ma 2024.9.28 14:14
Olvasási idő 0:52
Szöllősi Anna

Nem teljesítenek jól a magyar nagyvárosok levegőminőség fronton

ÉLETMÓD BUDAPEST ENTR LÉGSZENNYEZETTSÉG

A magyar városoknak egyáltalán nem áll jól a szénája légszennyezettség tekintetében, hazai viszonylatban Győrben lett a legrosszabb a levegő minősége.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség jelentése 372 várost vizsgált meg és rangsorolt a legtisztábbtól a legszennyezettebbig: a listán Budapest a 242., Pécs a 246., Veszprém a 254., Szeged a 274., Győr pedig a 295. helyen szerepel, míg az első, vagyis legkevésbé szennyezett város a svédországi Uppsala lett. 

A vizsgálatnál azt vették figyelembe, hogy az elmúlt két naptári évben mekkora volt a finom részecskék (PM2,5) átlagos koncentrációja a levegőben. A 24.hu emlékeztet: azért ezt vették alapul, mert a leggyakrabban előforduló légszennyező anyagok közül ez a legkárosabb az egészségre, Magyarországon például évente mintegy 10 000 idő előtti halált és körülbelül egymillió megbetegedést idéz elő.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a PM2,5 koncentrációjának egészségügyi határértéke évi átlagban köbméterenként 5 mikrogramm. Az európai uniós célérték jelenleg 25 mikrogramm, de a szabályozás felülvizsgálata folyamatban van annak érdekében, hogy közelítsenek a WHO levegőminőségi ajánlásaihoz. 

A legnagyobb szennyező forrás a lakossági tüzelés, amit elsősorban széles körű felvilágosítással, a rászorulók fűtési támogatásával és a jogsértések elleni szigorú fellépéssel lehetne visszaszorítani. A közlekedés terén is sok a lehetőség, ilyen például az alacsony kibocsátási övezetek létrehozása, a 30 kilométer/órás zónák kialakítása vagy a parkolásszabályozás átalakítása

mondta el Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport projektvezetője, aki megjegyezte: rengeteg haláleset és megbetegedés elkerülhető lenne, ha a kormány és az önkormányzatok haladéktalanul intézkednének. 

Ez a tartalom az ENTR európai tartalomgyártói hálózat része. #entr_hu