ma 2024.10.15 14:24
Olvasási idő 1:02
Maier Péter

Hide the Pain Harold a reneszánszát éli: nemcsak szakdolgozatot írtak róla, hanem még az újraélesztést is vele oktatják

ARCOK ELSŐSEGÉLY HIDE THE PAIN HAROLD INTERNET MÉM TUDOMÁNY

Hide the Pain Harold nem veszett oda a halott mémek süllyesztőjében: Arató András egész internetet elárasztó képeiből nemrég szakdolgozat készült, miközben az Országos Mentőszolgálat Alapítvány vele mutatja be a pontos újraélesztést.

Arató Andrással, azaz Hide the Pain Harolddal, mutatja be a helyes újraélesztést új videójában az Országos Mentőszolgálat Alapítvány.

Az október 16-i újraélesztés nemzetközi napja alkalmából közzétett videóban a villamosmérnökből lett internetceleb „akkor nyomjuk neki!“ felkiáltással indul neki az életmentésnek, miután a fejében megszólaló kisangyaltól néhány tanácsot kap arra vonatkozóan, hogyan kell ezt csinálni.

A videóban Arató András többféle zenére, többféle jelmezben (például Baby Sharknak öltözve) mutatja be a helyes újraélesztést, amelynek lényege, hogy – miután kihívtuk a 112-t – nagyjából másodpercenként kétszer kell megnyomni az életveszélybe került ember mellkasát.

Ez tehát azt jelenti, hogy – ahogy a mentőalapítvány oldalán írják – nagyjából 100-120 BPM-es zenék tempóját kell felvenni a mellkasnyomások helyes végzéséhez.

Ehhez egy playlistet is összeállított az Országos Mentőszolgálat Alapítvány, amin régi és új slágerek egyaránt megtalálhatók. Az Aratóval készült videó ide kattintva nézhető meg.

Szakdolgozatot írtak a Hide the Pain Harold-mémekről

Arató András épp a napokban posztolt arról, hogy a csíkszeredai egyetemen szakdolgozatot írtak a Hide the Pain Harold-jelenségről.

Az egyszerű stockfotómodellnek indult, majd végül elmémesült nyugdíjas arca Demény Norbert Lajost, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem hallgatóját késztette tudományos munkára, aki a mémek vizuális retorikai és szemiotikai elemzésével foglalkozott a témában.

A Hide the pain Harold mémek nemcsak szimplán léteznek, hanem felépítésükben komplexek, elemezhető összefüggéseket tartalmaznak, tulajdonságaik pedig megfelelnek a memetikával foglalkozó tudósok által megállapított kritériumok döntő többségének

– írja Demény az Országos Széchenyi Könyvtár oldalán is olvasható szakdolgozat eredményismertető fejezetében.

A kutatási alannyá válás tényét maga Arató is örömmel fogadta, a tudományos munkára pedig egy Facebook-bejegyzésben hívta fel a figyelmet. „Végre kaptam egy jó könyvet. Rólam szól“ – írta a poszthoz csatolt képre.