2023.1.4 16:47
Olvasási idő 1:13
Masszi-Rigó Csilla

Ezért lehet április 14-e fordulópont a világtörténelemben

TÁRSADALOM FÖLD INDIA NÉPESSÉG

Előzetes számítások szerint ez lehet az a nap, amikor Kínát letaszítja a trónról egy másik ország.

2022-ben elérte a Föld lakosságának száma a 8 milliárd főt, a 24.hu cikke szerint pedig 2023-ban sem maradunk lélektanilag fontos demográfiai mérföldkő nélkül, áprilisban ugyanis India veheti el Kínától a Föld legnépesebb országának járó címet. 

Hamarosan India lehet a világ legnépesebb országa. Forrás Santosh Kumar/Hindustan Times via Getty Images

Ahogy a hírportál beszámol róla, Kína és India az 1750-es évek óta első és második helyen vannak a népességi világranglistán, míg Kínában akkoriban 225 millióan éltek (ez akkor a bolygó lakosságának negyede volt), addig India lakossága ekkoriban 200 millió főre volt becsülve. 

India lakossága jelenleg 1,39 milliárd fő, Kínában pedig most 1,41 milliárd ember él. Míg Kínában naponta megközelítőleg 50 ezer gyermek születik, addig Indiában ez a szám 86 ezer, a születések és a halálozások száma szerint pedig ez azt jelentheti, hogy 2023. április 14-én India népessége eléri az 1 425 775 850-et, ezzel megelőzve Kínát. 

Ez mind Kína, mind India számára komoly problémát jelenthet hosszútávon. Míg a kínai társadalom egyre öregszik, 2050 környékére pedig várhatóan 150 millióról 330 millióra növekszik majd a 65 éven felüliek száma, a több nyugdíjas és a kevesebb munkavállaló által kiesnek majd a gazdaság hajtómotorjai, és szűkülni kezd a növekedés. 

Kiemelt tartalom
Modern kori gyarmatosítás vagy természetes folyamat – Mit jelent a dzsentrifikáció, ami éppen a nyolcadik kerületet érte utol? Modern kori gyarmatosítás vagy természetes folyamat – Mit jelent a dzsentrifikáció, ami éppen a nyolcadik kerületet érte utol? 2024.3.19 20:09

India ezzel szemben úgy lehet a legnépesebb ország, hogy határain belül két részre szakadt. Az északi államokban ahogy a 24.hu írja, baby boom van, a déli államokban azonban stagnálnak a születésszámok. Míg egyfelől Indiának is egy elöregedő társadalom problémáival kell megküzdenie, addig rengeteg fiatal munkanélküli él az országban, népességrobbanás esetén pedig még inkább kiéleződhet majd a helyzet.

Ha a mostani fiatalság majd nagy számban egyszerre elöregszik, úgy a jövő fiatal generációja nem biztos, hogy el tudja majd tartani az öregeket, ha csak nem indul meg egy nagyobb kivándorlási hullám. A szakértők szerint India előtt két út áll: vagy követik Dél-Korea és Szingapúr példáját, ahol kormányzati intézkedésekkel sikerült kezelni a túlnépesedést, vagy Egyiptom és Szíria sorsára jut, ahol az egyre ingerültebb fiatal, munkanélküli társadalom fellázadt a helyi hatalom ellen.