2022.11.24 16:28
Olvasási idő 2:41
Szöllősi Anna

7 budapesti vintage ruhaüzlet, ami nem csak a hipszterek kincsesbányája

7 budapesti vintage ruhaüzlet, ami nem csak a hipszterek kincsesbányája
Forrás Typo Showroom /Facebook
DIVAT ÖSSZEÁLLÍTÁS RETRO VINTAGE

Ha vintage darabokat választasz, nemcsak megnöveled a ruhák élethosszát, de csökkented az ökológiai lábnyomodat is!

Néhány éve még szubkulturális dolognak számított használt ruhát vásárolni, de szerencsére az ökotudatosság térhódításával egyidőben virágozni kezdtek a vintage helyek, a charity shopok és second hand üzletek. Itt tényleg egyedi darabokba botlik bele az ember, amik nem valószínű, hogy szembejönnek veled a 4-6-oson. 

Egyre több online oldal biztosít platformot arra, hogy elcsereberéljük a ruháinkat, az igazi preloved cuccokat viszont érdemes élőben is megtapogatni és felpróbálni, mielőtt új életet adsz nekik. Most összegyűjtöttük kedvenc budapesti helyeinket, ahol a ruháknak évtizedekre visszanyúló története is lehet.  

A „vintage“ sok mindent magában foglal, de szabadon értelmezve a 20 vagy több évvel ezelőtt készült ruhákat és kiegészítőket jelenti, az antik címkét pedig akkor érdemli ki egy darab, ha legalább 100 évvel ezelőtt készült. 

1. Humana Vintage 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Humana Vintage (@humanavintage.budapest) által megosztott bejegyzés

A second hand butik egy nagyobb használtruha-áruház része, de a Humana Vintage-t - ahogy arról a neve is árulkodik - az különbözteti meg a többi üzlettől, hogy itt a '60-'90-es évek divatjával találkozhatsz, és a válltöméses ruháktól kezdve a Martens-bakancsig garantáltan mindent megtalálsz! A kínálatuk mindennap frissül, az árucsere előtti héten pedig szuperjó akcióval rukkolnak elő; ilyenkor akár 100 forintért is hozzájuthatsz a csodadarabokhoz! 

Budapest V. kerület, Károly krt. 8.
Budapest VIII. kerület, József krt. 74.

2. LoveBug Vintage

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

LOVEBUG VINTAGE SHOP (@lovebugvintagebudapest) által megosztott bejegyzés

A LoveBug Vintage 2010-ben indult webshopként, jelenleg pedig már üzletük is van, ami lakásboltként működik. Az online platform kínálata különbözik a boltban található termékektől, de mindkét felhozatal tökéletesen adja vissza a vintage sajátosságait. A LoveBug Vintage-ben a Nanushka pólótól kezdve a retró sneakereken át tényleg mindent megtalálsz, emellett bizsukat, bakelitlemezeket de még könyveket is vadászhatsz! 

Budapest II. kerület, Margit krt. 62. fszt. LoveBug kapucsengő

3. Typo Showroom

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Typo Showroom - vintage & more (@typoshowroom.bp) által megosztott bejegyzés

A Typo Showroom letisztult, minimalista üzlete egyáltalán nem a tipikus turihangulatot hozza, és a boltba belépve könnyű elfelejteni, hogy second hand ruhákat árulnak, mégpedig milyeneket! A Király utcai üzletben aligha találunk fast fashion darabokat, cserébe viszont rengeteg vintage cucc akad, és egy-egy különleges tervezői darabra is lecsaphatunk, az eredeti ár töredékéért.

Budapest VIII. kerület, Krúdy u. 9.

4. Szputnyik

A belvárosi Szputnyik shopban a használt vintage termékek mellett a kortárs divat is képviselteti magát, de arra gondosan ügyelnek, hogy az új darabok is egyedi mintákat hordozzanak és más formákat öltsenek, mint ami megszokott. Megtalálható náluk néhány nagy világmárka is, amiknél viszont szempont, hogy etikusak és fenntarthatók legyenek, mint például a Toms, a Birkenstock vagy a Dr. Martens.  

Budapest VII. kerület, Dohány u. 20.

5. Retrock

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Retrockbudapest (@retrockbudapest) által megosztott bejegyzés

A Retrockban nagy eséllyel megtalálod a poncsót, amire gyerekkorod óta vágytál, vagy a csizmát, amit mindig is elirigyeltél a cowboyoktól. Az Anker közben található üzletben több ezer női-férfi vintage ruha és kiegészítő közül szemezgethetsz, és ahol helyet kapnak a magyar tervezők darabjai mellett még az ecuadori indiánok (!) gyapjútermékei is. 

Budapest VI. kerület, Anker köz 2-4.

6. Konfekció

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Konfekció vintage shop (@konfekcio) által megosztott bejegyzés

A Csarnoknegyedben található Konfekció megálmodója Vida Vera mellett Oltai Kata művészettörténész, aki az elmúlt években a nyolcadik kerület megkerülhetetlen alakjává vált, és számos helyi projekt köthető a nevéhez. A szuperfunky üzlet több egy vintage turkálónál: összehozza a helyieket, akik néha csak úgy kiülnek beszélgetni a Konfi elé. Az alig 20 nm-es üzlet neve egy nagy adag iróniával lett megfogva, hiszen amit képviselnek, minden, csak nem konfekció: saját jellemzésük alapján a kínálat „vintage, állatmintás, dagadt, anorexiás, cigányrózsás, motoros, eredeti, bubugao, statementes.“ Egyszerűen imádjuk. 

Budapest VIII. kerület, Víg u. 20.

7. JUDAS

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

JUDAS (@judas_clothes) által megosztott bejegyzés

A Madách téri üzletben válogatott streetwear cuccokra és high fashion brandek (pl. Ralph Lauren, Versace, Prada) vintage termékeire csaphatsz le. Ha a szomszédban lévő Telepnél söröznél, érdemes átugrani és körülnézni a JUDAS-ban, ahol olyan különlegességekbe futhatsz bele, mint a Dickies vagy a Carhartt darabjai. 

Budapest VII. kerület, Madách Imre út 10.