2023.3.18 11:18
Olvasási idő 1:17
Szöllősi Anna

Narancshéjból és banáncserjéből készült ruha, ami ráadásul jól is néz ki? Létezik! A GROW kiállításon jártunk

Narancshéjból és banáncserjéből készült ruha, ami ráadásul jól is néz ki? Létezik! A GROW kiállításon jártunk
Forrás Szekeres Máté
DIVAT DIVAT FENNTARTHATÓSÁG KIÁLLÍTÁS

Az amszterdami Fashion for Good Múzeum GROW című pop-up kiállítása Hollandia és Dánia után Magyarországra látogatott, hogy a hazai közönségnek is bemutassa, hogyan használhatók a divatban kreatívan új, fenntartható anyagok és textíliák.

Bármennyire is kétségbeejtő a fast fashion szárnyalása, a Fashion for Good globális kezdeményezés jól szemlélteti azt, hogy a divatipar akár jó irányba is haladhat(na). Az FFG olyan megoldásokat dolgoz ki együttműködve közvetlenül a divatiparral, amik optimálisabbak a bolygó számára, emellett céljuk, hogy a fenntartható divaton keresztül ösztönözzenek a régi, káros attitűdök elhagyására.

GROW kiállítás Forrás Szekeres Máté

Ez lehet a (nem is olyan távoli) jövő

A kiállítást a METU rektora, Dr. Bachmann Bálint és az FFG projektmenedzsere, Hester Mauduit nyitották meg a Budapesti Metropolitan Egyetem Építészet és Design Tanszékének üvegtermében. Mauduit a projekt kapcsán elmondta: egyelőre még csak kiállítási darabként érhetők el ezek a fenntartható anyagból készült ruhák, de abban reménykednek, hogy a jövőben a boltok polcaira is felkerülhetnek.

A projekt szervezőinek célja, hogy változásra hívják a jövő generációját, és szélesebb körrel is megismertessék ezeket az innovatív lehetőségeket, ezért a pop-up kiállítás 2023 tavaszától számos iskolába utazik az EU Horizont 2020 által finanszírozott Allthings.bioPRO projekt részeként.

GROW kiállítás Forrás Szekeres Máté

Innovatív anyagok

A „GROW Talent” projekt keretein belül fiatal tervezők fenntartható, természetes textíliák és anyagok felhasználásával álmodtak meg illetve kiviteleztek ruhákat és kiegészítőket. A divatipar gyakran merít a természetből, mégis kizsigereli azt, a fenntartható anyagok pedig nagyban hozzájárulhatnának a körkörös működéshez, amire nagy szükség lenne. 

Kiemelt tartalom
Elszállt az ihlet? Ezek a kínai social media trendek garantáltan felélesztik a kreatív energiáidat Elszállt az ihlet? Ezek a kínai social media trendek garantáltan felélesztik a kreatív energiáidat 2 órája

A kiállított darabok között akadt olyan, kapokból készült estélyi ruha, amiről nem szakavatott szem aligha mondaná meg, hogy a tervezője mellőzte a hagyományos textíliákat.

GROW kiállítás Forrás Szekeres Máté

Egy másik outfitre műholdkép ihlette grafika volt rányomva, vagyis pontosabban banánföldek lokációja. A választás nem véletlen, a ruha anyaga ugyanis a banáncserje.

GROW kiállítás Forrás Szekeres Máté

Bármennyire is futurisztikusan hangzik, Huong Nguyen, Frederieke Broekgaarden, Eva Sonneveld és Charlotte Bakkenes tervezők kókuszhéjból és parafaporból álló bőr alternatívákat is használtak, hogy bemutassák az új bio alapanyagok divatban rejlő lehetőségeit, míg Karim Adduchi divattervező és illusztrátor narancshéjból készült „selyemmel” készült ruhát tervezett. 

A GROW kiállításon a különleges anyagokat meg is lehetett tapogatni. Forrás REFRESHER

Ha a fentiek felcsigázták az érdeklődésed, csekkold az ingyenesen látogatható GROW kiállítást élőben is, amit március 13-tól 25-ig, hétfőtől szombatig (március 15. kivételével) 10.00 és 18.00 óra között tehetsz meg a Budapesti Metropolitan Egyetem Rózsa utcai campusának üvegtermében!