ma 2024.10.24 16:34
Olvasási idő 2:04
Szöllősi Anna

6 tipp, hogy a turizás valóban fenntartható legyen

6 tipp, hogy a turizás valóban fenntartható legyen
Forrás GettyImages / Betsie Van der Meer
DIVAT DIVAT HASZNÁLT RUHA SECOND HAND

A second hand boltok egy fenntarthatóbb vásárlási lehetőséget kínálnak, feltéve, ha az ember nem kap vérszemet, és halmoz fel tucatnyi filléres – és teljesen felesleges – ruhát, hogy aztán soha ne vegye fel őket.

Ebben a cikkünkben korábban összeszedtük, hol találhatjuk a legjobb vintage preloved darabokat Budapesten, most pedig a szlovák Refresher gyűjtése alapján hoztunk néhány tippet, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni egy turkálós sessionnél, hogy abból valóban fenntarthatóbb vásárlás, és ne ablakon kidobott idő és pénz legyen.

1. Anyagválasztás

Számos second hand bolt hemzseg a silány minőségű poliészter blúzoktól vagy a megsárgult akril pulóverektől. Az ilyen darabok amellett, hogy rövid életűek és sokkal jobban beléjük izzadsz, a hőt sem tartják úgy. A poliésztert, a nejlont és az akrilt mindenképpen érdemes kerülni (kivéve a sportruházatnál.)


Keresd az anyagok királynőjét, a pamutot, aminek bár az előállítása viszonylag sok erőforrást igényel, megtérül, mivel cserébe hosszú élettartamú. Érdemes résen lenni, mert a pamutot gyakran szintetikus anyagokkal kombinálják, melyek csökkentik a minőséget. Ha télire keresel ruhát, a gyapjú a legmelegebb és legtartósabb, a lenvászon pedig a kánikulában lehet praktikus választás. 

turkáló, vásárlás
Forrás GettyImages / SolStock

2. Legyél tisztában a méreteiddel!

Valószínűleg ismerős a szitu, amikor találsz egy ruhát online vagy a boltban, és bár kisebb vagy nagyobb egy számmal, naiv módon azért megveszed, mondván, majd belefogysz vagy belehízol. Ha pontosan ismered a méreteidet, elkerülheted ezeket a kudarcos vásárlásokat, és egy zsebcentivel próbálás nélkül bizonyosodhatsz meg róla, hogy az adott ruhadarabot valóban rád szabták-e, vagy éveken át tartó porosodásra lesz ítélve a szekrényedben.

3. Alakítsd át!

Öt költözés óta őrizgetek egy ikeás zsáknyi ruhát, amit majd bevetetek, levágatok, felvarratok, átalakítok... Nekem nem jött össze a nagy DIY-projekt, de neked még sikerülhet! Ha nem tetszik a gomb, kicsit hosszabb a nadrág kelleténél, vagy hiányzik róla az övbújtató, fillérekből orvosolhatod, és ha sajátkezűleg dolgozol egy-egy ruhadarabon, még jobb érzés lesz viselni. Hasonló a helyzet például egy bőrcipőnél, amit érdemes kipofoztatni egy szakemberrel, viszont egy szintetikus, műbőr, kevésbé tartós cipőbe nem biztos, hogy megéri plusz pénzt fektetni. 

4. Érkezz konkrét célokkal!

Tudjuk, hogy a turizás mint szabadidős tevékenység sokszor nagyon csábító program, de pénztárcabarát megtanulni vásárolni úgy, hogy néha üres kézzel is képes vagy távozni az üzletből. Ha konkrét célokkal és ruhadarabokkal a fejedben indulsz neki, akkor tényleg csak azt veszed majd meg, amire szükséged van, vagy amire régóta vágysz. Nem árthat az sem, ha minden szezon előtt selejtezünk egyet, és felmérjük, mi hiányzik a ruhatárunkból. A leltározás azért is hasznos, mert könnyen rávilágíthat, hogy 12 darab ugyanolyan fekete farmerünk van, úgyhogy egy 13.-ra talán már nincsen szükségünk...

Mik lehetnek a BNPL rendszer veszélyei?
Forrás Walt Disney Studios / Egy boltkóros naplója

5. Vásárolj szezonon kívül!

Nyilvánvaló, hogy ősszel mindenki a gyapjúkabátokat, pulóvereket és csizmákat fogja keresni a turkálók soraiban is. Érdemes tehát télen is kacsingatni a nyári ruhák felé, mert még ha a választék kisebb is, és hónapokat kell várni rá, hogy felvehesd, sokkal nagyobb eséllyel találsz rá gyöngyszemekre. 

6. A turiban is lehetsz márkahű

Ha világéletedben csak Martens bakancsaid és Levi's farmereid voltak, és ragaszkodsz is a jól bevált brandekhez, de ezekben a válságos időkben nem engedheted meg magadnak újonnan, egy kis szerencsével a turiban is kifoghatsz slágermárkákat. Ez nemcsak a minőséget szűri meg, de a megfelelő méretet is könnyebb eltalálni úgy, ha már volt tapasztalatod az adott ruhamárkával. 

Martens Forrás Edward Berthelot/Getty Images
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!