2023.2.20 14:01
Olvasási idő 1:29
Maier Péter Szécsi Krisztián

Ókori dildó vagy péniszalakú mozsártörő? – Ez lehet az általunk ismert legrégibb szexjáték

KULTÚRA SZEX SZEXUALITÁS

Nem teljesen biztos, hogy a kétezer éves fafallosz szexuális segédeszköz volt, de erősödik a gyanú ezzel kapcsolatban.

1992-ben talált falloszalakú fadarab tartja lázban az internetet, amelyet eddig szövőeszköznek tekintettek, most viszont úgy néz ki, kénytelenek újravizsgálni az eredeti elképzelést. Az egyértelmű, hogy a római korból származó fatárgy alakja a férfi nemiszervek formáját idézi, a kérdés csak az, vajon a legrégebbi ismert szexuális segédeszközhöz van-e szerencsénk, vagy csupán egy falloszalakú mozsártörőről van szó:

A vindolandai fafallosz. "Be kell vallanom – mondta Rob Collins, a Newcastle-i Egyetem régészeti adjunktusa –, egy részem arra hajlik, hogy magától értetődő, hogy ez egy pénisz." Forrás Newcastle-i Egyetem

Az sem elképzelhetetlen, hogy szimplán egy szoborról beszélünk, hiszen tudjuk jól, hogy az antik kultúrában a fallosz mint bolygónk természetének egyik jelentős geometriai formája, folyamatosan visszaköszönt a művészetben.

A northumberlandi Vindolanda erődjéban talált fafallosz 16 cm hosszú, de a kutatók szerint valószínűleg rendeltetésszerű felhasználásának (bármi is az) idejében nagyobb lehetett, ugyanis a régészeti fa hajlamos összezsugorodni. A fadarabot egyébként egy árokból szedték ki, mellette több ruhaanyagot is találták, ezért gondolták sokáig, hogy szövőtárgy volt. 

Kiemelt tartalom
Túlórák, injekciókkal ébren tartott erekciók: így készültek a kilencvenes évek legendás pornófilmjei Magyarországon Túlórák, injekciókkal ébren tartott erekciók: így készültek a kilencvenes évek legendás pornófilmjei Magyarországon 2024.2.25 10:07

Természetesen óvatosan kell kezelnünk a vindolandai tárgy dildólétéről szóló elméleteket, mert nem is biztos, hogy élvezeti eszköz volt a maga idejében, Rob Collins, a Newcastle-i Egyetem régészeti adjunktusa szerint sajnos az is elképzelhető, hogy kínszóeszközként használták.

A vindolandai fafallosz Forrás Newcastle-i Egyetem

Mindenesetre a szerkesztőségünkben többen is érdeklődnek az antik kultúra iránt, nem is ért minket váratlanul a rómaiak komplex viszonya a fallikus alakzatokhoz, ezen felbátorodva össze is raktunk nektek egy kis latin nyelvleckét. Innen átadnám a szót Szécsi Krisztián kollégámnak:

Azonfelül, hogy az antikvitás a magasirodalomhoz tartozó műveknek, műfajoknak engedett teret, érdemes megjegyezni, hogy a vulgaritás sem egy újkeletű dolog. Az obszcén tartalmak s nyelvhasználat már az ókori irodalom kezdete óta remekül megfért az igazi komoly írásokkal. A falfirkák, a korai graffitiknek hála igazán részletes képet kaphatunk arról, hogy milyen is volt a köznapi latin (vulgaris Latinus), milyen korabeli szlenggel és szókinccsel dolgozott, s hogy hányféle szinonima létezett a 'f*sz' szóra. Kis érdekesség, ezeknek a java valamiért nő nemű szó (a latinban három nem létezik: férfi, nő és semleges).

mentula (a leggyakoribb szó a f*szra)
verpa (kevésbé használt szó, bár Catullusnál 28 alkalommal jelenik meg)
muto/mutto (Martialis harmadik epigrammás könyvében írja egyik költeményében: „Phoebus, igazi nagyf*szú fiúkkal fekszel össze, ám ami nekik igen, neked többé már nem áll fel“ – saját fordítás)
penis (az ógörög 'peosz' szóból jött át, elsődleges jelentése farok volt)
cauda (Horatius-nál többször visszatérő szó, szintén farok a jelentése)
nervus (elsődleges jelentése ín)
fascinum/ fascinus
coles/caulis
glans
pipinna (gyereknyelvben volt használatos, magyar megfelelője a kuki lenne)
gurgullo
sopio (ez igazán nagy f*szt jelölt, magyar viszonylatban a lőcs lenne a megfelelő fordítás)