2023.3.19., vasárnap

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Kultúra
Masszi-Rigó Csilla
2023.2.3 11:43
Olvasási idő  0:42

60 év után újra láthatjuk Gustav Klimt egyik legcsodásabb képét

A Vízi kígyók II. az osztrák származású festő leghíresebb műveit felsorakoztató arany-korszakában készült, 100 éves története pedig rendkívüli izgalmakat és fordulatokat rejt.

Masszi-Rigó Csilla
2023.2.3 11:43 Olvasási idő  0:42
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

Péntektől, közel hatvan év után ismét kiállítják Ausztriában a leghíresebb osztrák festő, Gustav Klimt mozgalmas múltú festményét. A Vízikígyók II. című vászon – amely najádokat (vagyis folyókban, vizekben élő erdei nimfákat) ábrázol egy vörös kígyó ölelésében – Klimt arany korszakának egyik jelentős alkotása, amelyen a mai sikerét kiváltó aranylemezes technikát kikísérletezte.

 

A képet sokáig egyáltalán nem ismerte a közönség, az 1907-ben befejezett alkotást ugyanis csak igen ritkán állították ki. 

 

Gustav Klimt vízikígyók II. című festménye. Forrás: Wikipedia/ Gustav Klimt


Az eredetileg egy osztrák műgyűjtő házaspár tulajdonában lévő képet a nácik Ausztria 1938. évi német bekebelezése után elkobozták. Ezután a művész törvénytelen fia, Gustav Ucicky filmrendező vásárolta meg - mondta el az AFP francia hírügynökségnek Markus Fellinger kurátor.

 

A képet utoljára 1964-ben mutatták be Bécsben, utána feledésbe merült, egészen 2013-ig, amikor Ucicky özvegye 112 millió dollárért eladta Dmitrij Ribolovjov orosz oligarchának, az AS Monaco tulajdonosának.


A mostani kiállítás számára a bécsi Belvedere múzeum fedezte fel újra, amely az amszterdami Van Gogh múzeummal együttműködve a Klimtet ihlető művészekről (Margaret MacDonald Mackintosh, Auguste Rodin és mások) készült ambiciózus tárlatra.
 

A Vízi kígyók II. május 29-ig látható a Belvedere múzeumban, amelyben jelentős gyűjteményt őriznek Gustav Klimt műveiből.

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  Wikipedia/ Gustav Klimt
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában kultúra
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra