2023.3.20., hétfő

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Divat
Szöllősi Anna
2023.3.18 11:18
Olvasási idő  1:17

Narancshéjból és banáncserjéből készült ruha, ami ráadásul jól is néz ki? Létezik! A GROW kiállításon jártunk

Az amszterdami Fashion for Good Múzeum GROW című pop-up kiállítása Hollandia és Dánia után Magyarországra látogatott, hogy a hazai közönségnek is bemutassa, hogyan használhatók a divatban kreatívan új, fenntartható anyagok és textíliák.

Szöllősi Anna
2023.3.18 11:18 Olvasási idő  1:17
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Narancshéjból és banáncserjéből készült ruha, ami ráadásul jól is néz ki? Létezik! A GROW kiállításon jártunk
Forrás: Szekeres Máté;

Bármennyire is kétségbeejtő a fast fashion szárnyalása, a Fashion for Good globális kezdeményezés jól szemlélteti azt, hogy a divatipar akár jó irányba is haladhat(na). Az FFG olyan megoldásokat dolgoz ki együttműködve közvetlenül a divatiparral, amik optimálisabbak a bolygó számára, emellett céljuk, hogy a fenntartható divaton keresztül ösztönözzenek a régi, káros attitűdök elhagyására.

 

GROW kiállítás Forrás: Szekeres Máté

Ez lehet a (nem is olyan távoli) jövő

A kiállítást a METU rektora, Dr. Bachmann Bálint és az FFG projektmenedzsere, Hester Mauduit nyitották meg a Budapesti Metropolitan Egyetem Építészet és Design Tanszékének üvegtermében. Mauduit a projekt kapcsán elmondta: egyelőre még csak kiállítási darabként érhetők el ezek a fenntartható anyagból készült ruhák, de abban reménykednek, hogy a jövőben a boltok polcaira is felkerülhetnek.

A projekt szervezőinek célja, hogy változásra hívják a jövő generációját, és szélesebb körrel is megismertessék ezeket az innovatív lehetőségeket, ezért a pop-up kiállítás 2023 tavaszától számos iskolába utazik az EU Horizont 2020 által finanszírozott Allthings.bioPRO projekt részeként.

GROW kiállítás Forrás: Szekeres Máté

Innovatív anyagok

A „GROW Talent” projekt keretein belül fiatal tervezők fenntartható, természetes textíliák és anyagok felhasználásával álmodtak meg illetve kiviteleztek ruhákat és kiegészítőket. A divatipar gyakran merít a természetből, mégis kizsigereli azt, a fenntartható anyagok pedig nagyban hozzájárulhatnának a körkörös működéshez, amire nagy szükség lenne. 

 

A kiállított darabok között akadt olyan, kapokból készült estélyi ruha, amiről nem szakavatott szem aligha mondaná meg, hogy a tervezője mellőzte a hagyományos textíliákat.

 

GROW kiállítás Forrás: Szekeres Máté

 

Egy másik outfitre műholdkép ihlette grafika volt rányomva, vagyis pontosabban banánföldek lokációja. A választás nem véletlen, a ruha anyaga ugyanis a banáncserje.

GROW kiállítás Forrás: Szekeres Máté

 

Bármennyire is futurisztikusan hangzik, Huong Nguyen, Frederieke Broekgaarden, Eva Sonneveld és Charlotte Bakkenes tervezők kókuszhéjból és parafaporból álló bőr alternatívákat is használtak, hogy bemutassák az új bio alapanyagok divatban rejlő lehetőségeit, míg Karim Adduchi divattervező és illusztrátor narancshéjból készült „selyemmel” készült ruhát tervezett. 

 

A GROW kiállításon a különleges anyagokat meg is lehetett tapogatni. Forrás: REFRESHER

 

Ha a fentiek felcsigázták az érdeklődésed, csekkold az ingyenesen látogatható GROW kiállítást élőben is, amit március 13-tól 25-ig, hétfőtől szombatig (március 15. kivételével) 10.00 és 18.00 óra között tehetsz meg a Budapesti Metropolitan Egyetem Rózsa utcai campusának üvegtermében!

 

 

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  Szekeres Máté
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában divat
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra