fall Out Boy nyolcadik stúdióalbumán, a So Much (For) Stardust-on kapunk egy kis nosztalgikus punkzúzást. A gitárriffek a 2000-es éveket idéző dühös őrjöngéseket idézik, ez rögtön a lemeznyitó Love From The Other Side-on is hallanik. A Stardust teljes erőbedobással zúz, s a lemez utolsó daláig nem is akar nagyon leállni a tombolással – ez, valljuk be, igencsak önazonos a Fall Out Boy imidzsével. Az okos, ám végletekig szorongó szövegek megvannak, a fülbemászó dallamvezetés némi poppal keverve szintén pipa. Srácok, ez egy jó kis album lett!

 

Zækar: VilágHB

A VilágHB egyáltalán nem konceptalbum, nincs egy magától értetődő vezérfonala, a dalok inkább a különféle hatásoknak azt a sűrű váltakozását tükrözik, aminek a házibuli méretűre zsugorodott Föld lakói percről percre ki vannak téve. Egyszerre van itt jelen János vitéz-retró, merengős folk-jazz, gregorián himnuszra énekelt Weöres Sándor, Cseh Tamás ihletettségű kivándorló-drum'n'bass és lustálkodós hip-hop.

Kiemelt tartalom
Billie Eilish és Lana Del Rey közös produkcióval lepte meg a Coachellán bulizókat Billie Eilish és Lana Del Rey közös produkcióval lepte meg a Coachellán bulizókat 2024.4.14 13:07

Minthogy az elmúlt pár ezer év kultúrájának szemelvényei differenciálatlanul hevernek egy hatalmas homokozóban, mi mindennel játszani akarunk, mindent meg akarunk ismerni, de a ránkömlő áradatban egyre kisebb annak a lehetősége, hogy bármit, vagy pláne valami fontosat, tartósan szemügyre vegyünk anélkül, hogy a következő percben valami más el ne terelné a figyelmünket. Csapódunk, akár egy házibuliban, d*gnak a kertben, hánynak az ágyon, jól is érezzük magunkat, de nehezen lehetne leírni, hogy valójában mi történik. A VilágHB ebből a különbség-özönből mazsolázgat ki jeleneteket, és vonultatja fel őket egy némileg groteszk, mégis egységes hangzású parádén.

 

RADNØTI: Az Ördög rád kacsint

Ha ma már emlegettük a spoken wordséget, igen különleges zenei projekt jelent meg a héten Hajba Gergő, azaz RADNØTI gondozásában. Az Ördög rád kacsint több magyar művészt is felvonultat a főként – stílszerűen – halál és szerelem köré épülő versekben, melynek zenei illusztrálását maga Hajba csinálta. Szóval hogy is néz ez ki? Megy a zseniális instrumentál, Kemény Zsófi pedig a háttérben énekel, közben meg Mészáros Péter verset szaval. Sounds like bármelyik lázálmom valaha, pedig higgyétek el, nagyon király! Alapvetően is dicséretes, hogy a spoken word vezérfonalán, pszichedelikus és reszelős elemekkel a magyar szcénán egy teljes lemez elkészül, az pedig pláne respektálandó, hogy ezt pedig igazi művészi szintre emelve történik. RADNØTI második lemeze igazi különlegesség a hazai palettán, így mindenképpen csekkoljátok le!

 

ibbigang: Meztelen

Az ibbigang, vagyis Valter (korábbi nevén Kutja) és Szalai által formált rap-duó Meztelen című albumjukon a szó szoros értelmében csupaszra vetkőzik. Az EP, mely eredetileg nagylemeznek indult, végül mégis rövidebb formában látta meg a napvilágot. Ez a srácok saját bevallása szerint azért történt így, mivel az anyagot mindenképpen komolyabb hangvételűre tervezték, viszont egy keményebb ívű alkotásnál a dalok súlya elveszett volna egymás mellett.

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Dua Lipa, Blahalouisiana és Margaret Island a hét megjelenései között Playback Péntek: Dua Lipa, Blahalouisiana és Margaret Island a hét megjelenései között 2024.4.12 18:43

A Meztelen nem a szokásos, szinte már az unalomba hajkurászott magyar rapelemekkel dolgozik. Az alkotópáros éles pennáján kívül érdemes megemlíteni a kivitelezést is, mely egyszerre könnyed, de nem azt az érzetet kelti, hogy amatőr. hallhatjátok élőben március 31-én, az EP sztorijáról pedig itt olvashattok. A dalokat először élőben az Akvárium KisHalljában hallhatjátok március 31-én. Jegyek még kaphatók az Akva oldalán.

WeAreGloria: Timeless 

Dányi Krisztina (ex-morningdeer) 2020-ban jelentkezett új projektje első dalával: a PTS-hez Kostil Lukával közösen készített, deep fake-technológiát is felhasználó kisfilm elhozta a Magyar Klipszemle legjobb klipnek járó díját, és egy nemzetközi videókiállítás programjába is bekerült. Három EP-megjelenéssel, és egy teltházas előadással később pedig végre megérkezett WeAreGloria debüt anyaga. A Timeless egyszerre boncolgatja a teljes elidegenedés problémáját és mutat rá közösség és az együttműködés fontosságára.

Az LP-n szereplő tíz dal közül hármat a közönség eddig csak egyszer hallhatott, méghozzá tavaly decemberben a Timeless első előadásán, a Magyar Zene Házában. A MGC egy Madonna Vogue-ja inspirálta pophimnusz; a 00N az album intrója és egyben Gloria manifesztója; az LHW pedig egy technoid szerelmeslevél, a lemezt lezáró búcsúdal. Az LHW élő felvételét a mai naptól mi is megnézhetjük, ugyanis a teljes előadást rögzítették. Láng Alexandra, Vaszari Júlia és Kőrösi Máté (a Dívák című dokumentumfilm és WeAreGloria TPR című klipjének rendezője) saját, illetve a helyszín és a közönség felvételeinek felhasználásával készített videósorozatot a koncertről, amely elérhető WeAreGloria YouTube-csatornáján.

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Azahriah, Vampire Weekend és Charli XCX a hét megjelenései között Playback Péntek: Azahriah, Vampire Weekend és Charli XCX a hét megjelenései között 2024.4.5 18:57

Bár a dalok már korábban elkészültek, az album mégis akkor nyerte el végleges formáját, amikor Dányi Krisztina belemélyedt a közös munkába Cuhorka Emese koreográfussal és Göndör László rendezővel. A tracklist végső sorrendjét ugyanis a Timeless-előadás narratívájának megfelelően rakták össze. Krisztina számára a lemez és az előadás anyaga szorosan összefonódik, hiszen ugyanazok a dolgok inspirálták mindkettőt: a metamodernizmus, a digitális kapitalizmus árnyoldalai, az AI ipar előretörése és az a szorongás, amivel általában a jövőnkre gondolunk.

A Timeless maga a kettősség: az LVS középpontjában az áll, hogy bár vágyunk a bensőséges kapcsolatokra, mégis rettegünk a velük járó intimitástól és sebezhetőségtől; az SVN pedig az elvárások és a valóság közötti ellentéteket feszegeti.

És hogy miért éppen WeAreGloria-ra változott GLORIA neve? Krisztina úgy érezte, hogy az előadásokon, koncerteken megvan a lehetősége arra, hogy személyesen is interakcióba lépjen közönségével, de szeretné, hogy dalai nem közösségi élményként is azt az érzést keltsék, hogy nem vagyunk egyedül.

Számok

Rosalía, Rauw Alejandro: BESO

Valószínűleg nincs az a naplementés Facebook-kép, amivel überelhetnéd Rosalía eljegyzésének bejelentését, hiszen a latin énekesnő ezt hivatásához híven egy videóklipben tette zenésztársával és szerelmével, Rauw Alejandróval.

A szám egyébként az RR című EP első száma, mely egyben az első alkalom is, hogy a pár együtt ad ki zenét, bár korábban mindketten részt vettek már egymás munkáinak produceri és dalszerzői folyamataiban. A Beso című dalhoz, a projekt fő kislemezéhez készült videó az egyik legszemélyesebb bepillantás a románcukba, amit eddig megosztottak. A szívet melengető kis videó szerelmük apró pillanataiból áll: utazások, romantikus reggelek – a rajongók végre egy kis betekintést kaphatnak, hogy milyen is kedvencük, ha szerelmes.

 

Ed Sheeran: Eyes Closed 

Sok szó esett az elmúlt hetekben Ed Sheeran májusban megjelenő albumjáról. Már a genézisének körülményei is igen sokkal kecsegtetnek lévén, hogy a lemez producere nem más, mint Aaron Dessner, a National zenésze, akinek egyben Taylor Swift Folklore és Evermore című albumait is köszönhetjük Jack Antonoffal karöltve. Bár ez az Eyes Closedon nem igazán érezzük az erdei boszorkány videokat.

Kiemelt tartalom
Cassyette fékezhetetlen hurrikánként csap le a Dürerben Cassyette fékezhetetlen hurrikánként csap le a Dürerben 2024.4.4 12:30

A lemez mindenenesetre még így is sokkal letisztultabbnak ígérkezik, mint Sheeran legutóbbi albumjai: hangsúlyossá vált újra az akusztikus gitár, előkerült a szinti is, meg úgy en bloc levegősebbnek hallatszódik már az Eyes Closed is – tiszta + atmoszféra. 

 

LongStoryShort!: ez vagyok én

A LongStoryShort!-ot az elmúlt időszakban láthattuk az X-Faktorban, ahol egészen a mentorházig jutottak, most pedig A Dal 2023-ban mérettetik meg ismét magukat. A pop-punk csapatnak nem ez lesz az első szereplése a műsorban, hiszen 2021-ben Talán holnap című számukkal versenyeztek magyar zenészkollegáikkal karöltve. Idén az ez vagyok én szerzeményüket hallhatjuk az adás keretein belül.

„Az ez vagyok én első hallgatásra egy szerelmes, szakítós dalnak tűnhet. Ez igaz is! Első hallgatásra egy szakítást feldolgozó dal, viszont ennél többet szerettünk volna mondani vele. A mai világban, főleg a social médiának köszönhetően mindenkiben él egy hamis kép önmagáról, ami azért alakul ki bennünk, mert magunk köré tekintve azt látjuk, hogy mindenkinek jobb, mint nekünk” – meséli a dal kapcsán Marschall György, a zenekar frontembere. – „Mindenki sikeresebb, mindenki szebb, egy szóval mindenki tökéletes, csak mi nem. És ez rohadtul nincs így. Itt az ideje mindenkinek elfogadni magát, elfogadni azt, hogy néha hibázunk, hogy néha kétségbeesetten kapkodva próbáljuk helyrehozni azokat a dolgokat, amiket már nem lehet, és küszködünk, harcolunk, próbálunk törött lábbal messze futni, ami lehetetlen, és fájdalmas is, de ez nem baj. Ettől leszünk emberek, és ezt nem szabad szégyellni. Azok, akikre felnézünk, akikről azt hisszük, hogy hibátlanok, hogy soha semmit nem rontanak el, valószínűleg ugyan ezeken az érzéseken mennek vagy mentek keresztül valamikor életükben.”

 

kisbetűs ünnepnapok: Sárgát látsz

Az egy gimnáziumi osztálybandából fennmaradt formáció, a kisbetűs ünnepnapok Sárgát látsz című számukban pop-jazzy elemekkel énekelnek a szerelmi turbulenciák viszontagságairól. Hangzásában szinte a Vad Fruttik és Péterfy Bori szerelemgyereke is lehetne, ám senki ne gondolja, hogy a komparáció humorosan értendő. Sőt, a lehető legelismerőbben mondom. A fiúk baromi tehetségesek, jogosan érdemlik meg a figyelmet, így hát figyeljetek rájuk!

 

Buzás Bence: Vízfesték

Bence legújabb upbeat számában arról énekel mennyire nem akar felnőni, amivel sok, a kiégéshez közelálló Z-generációs igencsak könnyen azonosulhat. Hagyjuk, hogy a pillanat megtörténjen, élvezzük ki minden részletét, mert amint a színek megfakulnak, rögtön nem lesz már annyira tetszetős a kép.