2022.10.31 16:37
Olvasási idő 2:00
Szöllősi Anna

„Az elmém és én nem mindig jövünk ki egymással” - Selena Gomez mentális betegségéről beszélt

„Az elmém és én nem mindig jövünk ki egymással” - Selena Gomez mentális betegségéről beszélt
Forrás GettyImages/Axelle/Bauer-Griffin
ZENE MENTÁLIS BETEGSÉG SELENA GOMEZ

Selena Gomeznek rengeteget segített, amikor kézhez kapta a diagnózist.

Az énekesnő a hamarosan megjelenő, My Mind & Me (Az elmém és én) című dokumentumfilmje előzetesében beszélt arról, hogyan próbál megbirkózni a mentális betegséggel, ami az emberek több mint egy százalékát érinti. Selena Gomez 2020-ban keresett fel egy szakembert, és ekkor kapta kézhez a diagnózist is, miszerint bipoláris zavarral küzd – idézte fel a Rolling Stone.

Az elmém és én. Nem mindig jövünk ki egymással, és néha nehezen veszem a levegőt is

– írta az énekesnő. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Selena Gomez (@selenagomez) által megosztott bejegyzés

Gomez a betegségét egy gyerekkori emlékkel állította párhuzamba: ekkoriban rettegett a villámlástól és a mennydörgéstől, de miután egy gyerekkönyvben utánaolvasott a természeti jelenségeknek, a félelme is elszállt.  

„Minél többet tanulsz róla, annál kevésbé fogsz félni tőle. Ez tényleg segít“ – mondta. Az énekesnő korábban arról is beszélt, hogy hatalmas terhet vett le a válláról a diagnózis, hiszen az sok mindent megmagyarázott. 

@vanityfair In her confessional documentary, ‘My Mind & Me,’ #SelenaGomez♬ original sound - Vanity Fair

Gomez még csak 30 éves, de már eddig is sok megpróbáltatáson ment keresztül: autoimmunbetegséggel küzdött, ami miatt veseátültetésen is átesett.  A dokumentumfilm - amit Alek Keshishian rendezett - november 4-én debütál az Apple TV+-on, és az énekesnő életét és karrierjét követi nyomon az elmúlt hat évben.

Mikor kell bipoláris zavarra gyanakodnod?  

A bipoláris zavar, vagy mániás depresszió a National Institute of Mental Helath definíciója szerint egy olyan mentális betegség, ami drasztikus és szokatlan változást okoz a hangulatban, az energiában, az aktivitási szintben, emellett problémát jelenthet a koncentrációban és egyeseket gátol a mindennapi feladatok elvégzésében is. 

Kiemelt tartalom
A zaklatás lélektana: miért és hogyan lesz valakiből megszállott “stalker”? A zaklatás lélektana: miért és hogyan lesz valakiből megszállott “stalker”? 2024.6.6 17:07

A Semmelweis Egyetem tájékoztatása szerint a főleg tinédzserkorban megjelenő, élethosszig tartó, de jól kezelhető betegségre a hipomániás, mániás és a depressziós epizódok váltakozása jellemző.

A betegségnek két típusa van: egyik esetben a mániás és depresszív időszakok váltják egymást, míg a másik típusánál a hipomániás és depresszív időszakokkal kell megküzdenie a betegnek. Ilyenkor fennáll a veszélye annak is, hogy a pácienst félrediagnosztizálják depresszióval, hiszen a hipomániás időszak enyhébb, rövidebb és kevésbé befolyásolja az életminőséget, ezért a szakemberek csupán a depresszív időszakra koncentrálnak. A mániás időszak hosszabb, és jellemző rá az emelkedett hangulat, felgyorsult beszéd, gondolkodás, a lecsökkent alvásigény és a felfokozott aktivitás, de akár téveszméket és hallucinációkat is tapasztalhatunk. 

Kialakulásában szerepet játszhat az öröklődés, egy-egy krízishelyzet, vagy akár az évszakok változás is, sőt egyes esetekben összefüggésbe hozható a droghasználattal.

Hogyan kezeld? 

Ha bebizonyosodik, hogy bipoláris zavarral küzdesz, érdemes minimalizálni a téged ért  ingereket, nyugodt környezetet biztosítani és a fontos döntéseket elhalasztani addig, amíg tart a mániás és hipomániás epizód. A terápia segíthet felkészülni egy esetleges krízishelyzetre, a szakember tanácsára pedig a gyógyszeres kezelés is szóba jöhet - emlékeztet az Egészségvonal

Ha a bipoláris zavar, vagy akár más mentális betegség  jeleit észleled magadon, fontos, hogy mihamarabb felismerd a bajt és segítséget kérj vagy a háziorvostól, vagy fordulj pszichiáter szakemberhez! A kezeletlen mániás depressziónál az egyes epizódok gyakoribbá és intenzívebbé válhatnak, és a depresszív szakaszban előfordulhatnak öngyilkossági gondolatok; ha ilyet tapasztalsz magadon vagy a környezetedben, tárcsázd a 112-t vagy a Magyar Lelki Elsősegély Szolgálatok Szövetségét (LESZ) a 116-123 -as, éjjel-nappal hívható, ingyenes számon.