2023.3.26., vasárnap

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Életmód
Szécsi Krisztián
2023.1.16 18:10
Olvasási idő  1:26

Ma van az év legszomorúbb napja - na de mi is az a Blue Monday?

Azt mondják január harmadik hétfője a legszomorúbb nap az évben.

Szécsi Krisztián
2023.1.16 18:10 Olvasási idő  1:26
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

Majd egy hónappal a decemberi ünnepi időszak meghittsége, az izzósorok villódzása, a forralt borgőzös tántorgások után - de szintén még egy hónapnyira a Bálint-nap olcsó csokoládéitól és a levéltetves virágcsokroktól -, január harmadik hétfőjére esik az év legszomorúbb napja, a Blue Monday.

Honnan is ered a "Kék nap" elnevezés?

A Blue Monday elnevezés először 2005-ben jelent meg a sajtóban, amikor egy brit utazási iroda, a Sky Travel egyik PR-akciója alatt egy pszichológiai kutatásra hivatkozva a január harmadik hétfőjét nevezte meg az év legszomorúbb napjának. Az elemzés olyan tényezőket számba véve, mint a januári hónap időjárásának viszontagságai, a karácsony és a szilveszter utáni letörtség, az újévi demotiváció és a tenniakarás szükségességének érzete festette kékre ezt a napot.

 

Forrás: Fotó: feminema.files.wordpress.com

 

Bár sokan nem vélik tudományosnak azt a kijelentést, hogy ezen a napon mindenki kollektívan szomorúbb az átlagosnál, mégsem hagyható figyelmen kívül az úgynevezett szezonális hangulatzavar vagy depresszió (SAD). Ez az állapot nevéből sejthetően az évnek egy bizonyos szakaszában, általában ősszel jelentkezik, majd a tél folyamán teljesedik ki.

 

Legjellemzőbb tünetei közé tartoznak:

  • a reményvesztettség,
  • az ingerlékenység,
  • a tartósan fennálló rossz hangulat,
  • a csökkent energiaszint,
  • a szociális elszigetelődés, társas kapcsolatok elhanyagolása,
  • az aluszékonyság, fokozott alvásigény,
  • az érdeklődési kedv elvesztése az addig kedvelt dolgok iránt,
  • az étkezési szokások megváltozása, 
  • a súlygyarapodás,
  • a koncentrálási és döntéshozatali nehézség.

Kihangsúlyozandó, hogy a szezonális depresszió és a major depresszió nem ugyanazt a lelki állapotot jelöli. Az utóbbi diagnózisát minden esetben szakember állítja fel (például pszichiáter) egy részletes és mindenre kiterjedő rendszer alapján. 2021-es adatok alapján hazánkban a felnőtt lakosság körülbelül 15%-át érinti élete során a major depresszió és átlagosan évente a magyarok 7,1%-a tapasztalja meg, ez körülbelül 700 ezer embert jelöl. Nemre lebontva is jelentős differenciát találunk: a depresszió megközelítőlegesen a nők 20%-át, míg a férfiak esetében „csupán“ 9%-ukat érinti. 

Minden esetben a szezonális hangulatzavar és a major depresszió kulcsa a terápiában rejlik. Társadalmunk szerencsére egyre elfogadóbb a mentális és lelkieredetű betegségekkel kapcsolatban, így ha valamiért ténylegesen hálásak lehetünk az instagramos lelki coach-oknak azaz, hogy ténylegesen szociális kérdéssé tették a mentális higiénia fontosságát.

 

Ne feledd: terápiára járni nem gáz!

 

Ha bármikor azonnali lelki segítségnyújtásra lenne szükséged, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) 0-24 órában elérhető a 116-123 és a 06 80 810-600 telefonszámokon.
Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  Fotó: Pixar Animation Studios/ Walt Disney Pictures
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában életmód
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra