2023.2.12 9:38
Olvasási idő 6:01
Kovács M. Dávid

Nem csak Curtis kólázós klipje teszi izgalmassá a néhány nap alatt lakatlanná tett magyar kastélyt

Nem csak Curtis kólázós klipje teszi izgalmassá a néhány nap alatt lakatlanná tett magyar kastélyt
Forrás Curtis: Topon vagyok (klip)
UTAZÁS CURTIS KASTÉLY MAGYARORSZÁG

Nem először láthattuk a képernyőn az iszkaszentgyörgyi Amadé–Bajzáth–Pappenheim-kastélyt, az állami tulajdonban lévő ingatlan ugyanis több magyar és külföldi produkcióban is feltűnt már. A finn bérlő hiába gondozta szeretettel az épületet, mennie kellett.

„Viszlát legkedvesebb magyar falum, hiányozni fogsz, a legjobb és legkedvesebb magyarok, akik ott élnek“ – írta választott hazájának nyelvén Ari Kupsus, az iszkaszentgyörgyi Amadé–Bajzáth–Pappenheim-kastély finn bérlője, miután az állam azonnali hatállyal felmondta a szerződését, így alig másfél hete maradt arra, hogy kipakolja bútorait, értéktárgyait, és elhagyja jelenlegi otthonát.

A finn mecénás közlése szerint a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Kft. azért tette ki őt a több száz éves épületből, mert engedélyezte, hogy itt forogjon egy „híres énekes“ legújabb videóklipje. Hamarosan az is kiderült, hogy ez a népszerű magyar előadó nem más, mint Curtis, akinek éppen január második felében jött ki a Topon vagyok című klipdala.

„Curtis a háznál, figyeld mint mond az öreg, fehér volt a nózi, míg ti szívtátok a füvet“ – szövegeli az újpesti rapper a számban, miközben szipogva, kábítószert imitáló fehér porral az arcán hátradől egy székben. A díszletet a Jimy J. Hollywood által rendezett videóban az Ari Kupsus által rendben tartott, iszkaszentgyörgyi kastély, valamint néhány ledér öltözetű nő szolgáltatta.

A magyar várak és kastélyok kezelésével foglalkozó állami cég hamarosan azt közölte, hogy a szerződést a Curtis-féle klipforgatástól függetlenül is felbontották volna, ugyanis az előnytelen volt a magyar állam számára, a bérlő ráadásul – a tájékoztatásuk szerint – folyamatosan meg is szegte azt.

A drogozás és mindenféle egyéb, a magyar műemlékek népszerűsítésétől távolálló tartanlom, az nem egy ilyen kastélyba való, de hangsúlyozom, a klipforgatás csak egy nagyon konkrét esete volt azoknak a szerződésszegéseknek

– reagált a 24.hu cikkére Oláh Zsanett, a NÖF ügyvezető igazgatója, aki decemberben vette át a cég vezetését.

Az állami cég álláspontja szerint Ari Kupsusnak kötelessége lett volna előre bejelenteni a klipforgatást, az ő értelmezése szerint azonban a szerződés vonatkozó kitétele csak koncertekre és más kulturális eseményekre vonatkozott, emiatt gondolta úgy, hogy nem kell beszámolnia a forgatásról.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-TESZT: Te melyik szexista locsolóvers lennél? REFRESHER-TESZT: Te melyik szexista locsolóvers lennél? 2024.3.30 10:09

Noha a kastély kirúgott bérlője, Ari Kupsus főszezonban maga is lakta az ingatlant, az bizonyos időpontokban (áprilistól szeptemberig, hetente több alkalommal), vezetett sétákon mégis látogatható volt.

De hol van ez a kastély, és miről lehet ismerni?

A Curtis-klip díszleteként szolgáló Amadé–Bajzáth–Pappenheim-kastélyt egy Fejér megyei településen, a Székesfehérvárhoz közeli Iszkaszentgyörgyön találjuk, ami az alig valamivel több mint kétezres lélekszámú falu polgármestere szerint lényegében „Székesfehérvár Szentendréje vagy szőlőskertje“, legnagyobb értéke pedig éppen ez a barokk épület.

A barokk grófi lak legrégebbi részei az 1730-as évekből származhatnak, legalábbis ekkor teszik az első említést a kastélyról. Iszkaszentgyörgy területén egykor három település (Iszka, Szentgyörgy és Atya) állt, a vidék pedig a mai Szlovákia területéről származó Amadé család birtokához tartozott, a kastélyt is az apai ágon később kihalt főnemesi család egyik sarja, Amadé Antal építtette.

Az iszkaszentgyörgyi Amadé–Bajzáth–Pappenheim-kastélyban a barokk kortól a 20. századi neobarokkig minden stílusjegy fellelhető. Forrás Amadé Bajzáth Pappenheim chateau / Facebook

Az épület aztán 1800-ban a veszprémi püspök, Bajzáth József tulajdona lett, aki hamarosan jelentős építkezésekbe fogott. Évtizedekkel később, 1870-ben a kastély a Bajzáth család házassága révén a Pappenheim grófokhoz került. Ez az időszak egybeesett az ország más pontjain is tapasztalható kastélyépítési lázzal: Pappenheim Siegfried is jelentős átépítésekbe kezdett, amit felesége, Károlyi Erzsébet hozományából igyekezett fedezni, a tervezést pedig egy müncheni építészprofesszorra, Gabriel Seidlre bízta.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te mennyit tudsz a magyar tüntetésekről? REFRESHER-KVÍZ: Te mennyit tudsz a magyar tüntetésekről? 2024.3.2 9:53

A központi kastély közel negyven helyiségből állt, a földszintjén lakott a gróf és a grófné három-három szobában (háló-szalon-dolgozó), az emeleten volt az ebédlő, egyik oldalán a díszes berendezésű gazdag könyvtárral. Négy gyermekük a 12 szobás kiskastélyban lakott, az új épületben voltak a vendégszobák és egy második könyvtár, továbbá az is beszédes, hogy az istállóban vörös márványitatók voltak, ám a lovakat nem sokáig tartották itt.

A Pappenheim családhoz köthető Iszkaszentgyörgy egy másik nevezetessége, a település határában magasodó kőgúla, amit „a magyar piramisként“ szoktak emlegetni – és amit a legenda szerint egy szerelmi dráma nyomán állítottak.

A Pappenheimek a második világháború végéig birtokolták a kastélyt, 1944 tavaszától októberig itt működött a finn nagykövetség, aminek később még nagy jelentősége lesz az épület történetében. Falai között később kórház, menekültszállás, Beszkárt-üdülő, illetve munkásszálló is üzemelt, majd a kastély a hatvanas években a helyi tanácshoz került. Itt kapott helyet a hivatal, a helyi rendőrőrs, egy vegyesbolt, egy gyógyszertár és egy posta, majd a művelődési ház, a könyvtár, a mozi és az általános iskola, valamint szolgálati és bérlakásokat is kialakítottak benne.

Összességében elmondható, hogy az egymást váltó tulajdonosok mindig a saját igényeiknek megfelelően alakították a birtokot. A kastélyt egyébként ma is park veszi körül, amelynek teraszos kialakítása egyedülálló volt a megyében. Mindez egy külföldi utazásnak köszönhető: a 20. század elején Pappenheim Siegfried és felesége, valamint Schusstig nevű főkertészük hosszabb időt töltöttek Angliában, ahol sorra járták a főúri kastélyokat, hogy inspirációt és ötleteket gyűjtsenek. A francia mintára tervezett neobarokk kert – Magyarország egyetlen “formal garden”-je – még ma is rejt néhány növénykülönlegességet.

A kastélyt park veszi körül, amelynek teraszos kialakítása egyedülálló volt Fejér megyében. Forrás Amadé Bajzáth Pappenheim chateau / Facebook

A park mai arca azonban csak nyomokban emlékeztet a hajdani állapotokra. „Az egykori tájképi kertből nem sok maradt meg. Nagyobb értékes fapéldányok csak nyomokban találhatók. A növényállomány elvadult, az utak, ösvények csak részben követik az egykori utak nyomvonalát. A teraszos kert hajdani szépségére ma már csak az egyre jobban elvadult buxusok és tuják, a többé-kevésbé romos kerti építmények utalnak“ – írták egy rendszerváltás utáni tanulmányban.

Hogy került mindez egy finnhez?

Ari Kupsus több mint húsz évvel ezelőtt érkezett Magyarországra, egy dél-kelet-európai utazás sodorta Budapestre. Egy nyári reggelen futott be a vonata a Keleti pályaudvarra, majd annyira beleszeretett az épületbe, hogy végül itt maradt. „Első nap kilenc órán át 36 fokos kánikulában róttam Budapest utcáit, majd a második napon elmentem a Finn Nagykövetségre, ahol megkaptam az itteni finn cégek listáját. Őket megkeresve, aztán hamar találtam munkát“ – mesélte a B Cool 2020-as interjújában.

Kiemelt tartalom
Tavaly öt hónap alatt ettünk annyit, mint amennyit egész évben kellett volna – Hogyan lehetne fenntarthatóbb a táplálkozás? Tavaly öt hónap alatt ettünk annyit, mint amennyit egész évben kellett volna – Hogyan lehetne fenntarthatóbb a táplálkozás? 2024.2.22 11:28

Kupsus szerencsés fickó: eleve jómódú családba született, majd amikor befejezte a tanulmányait, épp nagy munkaerőhiány volt Finnországban, így szinte azonnal el tudott helyezkedni az egyik divatáruháznál, ahol kilenc hónappal később igazgató lett. Több mint tíz évet töltött a divatszakmában, olasz divatházaknál tanult, több finn divatáruházat is vezetett, illetve kétszer is a legjobban öltözött finn férfinak választották. Ezt követően Martti Ahtisaari finn köztársasági elnök személyi stylistja lett, hamarosan pedig Paavo Lipponen finn miniszterelnököt, Lennart Meri észt köztársasági elnököt, valamint több orosz minisztert is ő öltöztetett.

A finn férfi több mint tíz év után döntött úgy, hogy inkább elhagyja a divat világát. Ezt követően előbb Szentpéterváron, majd Kuala Lumpurban, Szingapúrban és Varsóban is élt, és már éppen visszatért volna hazájába, amikor váratlanul beleszeretett Magyarországba, és Budapesten telepedett le. Iszkaszentgyörgyre a finn nagykövetség közvetítésével került, mivel a finnek meg szerették volna hálálni, hogy a háború idején a faluban kapott menedéket a helyi kirendeltségük.

Az iszkaszentgyörgyi egykori grófi rezidencia kedvelt helyszíne a filmforgatásoknak is. Forrás Amadé Bajzáth Pappenheim chateau / Facebook

Kupsus egész pontosan 2012-ben bérelte ki a jobb sorsra érdemes, állami tulajdonban lévő kastélyt, amit saját költségén újíttatott fel és bútorozott be. Nagyjából egy évvel a birtokba vétel után tudott beköltözni az 1700 négyzetméteres épületbe, amit egészen mostanáig gondozott, a bútorok mellett élettel, programokkal és eseményekkel töltött meg – és abban is nagy szerepe volt, hogy Iszkaszentgyörgy 2016-ban a finnugor népek kulturális fővárosa lett, fellendült a helyi turizmus.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-TESZT: Te melyik magyar köztársasági elnök lennél? REFRESHER-TESZT: Te melyik magyar köztársasági elnök lennél? 2024.2.17 9:04

Amikor Kupsus beköltözött, még csak nagyon kevesen ismerték az iszkaszentgyörgyi kastélyt. „Még maguk a fehérváriak sem nagyon tudtak róla, mert 30 évig nem volt használatban. Amióta elkezdtem foglalkozni vele, látom, hogy nekik is nagyon fontos és büszkék arra, hogy Iszkaszentgyörgy mára egy nemzetközi falu lett“ – mondta a 2020-as interjúban a finn mecénás.

És hogy milyen (volt) egy ekkora kastélyban tölteni a mindennapokat?

Nagyon jó, de jobb lenne, ha nekem is lenne személyzetem, mint a kastély régi lakóinak, mert nagyon fárasztó és időigényes mindent egyedül csinálni. Nem annyira idillikus a hangulat, mint a régi időkben: minden reggel az első dolgom a pókhálózás és a legyek összeporszívózása, és ha az embernek ki kell mennie a mosdóba, az is igen hosszú út.

Noha Kupsus a saját pénzét költötte az üresen álló ingatlanra, illetve annak berendezésére, az továbbra is állami tulajdon maradt, a most felmondott, 5+5 évre szóló szerződést 2021-ben kötötte meg vele a NÖF. A bérlő – a saját elmondása szerint – kisebb sokkot kapott, amikor február elején közölték vele, hogy mindössze tíz napja van arra, hogy elhagyja és üresen visszaszolgáltassa a kastélyt.

Curtisék forgattak itt először?

Ó, dehogy! Iszkaszentgyörgy egykori grófi rezidenciája kedvelt helyszíne a különböző forgatásoknak.

Itt forgatták például A tanú 1994-es folytatásának, az ugyancsak Bacsó Péter által rendezett Megint tanúnak a „libacombos“ jelenetét, a Rudolf Péter-féle Kossuthkifli, valamint Nemes Jeles László Napszállta című filmjének bizonyos jeleneteit is.

Kiemelt tartalom
Karácsony Gergely vs. Orbán Viktor: Elemeztük a magyar politikusok TikTok-csatornáját Karácsony Gergely vs. Orbán Viktor: Elemeztük a magyar politikusok TikTok-csatornáját 2024.1.13 15:26

Ezek mellett több külföldi produkcióhoz is készültek itt felvételek, a kastély feltűnt például a Netflix Shadow and Bone – Árnyék és csont című sorozatában is, amelyben azt az árvaházat alakítja, amelyben Alina és Mal felnőttek.

Mi lesz most a kastéllyal?

Noha a kastélyt késő tavasztól kora őszig lakták, a főszezon alatt lényegében bárki előtt nyitva állt, ráadásul pezsgő kulturális eseményeknek adott otthont. „Véget ért a magas kulturális élet Iszkaszentgyörgyön“ – ezzel a felütéssel jelentette be Ari Kupsus, hogy az állam egyik napról a másikra felmondta a bérleti szerződést.

A finn bérlőnek azonnali hatállyal kellett kipakolnia, és üresen visszaszolgáltatnia az iszkaszentgyörgyi kastélyt. Forrás Amadé Bajzáth Pappenheim chateau / Facebook

Kupsus ugyanebben a posztjában tért ki arra is, hogy a kastély hamarosan kiürül, valamennyi enteriőr eladósorba kerül. Az egykori grófi lak életében ezzel új fejezet kezdődhet, de hogy mit tud kezdeni a NÖF egy ekkora ingatlannal az elszálló energiaárak mellett, miközben még számos várunk és kastélyunk is a kezelése alatt áll, egyelőre kérdéses.

A jelenlegi ismereteink birtokában az azonban nagyon is gyanítható, hogy most egy darabig nem látogathatjuk majd az iszkaszentgyörgyi kastélyt.

A keddi posztjában már finnországi szülővárosából, Tamperéből bejelentkező Kupsust az iszkaszentgyörgyiek nem egyszerűen befogadták, hanem meg is szerették – olyannyira, hogy a bejelentést követően aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy a falu finn mecénása maradhasson, a NÖF pedig másítsa meg a döntését.