ma 2024.10.10 11:51
Olvasási idő 3:57
Nóra Szász

Megőrül az internet Moo Dengért, miközben fajtársai a vadonban a túlélésért küzdenek

Megőrül az internet Moo Dengért, miközben fajtársai a vadonban a túlélésért küzdenek
Forrás Carola Frentzen/picture alliance via Getty Images
TECH-TUDOMÁNY ÁLLAT ÁLLATFAJ ÁLLATKERT ÁLLATVÉDELEM ÁLLATVILÁG MOO DENG TERMÉSZET TERMÉSZETVÉDELEM

Moo Deng kiakasztotta a cukiságmérőt: a thaiföldi törpe víziló igazi sztár lett, emberek millióinak a szívébe lopta be magát. Eközben Nyugat-Afrikában élő fajtársainak folyamatosan zsugorodik az otthona, a jövőjük pedig teljesen bizonytalanná vált.

Pirospozsgás arcával, zselészerű bőrével és lehengerlő személyiségével Moo Deng, a thaiföldi Khao Kheow Open Zooban született törpe vízilócsemete születése után csupán pár héttel már a közösségi oldalakat ostromolta. Naponta több ezren zarándokolnak el az állatkertbe, hogy megpillanthassák a húsos testet.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

amyhartelust (@amyhartelust) által megosztott bejegyzés

A cukiság mögött szomorú történet húzódik

Moo Deng a sérülékeny és nehezen tanulmányozható Choeropsis liberiensis, azaz a törpe víziló faj tagja, amely Nyugat-Afrikában őshonos. Miközben hírneve folyamatosan csak nő, a vadon élő rokonai egyre ritkábban fordulnak elő egyre szűkülő élőhelyükön.

Pirospozsgás arcával, zselészerű bőrével és lehengerlő személyiségével Moo Deng, a thaiföldi Khao Kheow Open Zooban született törpe víziló csemete születése után csupán pár héttel már a közösségi oldalakat ostromolta. Naponta több ezren zarándokolnak el az állatkertbe, hogy megpillanthassák a húsos testet.
A thaiföldi Khao Kheow állatkertben élő híres törpe víziló bébi a közösségi média új őrülete: a látogatók egész Thaiföldről özönlenek a nyitott állatkertbe, hogy lefotózzák az internetes szenzációt. A vízilóbébi kihívás elé állítja gondozóit azzal, hogy váratlanul nagy tömegeket vonz az állatkertbe. Forrás Thomas De Cian/NurPhoto via Getty Images

A világ legkisebb vízilófajtája a Természetvédelmi Világszövetség (International Union for Conservation of Nature) vörös listáján szerepel veszélyeztetett fajként. A legutóbbi, 2015-ös globális felméréskor kevesebb, mint 2500 ivarérett egyed élt a vadonban. Nigériában, egykori otthonukban már kihaltnak számítanak, de kis populációk még megtalálhatóak Libériában, Elefántcsontparton, Guineában és Sierra Leonéban.

Rohamléptekben csökken a biodiverzitás

A Természetvédelmi Világszövetség szerint jelenleg több mint 41 ezer fajt fenyeget a kihalás veszélye, a WWF 2022-es Élő bolygó jelentése pedig riasztó számokat közölt: 1970 és 2018 között a világon átlagosan 69%-kal csökkent az emlősök, madarak, halak, hüllők és kétéltűek populációja. Az élővilág pusztulását jól mutatja, hogy a becslések szerint a Földön élő emlősök 62%-át a haszonállatok teszik ki, 34%-ot az emberek, és mindössze 4%-a vadon élő emlős.

Kiemelt tartalom
„Nem nehéz, amikor elviszik a kutyát?” – kérdések, amiket ideiglenes befogadóként kapok (válaszokkal) „Nem nehéz, amikor elviszik a kutyát?” – kérdések, amiket ideiglenes befogadóként kapok (válaszokkal) 2024.5.12 9:36

A veszteségek hátterében nagyrészt a fenntarthatatlan mezőgazdaság vagy a fakitermelés okozta élőhelypusztulás áll, mint ahogy a törpe vízilovak esetében is. Emellett az éghajlatváltozás, ami eddig nem volt a biológiai sokféleség csökkenésében jelentős tényező, az elkövetkező évtizedekben várhatóan átveszi a vezető szerepet, és még jobban felgyorsul a fajok pusztulása.

Egy titokzatos emlős

Természetes élőhelyükön a törpe vízilovak a szárazföld belsejében, erdős területeken, folyók, patakok és mocsarak mentén élnek, hogy bőrüket nedvesen tudják tartani. Főként füvekkel, levelekkel, hajtásokkal és gyümölcsökkel táplálkoznak, éjszaka és alkonyatkor.

Ezek az állatok hosszú ideje az afrikai fauna szerves részei. Egy libériai legenda szerint az állatok éjszaka úgy találnak utat az erdőben, hogy gyémántot hordanak a szájukban, hogy megvilágítsák az utat. Egy elefántcsontparti történet szerint pedig aki meglátja a törpe víziló farkát és nevet, az megőrül. A helyi kultúrában elfoglalt helyük ellenére a törpe vízilovakat sok titok övezi, mivel főként éjszakai életmódot folytatnak, valamint a nyugat-afrikai erdőkben nehéz kutatásokat végezni.

A világ legkisebb vízilófajtája a Természetvédelmi Világszövetség (International Union for Conservation of Nature) vörös listáján szerepel veszélyeztetett fajként. A legutóbbi, 2015-ös globális felméréskor kevesebb, mint 2500 ivarérett egyed élt a vadonban. Nigériában, egykori otthonukban már kihaltnak számítanak, de kis populációk még megtalálhatóak Libériában, Elefántcsontparton, Guineában és Sierra Leonéban.
Törpe vízilovak Afrikában. Moo Deng a sérülékeny és nehezen tanulmányozható Choeropsis liberiensis, azaz a törpe víziló faj tagja, amely Nyugat-Afrikában őshonos. Forrás GETTY IMAGES

A rendelkezésre álló csekély információt a szakértők eddig kameracsapdák, lábnyomok és egyéb jelek alapján történő nyomkövetésből, ürülékmintákból és modellezésből gyűjtötték, hogy megbecsüljék a számukat és feltárják mozgásukat. A tenyésztési programoknak ezáltal kettős szerepe van a törpe vízilovak esetében: a fajfenntartáson túl az állatok viselkedésének megismeréséhez is hozzájárulnak. Az újratelepítési erőfeszítések egyik nagy kihívása a fogságban tartott hím törpe vízilovak hiánya, ezért is volt olyan örömteli, hogy idén márciusban az athéni Attica Zoological Parkban egy hím egyed látott napvilágot. (Moo Deng harcias természete ellenére kislány.)

Sehova máshova nem tudnak menni

Bár a törpe víziló évtizedek óta védett fajnak számít, Bogui Elie Bandama, az elefántcsontparti Svájci Tudományos Kutatóközpont kutatója szerint a kutatási erőfeszítések 2010 után fokozódtak, amikor az élőhelyekre nehezedő teher jelentősen megnőtt.

moo deng vizilo thaifold tiktok instagram
Mi is ilyen mérgesek lennénk, ha az otthonunk veszélyben forogna. Forrás Carola Frentzen/picture alliance via Getty Images

Élőhelyeik, a buja erdők mérete jelentősen csökkent az elmúlt évtizedekben Nyugat-Afrikában. Elefántcsontparton nagy területeket irtottak ki, hogy kereskedelmi célú olajpálma-, kakaó- és gumiültetvényeket telepítsenek. Libériában nehézséget okoz az illegális fakitermelés ellenőrzésének fenntartása, így szintén jelentős területek tűntek el. Bogui szerint azonban egyre nagyobb veszélyt jelent az illegális ásványkincs-kitermelés. A Taï Nemzeti Parkban az emberek a folyókban és patakokban lerakódott arany után kutatnak.

Kiemelt tartalom
98 év a Föld nevű bolygón: David Attenborough csodálatos élete 98 év a Föld nevű bolygón: David Attenborough csodálatos élete 2024.5.8 17:08

„Az erdőirtás mértéke és az erdei élőhelyük minőségének leromlása miatt a törpe vízilovak számára nagyon nehéz a vadonban túlélni” – mondja Gabriella Flacke, a törpe víziló fajok túlélési tervének állatorvosi tanácsadója, az IUCN víziló-specialista csoportjának tagja. A faj már természeténél fogva is korlátozott területen volt elterjedt, ami különösen sebezhetővé tette az ilyen jellegű veszteségekkel szemben.

Sehova máshova nem tudnak menni. Az élőhelyük egyre kisebb és kisebb lesz, és egyszerűen kevesebb tér áll rendelkezésükre a természetes viselkedéshez, a szaporodáshoz és az ökoszisztéma szükségleteik kielégítéséhez

– mondta Flacke. Amellett, hogy a törpe vízilovakat az élőhelyük zsugorodása fenyegeti, a húsukért is vadásszák őket. A törpe vízilovak elterjedési területe mind a négy nyugat-afrikai országában jogi védelem alatt áll, bár a végrehajtás szintje változó.

„Elefántcsontpart valószínűleg a legjobban felkészült” – mondta Flacke, – „Az ország politikailag nagyon stabil, Libériához és Sierra Leonéhoz képest, és több erőforrással és jobb infrastruktúrával rendelkeznek.”

Motorkerékpárok és kerékpárok osztoznak az úton a forgalmas Kono utcáin Konóban, Sierra Leonéban 2021. október 8-án, pénteken. Susan Lebbies édesanyja meghalt a szülés közben. Sierra Leonéban a legmagasabb az anyai halálozási arány a világon. Lebby a nagymamája halála óta, aki felnevelte, tizenéves kora óta otthonról otthonra ugrált. Most terhes, és másoktól függ, hogy szállást kapjon, és eltökélt szándéka, hogy nem hal meg szülés közben, mint az édesanyja. Kapcsolatba lépett egy jóindulatú bábával, Aminata Saiduval, egy hagyományos szüléssegítővel, és most a Partners in Health Wellbody klinikán kap támogatást és ellátást. Még ha Susan normális szülésen is megy keresztül, akkor is a nagybátyjától függ a lakhatása, egy gyermeket kell eltartania, nem fejezte be az iskolát, és nem dolgozik. Susan jövője bizonytalan.
Kono, Sierra Leone 2021. október 8-án. Forrás Melina Mara/The Washington Post via Getty Images

Az erőfeszítések tehát megvannak, és a helyi lakosság is egyre tisztábban látja, hogy szükség van az ikonikus emlősfaj megőrzésére. A törpe víziló alapítvány a libériai Sapo Nemzeti Parkban például közösségi erdőőröket is képez a törpe víziló populációk megfigyelésére és védelmére.

Kiemelt tartalom
Hiába tarolja le pár száz forintos cuccokkal a Temu a Sheint, az olcsó kütyük új tárháza talán még problémásabb Hiába tarolja le pár száz forintos cuccokkal a Temu a Sheint, az olcsó kütyük új tárháza talán még problémásabb 2024.4.6 9:20

A törpe víziló valószínűleg fontos szerepet játszik a helyi ökoszisztémában is. A kutatók feltételezései szerint a törpe vízilovak is segíthetnek a magvak szétszórásában és a tápanyagok újrahasznosításában trágyájuk révén, és talán még a folyópartok rendezéséből is kiveszik a részüket.

BRISTOL, ANGLIA - FEBRUÁR 26.: . Winnie, az új háromhetes törpe víziló bébi kinéz a medencéjéből a törpe víziló kiállításon a Bristol Zoo Gardensben, az angliai Bristolban 2014. február 26-án. A Bristol Zoo Gardens része a vadonban veszélyeztetett törpe víziló nemzetközi fogságban történő tenyésztési programjának, ahol a becslések szerint kevesebb mint 2000 ilyen állat él még. Libériában a Sapo Nemzeti Parkot körülvevő erdők fakitermelő vállalatok általi pusztítása a törpe víziló egyik kevés megmaradt fellegvárát károsítja.
A Bristol Zoo Gardens része a veszélyeztetett törpe víziló nemzetközi fogságban történő tenyésztési programjának, ahol a becslések szerint kevesebb mint 2000 ilyen állat él még. A brit állatkertben született Winnie is, 2014-ben. Forrás Matt Cardy/Getty Images

Flacke szerint világszerte mintegy 450 törpe víziló él fogságban. Azonban rendkívüli figyelmet vonzanak, ami nyugtalanító vagy akár káros is lehet egy ilyen félénk élőlény számára. Az elmúlt hetekben Moo Denget néhány látogató zaklatta, ami miatt megerősítették a biztonságot a ketrece körül. A törpe vízilovakra vonatkozó IUCN-értékelés jövőre esedékes, és Flacke előrejelzése szerint a számuk ismét csökkenni fog.

Még mindig ott vannak a vadonban, ezt tudjuk. De határozottan vannak olyan populációk, amelyeket 20 éve nem láttak, és nincsenek lábnyomok, nincs ürülék, nincsenek fognyomok. Hová mennek? Hát, eltűnnek.

Miért fontos a fogságban történő tenyésztés?

Noha az állatkerti környezet közel sem nevezhető ideálisnak a vadállatok számára, az itt végzett tenyésztési programok sok más állatfaj túlélését is elősegítették már. A Brazíliában élő arany oroszlánmajmocska az 1970-es években a kihalás szélén állt. Egy globális tenyésztési program – amelyben mintegy 150 állatkert működött együtt – azonban növelte a faj egyedszámát. Ma már több mint 4800 arany oroszlánmajmocska él.

Samirah, az aranyfejű oroszlántamarin súlyát mérik az éves mérlegelés során a londoni ZSL London Zoo-ban.
A Brazíliában élő arany oroszlánmajmocska az 1970-es években a kihalás szélén állt. Ma már több mint 4800 arany oroszlánmajmocska él. Forrás Rick Findler/PA Images via Getty Images

Hasonló erőfeszítéseket tettek a kaliforniai kondor megmentéséért is, amelyből csupán 30 példány élt, de az összefogásnak köszönhetően sikerült 347 egyedre emelni ezt a számot. Az új-zélandi természetvédők hatalmas erőfeszítéseinek köszönhetően pedig tavaly Wellingtonban két vadon élő barna kivi fióka született – több mint 150 év óta ez az első vadon születő példánya a röpképtelen madárnak.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!