ma 2024.10.11 13:46
Olvasási idő 1:42
Szöllősi Anna

Nyáry Luca: A modellkarrierem egyik legszebb pillanatából igazi rémálmot csináltak

DIVAT BÁNTALMAZÁS DIESEL MODELL NYÁRY LUCA SAVAGE X FENTY

Nyáry Lucát annyi verbális támadás érte a Diesel és Rihanna közös kampányában való részvétele miatt, hogy egy időre a közösségi médiától is visszavonul. Szeretné, ha az üzenete minél több helyre eljutna, szerinte senki nem érdemli azt, amit ő kapott.

Nyáry Luca pénteken egy Instagram-posztban számolt be arról, min kellett keresztülmennie azután, hogy legutóbbi divatkampányáról beszámolt a hazai média.

A Refresher adott hírt róla először, hogy többek között magyar modellekkel debütált a Rihanna érdekeltségébe tartozó Savage X Fenty és a Diesel közös kollekciója: Nyáry Lucát és Varjú Maját is az a megtiszteltetés érte, hogy a testpozitív és inkluzív márka legújabb fehérneműiben fotózták őket.

Az újságíróként, dalszövegíróként és fordítóként is dolgozó Nyáry egy bejegyzésben írta meg, mennyi nehézséggel és fájdalommal néz szembe azóta, hogy a kampánynak híre ment a magyar hírportálokon. Amellett, hogy a hazai, egyébként teljesen más profilú – nem divatfókuszú – média kattintásokra váltotta a sikerét, annyi verbális abúzus és támadás érte az elmúlt 24 órában, mint ezelőtt soha.

Nyáry Luca. A 23 éves magyar modellt egy khaki színű melltartóban, bugyiban, csipkés harisnyában és egy fekete fehérnemű szettben is fotózták. Az úttörő olasz márka és Rihanna víziója gátlástanul sokszínű és látványos kollekciójában ezen kívül bustier felsők, combharisnyák, hosszú kesztyűk, neccruhák, bodyk és kopott farmerek is szerepelnek.
Nyáry Luca a Savage X Fenty és a Diesel kollabjának egyik szettjében. Forrás Instagram / @spiritophile

„Nagyon, nagyon nehéz most megfogalmaznom, hogy mit érzek. Tegnap több hazai lap is úgy döntött, hogy az én „megosztó“ testemmel szerez kattintásokat magának. Az elsőnél abszolút nem merült fel bennem, hogy erre használnának, mivel ők egyébként is írnak divatról, de aztán sajnos olyanok is átvették, akiknek nagyon nem ez a profilja, ezzel olyan zaklatás- és gyűlöletcunamit szabadítva rám, amivel eddig sosem kellett megküzdenem, még politikai kiállásaim kapcsán sem.“

A modellkarrierem egyik legszebb pillanatából igazi rémálmot csináltak, és tegnap óta folyamatos gyomorgörccsel élek.

A bejegyzésben Nyáry leszögezi, hogy ő maga nem testpozitivitás-aktivista, és a kinézete nem politikai állásfoglalás vagy önszeretet-inspiráció, egyszerűen „így néz ki, létezik, és próbálja végezni a munkáját, amire felkérték.“ 

„Tényleg nem élhetek békében és csinálhatom azt, amit szeretek, amíg nem vagyok hajlandó lefogyni? Meddig leszek ágyútöltelék azért, mert kövér nőként nyilvános karriert mertem választani? Bűnözőket, bántalmazókat és csalókat sem szedtek úgy szét, mint egy nőt, akit nem tartotok szépnek. Rohadt megalázó ebben a helyzetben lenni, és nem érzem azt, hogy megérdemelném. Senki nem érdemli ezt“ – írja.

Nyáry Luca a történtek hatására úgy döntött, hogy egy időre a közösségimédia-felületein is visszavonulót fúj. „Azoknak, akik ebben a helyzetben is emberséggel fordultak felém, köszönöm. Miattatok bírtam ki eddig ezt a közeget, de most legalább egy időre ki kell magamat vonnom belőle.“

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

LUCA NYÁRY (@spiritophile) által megosztott bejegyzés

A poszt leírásában aztán még ennél is egyértelműbben fogalmaz: „Ezt pár napig fent fogom hagyni, mert szeretném, ha eljutna másokhoz, aztán egy időre deaktiválom/elhagyom a profilomat. Ha ez legalább egy embert arra motivál, hogy kedvesebb legyen önmagával, és másokkal, akkor talán megérte ezen keresztülmenni.“

Ha bántalmazás (akár, szóbeli, lelki, fizikai, szexuális vagy gazdasági erőszak) áldozata vagy, hívd ingyenesen a NANE Segélyvonalat a +36 80 505 101-as telefonszámon, ha pedig jogi természetű kérdésed van, keresd bizalommal a PATENT Egyesület szintén ingyenes jogsegély-szolgálatát a +36 21 20 22 083-as számon.