2023.3.7 18:11
Olvasási idő 2:21
Kremmer Magdi

Nem akarunk virágot és csokit! – Elmondjuk, miről szól a nőnap még 2023-ban

Nem akarunk virágot és csokit! – Elmondjuk, miről szól a nőnap még 2023-ban
Forrás GETTY IMAGES
TÁRSADALOM NŐNAP TÁRSADALOMKRITIKUS

Miley Cyrus is elmondta, virágot már magunknak is tudunk venni. Március 8-án nőnap, ez a több mint százéves ünnep pedig még ma sem veszítette el aktualitását, sőt! Most is rendkívül fontos.

Március 8-án világszerte a nőket ünneplik. 1857-ben ezen a napon lázadtak fel a New York-i textilgyárak munkásnői a tarthatatlan munkakörülmények miatt, 60 évvel később ezen a napon harcolták ki maguknak a választójogot az orosz feministák, 1908 után pedig a világ több országában is elkezdték ilyenkor ünnepelni a nőket. De vajon van még ma is szerepe a nőnapnak, vagy mostanra egy egyszerű ünneppé vált, amikor a férfiak virágot adnak a nőknek?

Sokak kedvence lett ez a meme, nem véletlenül: A mai nők nem virágot szeretnének, hanem egyenlő jogokat az élet minden területén. Forrás imgflip.com

Nőnapon általában évről-évre ugyanazt tapasztalom: a város tele van virágárusokkal, a facebook falam pedig esetlen  nőkről szóló posztokkal, én pedig furcsán érzem magam, ha egy férfi ismerősömtől kapok valamilyen ajándékot. Sokak szemében a nőnapnak ma már csupán szimbolikus jelentősége van. Esetleg megemlékeznek arról, hogy mennyit javult az elmúlt 150 évben a nők helyzete és nyugtázzák, hogy most már egyenlőség van férfi-és nő között. Annak ellenére, hogy rengeteg minden változott az elmúlt évszázad során és a fejlett országokban élő, középosztálybeli nők helyzete sokat javult, a nőnap eredeti üzenete még ma is aktuális:

elő kell mozdítani a nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőséget.

Közel 170 évvel ezelőtt, 1857. március 8-án, több tízezer ruhagyári munkásnő vonult New York utcáira, hogy tüntessenek a rossz munkakörülmények és a nőket érő megkülönböztetés ellen. A 20. század elején nők százezrei emelték fel a hangjukat, szavazati jogot és egyenlő bánásmódot követelve világszerte. Ezt követően egyre több ország vezette be az általános választójogot, ami jelentős mérföldkő a feminizmus történetében. A nemzetközi nőjogi mozgalmak 1908-tól kezdve ünnepelték a nőnapot, amit aztán az ENSZ 1977-ben fogadott el, mint hivatalos nemzetközi ünnep. A 21. században úgy tűnhet, már nincs jelentősége az ünnepnek, hiszen a nők elérték, amit akartak: egyenlő jogaik vannak, emancipáltak.

Persze a virág is csodás gesztus, de fontos, hogy lássuk azt, miért született meg ez a nap több mint 160 éve. Forrás GETTY IMAGES

Gyakran hangzik el a kérdés, hogyha tényleg egyenlőek szeretnének lenni a nők, akkor miért kell ünnepelni őket? A válasz egyszerű. A jog előtti egyenlőség nem jelent valódi egyenlőséget, még a legfejlettebb országokban is éri hátrány a nőket a férfiakkal szemben.

A munkaerőpiacon tapasztalt hátrányok, a bérkülönbségek, a mindennapi szexizmus és a nőket érő erőszak mind ismert jelenségek. Mindezek mellett pedig számos olyan területe van még ma is a világnak, ahol a nők a jog előtt sem egyenlőek, gondoljunk csak Iránra vagy Afganisztánra. A nemzetközi nőnap fontossága ebben rejlik.

Ezen a napon tanulhatunk a nőket érő hátrányos megkülönböztetésről, a nők helyzetéről a világ különböző tájain és a környezetünket is edukálhatjuk ezekben a témákban.

Kiemelt tartalom
Magyarországon nőnek lenni vegyes fogadtatású tragikomédia – szubjektív vallomás a nőnap margójára Magyarországon nőnek lenni vegyes fogadtatású tragikomédia – szubjektív vallomás a nőnap margójára 2024.3.8 19:26

A NANE és a Patent Egyesület épp ezért tartják fontosnak a nőnapot és szerveznek nőnapi kampányokat és eseményeket március 8-a köré. A két szervezet munkatársa, Molnár Via a Refreshernek elmondta, hogy a nőnapi kampányok lehetőséget adnak arra, hogy szélesebb körben is felhívják a figyelmet a nőket érintő problémákra. 2022-ben a a NANE Egyesület, a Patent Egyesület és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség megkérdezték a magyar nőket arról, hogy milyen nőket érintő változásokat és intézkedések tartanak fontosnak.

"Nem akarunk virágot és csokit!" Forrás Getty Images Europe

Ez alapján állították össze a nőnapi 12. pontot, amelyben olyan követeléseket fogalmaztak meg, minthogy kerüljön vissza az iskolai tantervekbe a férfiak, lányok és fiúk egyenlőségét támogató tartalom, változtassák meg az erőszakkal kapcsolatos eljárások rendjét, járjon komolyabb büntetés a nők elleni erőszakért és tiltsák be a nők elleni munkahelyi diszkriminációt. A Patent Egyesület idén gyűjtést szervez a Nőjogi Perselybe, a befolyt összegből a nők elleni erőszak áldozatait támogatják a jogaik gyakorlásában.

Persze nincs azzal baj, hogyha valaki virágot vesz a szeretteinek. De ha szeretnénk nőnapon valóban a nők jogaival és helyzetével foglalkozni, ösztönözzük arra a saját közösségeinket, barátainkat, akár munkahelyünket, hogy nőnapi virág helyett inkább egy nőjogi tréningre fordítsák a pénzt. Beszélgessünk a nők helyzetéről, nézzünk meg egy feminista filmet vagy menjünk el nőnapi programokra, ahol egyszerre szórakozhatunk és tanulhatunk a nők helyzetéről.