2023.3.20., hétfő

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Filmek és sorozatok
Maier Péter
2023.2.20 9:49
Olvasási idő  0:52

Német nyelvű film tarolt a BAFTA-gálán, Austin Butler sem ment haza üres kézzel – mutatjuk a díjazottakat

Nagy átfedés lehet a brit díj és az Oscar nyertesei között.

Maier Péter
2023.2.20 9:49 Olvasási idő  0:52
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

Rekordot döntött a Nyugaton a helyzet változatlan című háborús Netflix-film, amely hét díjat nyert a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztó gáláján. Edward Berger rendezése az első nem angol nyelvű film, amely ennyi szobrot kapott a díj története során. Az 1929-es Remarque-regényből készült új feldolgozásé lett a legjobb filmnek, a legjobb idegennyelvű filmnek, a legjobb rendezőnek, a legjobb adaptációnak, illetve a legjobb eredeti filmzenéért, a legjobb hangért és a legjobb fényképezésért járó elismerés. Mindezt egyébként tizennégy jelölésből.

 

A Nyugaton a helyzet változatlan alkotói: (balról) James Friend operatőr, Malte Grunert producer és Edward Berger, a film rendezője Forrás: Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images

 

Austin Butler sikeresen bezsebelte a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat, nagyon nehéz elképzelni, hogy ne kapná meg ugyanezt az Oscar-gálán is az Elvis-ért, bár ki tudja, vannak erős versenytársak. Baz Luhrmann filmje kilenc jelöléséből emellett még két szobrot nyert, a legjobb szereposztásért és a legjobb sminkért.

 

Austin Butler a február 19-i BAFTA-gálán Forrás: Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images

 

A legjobb női főszereplő díjat Cate Blanchett kapta, a Tár című filmben nyújtott alakításáért, ő is komoly várományosa az Oscarnak. 

 

Cate Blanchett a február 19-i BAFTA-gálán Forrás: Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images

 

Az utóbbi időben körberajongott brit filmet, A sziget szellemeit sem hagyták figyelmen kívül odahaza. Tíz jelöléséből négyet meg is nyert, méghozzá a legjobb brit filmnek, a legjobb eredeti forgatókönyvnek, valamint a legjobb férfi mellékszereplőnek (Barry Keoghan) és a legjobb női mellékszereplőnek (Kerry Condon) járó díjakat.

 

Barry Keoghan (A sziget szellemei) a legjobb férfi mellékszereplőnek járó szoborral a február 19-i BAFTA-gálán Forrás: Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images

 

Állítólag most a BAFTA számít az Oscar legfontosabb előszobájának, a leghype-oltabb filmes díj átadója egyébként március 12-én lesz, magyar idő szerint pedig 13-án hajnali 1-kor.

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  Dave Benett/Getty Images
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában filmek és sorozatok
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra