2023.1.29., vasárnap

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Arcok
Kovács M. Dávid
2023.1.5 16:48
Olvasási idő  1:30

Edward Norton egy tévéműsorból tudta meg, hogy ő Pokahontasz egyik leszármazottja

A Disney-hercegnő alakját ihlető amerikai bennszülött tragikusan fiatalon halt meg, ugyanakkor életet adott egy fiúnak, aki a Harcosok klubja és az Amerikai história X színészének egyik felmenője.

Kovács M. Dávid
2023.1.5 16:48 Olvasási idő  1:30
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

Edward Norton egy hírességek családfakutatásával foglalkozó tévéműsorban tudta meg, hogy igaz a családi legenda, amely szerint a Disney-t is megihlető Pokahontasz (házasságkötése után, élete utolsó éveiben: Rebecca Rolfe) vére – is – csörgedezik az ereiben.

 

Az 53 éves színésznek a Finding Your Roots című műsor házigazdája, Henry Louis Gates Jr. történész árulta el, hogy a családja története dokumentumokkal visszavezethető az akkoriban néhány tízezer fős póhatan törzsszövetség főnökének lányáig.

 

Edward Norton 2022 októberében Londonban Forrás: Gareth Cattermole / Getty Images

 

Pokahontasz 1595 körül született, anyja Wahunsunacock – azaz Powhatan főnök – több tucat feleségének egyike lehetett. A lány igazi neve Matoaka volt, és Anglia első sikeres amerikai telepéhez, Jamestownhoz fűződő kapcsolatai tették ismertté: a legenda szerint a város 1607-es alapításakor egy, az őslakosok és telepesek közötti konfliktus során testével védte meg az apja elől az angolok egyik vezetőjét, John Smith kapitányt.

 

A Disney-filmmel ellentétben szerelem aligha szövődhetett kettejük között, hiszen Smith 27, Pokahontasz pedig mindössze 12 éves lehetett az első találkozásukkor. Noha a kapitány rendkívüli hálával gondolt rá, a lányt néhány évvel később az angolok foglyul ejtették, azt remélve, hogy a törzsfőnök busás váltságdíjat fizet majd érte – ez azonban csak részben valósult meg.

 

A lány a fogsága alatt megismerkedett az angol szokásokkal, a keresztény tanításokkal,

valamint egy John Rolfe nevű telepessel is, akihez hamarosan feleségül ment. Ez volt Észak-Amerika történelmének első rasszok közötti házassága, és a dokumentumok szerint ők ketten Edward Norton 12. fokú felmenői.

 

Ilyenkor rádöbben az ember, hogy milyen apró darabjai is vagyunk az emberi történelemnek

 

– mondta a színész a műsorban. A házasságból egyébként egy Thomas nevű fiú is született, a frigy pedig ideiglenes békét teremtett az őslakosok és a gyarmatosítók között.

 

A feljegyzések szerint egyébként Pokahontasz volt az első amerikai bennszülött nő, aki Európába látogatott. Két évvel a házasságkötésük után a férjével Angliába utaztak, ahol a király is fogadta őket.

 

1617 márciusában indultak volna vissza Amerikába, ám egy nappal az út előtt Pokahontasz elhunyt – halálát valószínűleg feketehimlő vagy egyéb fertőző betegség okozta, mindössze 20-21 évet élhetett. John Rolfe így egyedül tért vissza Virginiába, ahol öt évvel később egy indián támadásban vesztette életét.

 

Pokahontasz 1614-es házasságkötése John Rolfe-fal Forrás: Culture Club / Getty Images

 

A műsor egyúttal azt is feltárta, hogy a színész egy másik felmenője (John Winstead), egy ötgyermekes rabszolgacsalád tulajdonosa volt. Norton úgy fogalmazott, ez a felfedezés kényelmetlen ugyan, de annak is kell lennie. „Ez nem az ember saját életét minősíti, hanem az ország történelmét. Mindenekelőtt tudomásul kell venni, elismerni, és megküzdeni vele.“

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Forrás: 24.hu Thumbnail:  Gareth Cattermole / Getty Images
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában arcok
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra